3931fi.jpg

5 praktische dingen die vliegen met mijn kleuter gemakkelijker hebben gemaakt

29/06/2016

Ik had op voorhand toch een beetje stress voor vliegen met onze kleuter. De vorige keer was hij nog een flinke peuter én waren we omringd door familieleden. Nu is hij een beweeglijke jongen van 3,5 en stonden we er alleen voor. Ging het anders zijn, zou hij slecht reageren op de geluiden van het vliegtuig, wat als hij ambetant werd van onze late vluchturen?? 

Onze vluchturen waren al laat en zijn beide keren verlaat, met respectievelijk twee uur en een uur, beide keren ferm voorbij bedtijd van ons meneertje. Gelukkig is hij daarin 'flexibel': hij kan goed opblijven (iets waar we tijdens schoolweken niet altijd blij mee zijn...) en wordt niet té ambetant van moe zijn. Toch niet als we goed zijn voorbereid... en deze praktische keuzes kan ik (ongeveer) iedereen dan ook aanraden. 

Handbagagelijst voor kleuter

1) Een Trunki

De Trunki is een (kleine) koffer op wieltjes waar kinderen op kunnen zitten om voortgetrokken te worden. Ideaal als handbagage en voor onze kleuter die vol energie zit, maar wiens uithoudingsvermogen te wensen overlaat. Een buggy hadden we niet mee, daar zit hij toch amper in, en dan was dit een goed alternatief want je kan hem echt niet doorheen de hele luchthaven dragen. Wel opletten in de bochten: dan kunnen ze er wel eens afdonderen. En voor slapende kleuters werkt het ook niet... maar aangezien hij klein is, kan je hem ook in combinatie met een andere trolley trekken.

2) De iPad

Ja, ik ben mij bewust van de beeldschermnormen - maar voor ons is de iPad de enige manier om de 'vermoeidheidshyperactiviteit' te beteugelen zodat het niet uit de hand loopt. En nog beter: voor veel apps heb je geen wifi nodig. Voor wie liever films opzet kan een draagbare dvd-speler ook een optie zijn.

3) Een spelletje

Oké, het bezorgde me extra stress om zeker geen pion te vergeten, maar zeker doordat er vertraging was, hebben we er veel plezier aan gehad. Al hebben we ook enkele 'loopspelletjes' verzonnen om hem bezig te houden... 

4) Een eigen deken en knuffel

Onze kleuter is niet echt gehecht aan een knuffel of deken, maar gezien onze vluchturen rond (en uiteindelijk na) bedtijd waren, moesten we iets voorzien om dat te symboliseren. Dat heeft echt geholpen om hem recht te houden in tijden van wachten en aanschuiven, het was letterlijk een houvast. 

5) Zijn lievelingssnacks

Dat spreekt misschien voor zich, maar toch: kinderen hebben op de vreemdste momenten honger, of willen niet altijd eten wat de luchthavenkeukens schaffen. Een schat aan snacks die hij lekker vindt, helpt om crises te voorkomen. Voldoende water inslaan ook - of je er nog mag meenemen voor kleuters was ons niet helemaal duidelijk, we hebben het uiteindelijk niet gewaagd en gewoon in de luchthaven gekocht. Wel opletten: reis je buiten Europa, neem dan geen vruchten of groenten mee. Grote kans dat ze in beslag genomen gaan worden. 

All in all is het heel vlot gegaan. Het helpt dat hij best avontuurlijk is aangelegd en dat we zelf al veel gevlogen hebben: voor elk geluidje hadden we een uitleg (en dat lieten we zelfzeker genoeg klinken) en we hebben hem geleerd hoe hij moest geeuwen - maar last van zijn oren had hij eigenlijk niet. Het opstijgen vond hij spannend (leuk spannend) en beide keren lag hij kort erna te ronken. Een nekkussen hadden we niet mee omdat hij dat thuis niet wilde aanhouden, maar zeker voor langere vluchten (dit was amper anderhalf uur) is het misschien toch wel aan te raden.

En wat reisformaatdeo voor mama en papa, want je zweet er toch van...