5 dingen waarop je het best let als je zwanger wil worden

 • door Mamabaas

Jep, het is zover: jullie hebben beslist dat jullie een gezinnetje willen starten of jullie bestaande kroost willen uitbreiden. Als het van jou afhangt, wil je de volgende dag al een bolle buik hebben. Een beetje geduld is nodig, maar er zijn alvast enkele zaken waarop je kan letten en die je kan doen om (zo snel mogelijk) zwanger te geraken.

1. Foliumzuur: start op tijd!

Je start het best dagelijks al met een supplement van 0,4 milligram foliumzuur, zoals Folavit 0,4 Start. Vanaf wanneer? 4 weken voor je stopt met je contraceptie. Zo leg je al een goede voorraad aan voor tijdens je latere zwangerschap. Jep, hamsteren dus!

Waarom is foliumzuur zo belangrijk? Het ondersteunt de groei van vrouwelijk weefsel tijdens de zwangerschap, helpt het bij de vorming van de placenta en de groei van de foetus, baarmoeder en borsten. Met de inname van foliumzuur verhoog je je folaatstatus. Een lage folaatstatus bij een zwangere vrouw is een risicofactor voor het ontstaan van neuraalbuisdefecten bij de zich ontwikkelen de foetus (zoals bijvoorbeeld een baby met een open ruggetje).

Wist je dat 1 op de 2 vrouwen oftwel de helft te laat start met foliumzuur? Vraag op tijd raad aan je (huis)dokter of apotheker als je aan een kindje denkt. Meer weten over foliumzuur? Check www.gezondezwangerschap.be voor tips en informatie.

 

2. Gezond leven: check!

Je hebt beslist dat je een baby’tje wil en dan kan het niet snel genoeg gaan. Maar de natuur heb je niet in de hand natuurlijk. Bij de ene lukt het meteen, de andere moet langer geduld oefenen. Er zijn wel een aantal ‘basic’ maatregelen die je van tevoren kan nemen om je kansen te verhogen. En die komen erop neer dat je zo gezond mogelijk leeft.

 • Toxische stoffen? Niet goed! Dus stop met roken, vermijd alcohol en neem zeker geen drugs. Vergeet niet dat je de eerste weken van je zwangerschap nog niet weet dat je zwanger bent.
 • Eet en leef gezond. Variatie en regelmaat zijn je leidraad. En beweeg voldoende – een topexcuus om die trendy sportoutfits in huis te halen, toch?
 • Vermijd zoveel mogelijk (aanhoudende) stress. Niet makkelijk in de huidige ratrace, we know… maar haal zoveel mogelijk stressfactoren uit je leven.
 • Let op je gewicht en probeer zoveel mogelijk op je streefgewicht te blijven.
 • Bescherm je tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.

 

3. Herken je eisprong

Om zwanger te worden, heb je dat eitje nodig. Wanneer vind je eisprong nu precies plaats? Een gemiddelde menstruele cyclus duurt ongeveer 28 dagen. Heb je een regelmatige cyclus? Dan is er weinig twijfel: de eisprong vindt plaats 12 tot 16 dagen voor de eerste dag van je volgende maandstonden.

Er zijn ook een aantal signalen waarop je kan letten.

 • Lichte pijn of soms bloeding: ongeveer 1 op de 5 vrouwen voelt op die manier haar eisprong.
 • Sommige vrouwen voelen het aan gevoeligere borsten, een wat opgezet gevoel of een groter hongergevoel (door de verandering in je hormoonhuishouding).
 • Check je baarmoederhalsslijm: in het begin van je cyclus is dat eerder dik, wit en plakkerig, maar rond je vruchtbare periode wordt het doorzichtig en helder.
 • Een ovulatietest is een handig middeltje om te weten of je vruchtbaar bent. Die spoort in je urine het hormoon op dat de eisprong uitlokt. Maar je kan het ook zelf ‘testen’, heel eenvoudig en goedkoop zelfs. Meet ’s ochtends voor je opstaat je temperatuur en schrijf die op. Als je dat een hele cyclus doet, zal je zien dat je temperatuur in de 2de helft van de cyclus – na de ovulatie – 0,3 tot 0,5 graden hoger ligt. Dat komt door de werking van het hormoon progesteron, dat dient om een eventuele zwangerschap in stand te houden.

 

4. Alle dagen seks?

We kennen er enkelen die zullen staan juichen … Als je regelmatig – om de 2 tot 3 dagen – gemeenschap hebt, vanaf 4 dagen voor tot 2 dagen na de verwachte eisprong, zullen er in goed baarmoederhalsslijm altijd wel beweeglijke zaadcellen zitten die de eicel kunnen bevruchten. Koppels die minder dan 1 keer per week vrijen, hebben veel minder kans op een zwangerschap (16 % op 6 maanden tijd) dan koppels die regelmatig seks hebben (ongeveer 50 % op 6 maanden tijd).

Maar wat als je dat allemaal doet en het lukt niet? Wanneer moet je je zorgen maken? Een gouden raad: vooral niet te vlug. Als er geen grote onderliggende problemen zijn – en dat is meestal wel het geval – en je regelmatig seks hebt, dan bestaat er per cyclus ongeveer 1 kans op 3-4 dat je zwanger wordt.

 

5. Bezoekje aan de gynaecoloog

Een zwangerschap is een volledig nieuw avontuur voor je lichaam. Even op voorhand naar de gynaecoloog gaan om een aantal zaken te laten checken, is dus geen overbodige luxe.

Wat kijkt een gynaecoloog zoal na tijdens een vooronderzoek?

 • Je gewicht, bloeddruk en algemene conditie. Dat is nodig om tijdens en na de zwangerschap een vergelijking te kunnen maken.
 • Je vaccinatiestatus. Ben je bijvoorbeeld niet beschermd tegen rodehond (rubulla), dan word je het best gevaccineerd. Het lijkt een banale kinderziekte, maar als je het oploopt tijdens de eerste 4 maanden van je zwangschap, kan het leiden tot afwijkingen bij je kindje.  
 • Of je immuun bent voor toxoplasmose. Is dat niet zo, dan kan je wel enkele eenvoudige maatregelen nemen om de infectieziekte niet op te lopen. En hetzelfde geldt voor CMV (cytomegalovirus).

 

Wat als zwanger worden uitblijft?

In de meeste gevallen zal 90 % van de vrouwen na een jaar proberen wel zwanger zijn. Maar voor de overige 10 % is het wachten. En dat kan wel zwaar wegen. Toch is het niet meteen een reden om te panikeren. Ben je jonger dan 38, heb je een vrij normale menstruele cyclus en heb je regelmatig seksuele betrekkingen, wacht dan rustig een jaartje af vooraleer je een arts raadpleegt in verband met je vruchtbaarheid. Fertiliteitsexpert prof. dr. Spitz legt uit wanneer je wel sneller naar de specialist moet gaan.

Neem zeker ook eens een kijkje in onze boekenkast! Als je aan kindjes wil beginnen, is ‘Zwanger worden. Alles wat je moet weten over je kinderwens’ een absolute aanrader. Een compleet basisboek over zwanger worden, van de natuurlijke bevruchting tot vruchtbaarheidsproblemen, geschreven door fertiliteitsexpert prof. Dr. Petra De Sutter (UZ Gent). Je leest alles over hoe je op een natuurlijke manier zwanger kan worden, hoe je de natuur een handje kan helpen, wanneer je best naar een arts stapt en welke medische begeleiding eventueel kan opgestart worden.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Kela Pharma. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.