5 dingen die je als aanstaande papa kan doen tijdens de zwangerschap

  • door Mamabaas

Hoera, jullie krijgen een kindje! Als man lijkt het misschien alsof je je rol als papa pas kan opnemen als de baby er is: je vrouw of vriendin neemt nu al het werk op zich, terwijl jij er quasi werkloos op toe staat te kijken. Maar niets is minder waar! Ook tijdens de zwangerschap kan je al je steentje bijdragen. Je vrouw of vriendin zal je dankbaar zijn ;-).

  1. Startbedrag aanvragen: in slechts een paar stappen kan je online het startbedrag aanvragen tijdens de zwangerschap. Dat kan je hier doen. Het is zo gefixt, en zo kunnen jullie meteen weer iets van jullie lijstje schrappen!
  2. Kinderkamer in orde brengen: Het is leuk (en rustgevend!) om al iets tastbaars in orde te brengen voor jullie kleine spruit. Je kan de meubeltjes in elkaar zetten en een plekje geven, eventueel de muren schilderen en zorgen voor wat decoratie, … Dankzij de babykamer wordt het hele concept ‘baby’ meteen wat echter!
  3. Interesse tonen in de zwangerschap: Probeer mee te gaan naar controles bij de gynaecoloog en vergezel je vrouw of vriendin wanneer jullie de geboortelijst leggen. Leg je hand eens op haar buik om de baby te voelen. En denk actief mee over namen of ideetjes voor geboortekaartjes of doopsuiker. Zo wordt ‘project baby’ echt een gezamenlijk project, en bereiden jullie je samen voor op de komst van dat kleine wondertje.
  4. Je vrouw steunen: Probeer je vrouw of vriendin te ontlasten als ze misselijk of moe is, en neem eens een groter deel van het huishouden op jou zodat zij even kan bijslapen. Of verras haar door haar favoriete snack mee te brengen uit de winkel. Hou rekening met haar en zit niet luid smakkend te genieten van dat broodje préparé waar zij een moord voor zou plegen. Of maak er een gewoonte van om ’s avonds haar buik in te masseren met een lotion tegen de striemen terwijl je ondertussen tegen de baby praat. En probeer haar te helpen om dingen te onthouden (yep, zwangerschapsdementie bestaat echt!).
  5. Praktische voorbereidingen op de bevalling: Zorg dat je de kortste route naar het ziekenhuis kent, en eventueel een alternatieve route. Zoek op voorhand uit waar je moet parkeren en waar je je precies moet aanmelden. Als je vrouw of vriendin zich door haar weeën aan het puffen is, dan hoeft ze zich daar alvast geen zorgen over te maken. Probeer ook op voorhand een paar keer het autostoeltje vast te klikken, zodat jullie niet staan te sukkelen op de parking van het ziekenhuis wanneer jullie met jullie kleintje naar huis vertrekken.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner MyFamily Kinderbijslagfonds. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.