101 vragen van kersverse mama's: Wordt dit ooit gemakkelijk(er)?

In haar boek beantwoordt expert Lieve Van Weddingen 101 vragen van kersverse mama's. De periode na de bevalling is voor veel mama's immers een verwarrende tijd, waarin je geconfronteerd wordt met heel wat veranderingen en emoties. Je hoeft je echter absoluut niet alleen te voelen, want veel mama's ondervinden net hetzelfde als jij. Daarom verzamelde Lieve vragen die haar dagdagelijks gesteld worden door kersverse mama's.

Wordt dit ooit gemakkelijker)?

- There are some things you learn best in calm and some in storm. -

Ik kan mij voorstellen dat je, als je midden in de eerste woelige weken of maanden na je bevalling zit, soms het bos door de bomen niet meer ziet, en dat je je zelfs afvraagt wat hiervan de bedoeling is. Je had gehoopt op een zalige, rozige tijd, maar je ziet jezelf vooral ploeteren en worstelen. Je voelt even niet meer waar dit naartoe gaat en of het jou persoonlijk nog iets zal opbrengen. Wellicht vraag je je af of het wel de moeite waard is en waarom je in hemelsnaam elke dag blijft opstaan en doen wat je aan het doen bent. Wellicht stel je jezelf de vraag of je aan het einde van de rit zult voelen waarvoor je het allemaal gedaan hebt. Ik kan je met 100% zekerheid zeggen dat dat zo is.

Ups en downs

Zoals bij alles, kun je pas achteraf zien wat de betekenis was van iets waar je doorheen bent gesparteld. Moeder-worden en moeder-zijn gaat echt met ups en downs en het kan soms even duren vooraleer je echt voelt 'ik ben een moeder'. Ja, soms heb je daar een tweede kind voor nodig, zo moeizaam kan het gaan. Maar uit alle moeilijke periodes kun je iets leren. En zo zal dat ook bij jou zijn. De kunst bestaat erin, om in de stormachtige periodes niet in paniek te slaan, maar te kijken naar wat het leven je wil vertellen. En te onthouden dat ook stormen voorbijgaan. 

Wat andere moeders zeggen

Ik heb eens rondgevraagd bij andere moeders wat zij vinden dat ze geleerd hebben door het moederschap. Een kleine greep uit de antwoorden: 

 • dat ik veerkrachtiger ben dan ik dacht;
 • dat ik heel ongeduldig ben en alles onder controle wil hebben;
 • dat ik mijn leven niet moet volproppen en meer tijd moet nemen voor mezelf;
 • dat ik meer kan dan ik denk;
 • dat liefde een nog grotere betekenis krijgt;
 • dat alleen kinderen je diepste gevoelens naar boven brengen;
 • dat ik kan relativeren;
 • dat mijn leven nu echt een doel heeft;
 • dat alles liefde is;
 • dat alles goed komt;
 • dat een beetje minder perfect ook goed is;
 • dat ik een onbekende kracht in mezelf heb.

De oogst is dus behoorlijk groot. Weet je, heel dit moederschap is maar een katalysator om jou dingen te laten inzien over jezelf. Het is een cadeatje van je kindje dat ervoor zorgt dat je anders gaat kijken naar jezelf, maar ook naar het leven in het algemeen. Niets of niemand kan jou zo diep raken als jouw kind. Het zet je leven overhoop en het zorgt ervoor dat je je vragen stelt die je nooit dacht te moeten stellen. En dat is goed. Want het verrijkt je als vrouw en als mens op een manier die je nooit voor mogelijk had gehouden. 

101 vragen van kersverse mama's

Meer lezen?

Meer info over het boek vind je hier