14 leuke winterse uit-en thuistips met kinderen tijdens de kerstvakantie

 • door Gastmama

Het is weer kerstvakantie, hoog tijd om samen pirouettes te draaien op de schaatsbaan, old school kerstfilms te bekijken in de zetel of kerstmarkten te bezoeken met het hele gezin. Berg die tablet en videospelletjes op, haal alle gezelschapsspelletjes uit de kast en geniet van extra winterse quality time! We vroegen aan mamablogster Lobke, mama van Kobe (6 jaar) en Frauke (4 jaar), dagtrippers van het eerste uur, hoe zij haar kinderen 14 dagen bezighoudt tijdens de kerstvakantie.

jongen met dinostaart

Dino anyone?

 1. Bezoek samen met het hele gezin een leuke kerstmarkt en dan bedoelen we niet de kerstmarkt in het dorp, maar een echt leuke kerstmarkt zoals Winterland in Hasselt of Winterpret in Brussel.
 2. Ga eens naar een museum waar je nog nooit eerder bent geweest. Wat dacht je van Trainworld in Schaarbeek of het dinomuseum in hartje Brussel. Wedden dat je kinderen dit fantastisch vinden?
 3. Kijk samen naar een kerstfilm waar je zelf als kind ook van genoten hebt? Wat dacht je van Home Alone, Beethoven of White Christmas? Nostalgie alom!
 4. Ga naar de Winterefteling en beleef er een zalige gezinsdag. Strijk er neer bij een vuur op één van de vele pleinen en luister naar de mooiste winterse liedjes!
 5. Organiseer een winters kookdagje en maak bijvoorbeeld een lekkere kom erwtensoep, worstenbroodjes, pannenkoeken of warme chocolademelk. Mmmmmmmm….
meisje speelt met pop

Knutselen en niets doen

 1. Ga naar een theatervoorstelling met de kinderen. Een leuk idee is Kerst in DE Studio (www.destudio.com). Dit jaar feest Villanella samen met hun vrienden van Theater De Spiegel, Theater FroeFroe, Zonzo Compagnie, Compagnie barbarie en Wiesma en Smeets.
 2. Plan een bioscoopdagje. De allernieuwste Disneyfilm Vaiana (www.vaiana.be) vinden wij een aanrader van jewelste, maar ook Julius in Wonderland is een must-see met je koters.
 3. Niets is gezelliger dan samen pirouettes draaien op een ijspiste. Op heel wat kerstmarkten vind je tijdens de kerstvakantie ijspistes in openlucht, maar ook de indoor ijsbaan in Mechelen bijvoorbeeld is een bezoekje waard.
 4. Blijf lekker binnen en maak er een heerlijke knutselnamiddag van. Op mijn blog vind je heel wat inspiratie voor leuke winterse DIY-projecten. Wat dacht je ervan om je eigen poppenbedje of stokpaard te knutselen?
 5. Ga lekker buitenspelen! Niets is leuker dan buiten gaan wandelen, ook al is het berekoud. Trek je warmste kleren aan en geniet van de winterse buitenlucht. Ben je helemaal verkleumd? Geniet daarna van een heerlijk warme chocomelk.
 6. Doe eens een dagje NIETS. Kinderen moeten zich toch lekker eens kunnen vervelen. Gewoon samen rondhangen in de zetel en genieten van elkaars knuffels kan ook geweldig gezellig zijn tijdens de kerstvakantie.
 7. Ga naar de Winteravonden in Bokrijk waar je je terug in de kindertijd waant van je (over-)grootouders op hun nostalgische winterkermis met attracties van weleer. Je geniet met het hele gezin van foortheater, dans en muziek, bewondert een spectaculaire vuurshow en maakt een ritje op het reuzenrad of de rupsbaan.

Speeltent

 1. Bezoek de tentoonstelling ‘Retteketet letterpret’ in het Literair Museum in Hasselt waar blije letters, boze letters, bibberletters, lange, dikke of slome letters of letters die kunstjes kunnen de hoofdrol spelen. De prachtige prentenboeken van Tom Schamp, Joke van Leeuwen, Wim Hofman en Harriët van Reek centraal staan. Dit is een tentoonstelling die je volgens ons moet zien, zeker met eerste lezertjes in huis!
 2. Bouw samen tenten in de woonkamer en maak een winterpicknick. Eet voor één keer eens niet aan tafel maar gezellig samen op een dekentje op de grond. Het leven is een feest, toch?

Meer leuke uit-en thuistips voor kids vind je op Lobke’s inspiratieblog via deze link

jongen en meisje in tent