9 tips voor de mooiste vakantiefoto’s en 6 toffe ideeën voor je vakantiefotoboek

Oef, eindelijk wat vakantie... Eindelijk wat zon (in vele gevallen toch), eindelijk tijd met en voor de kindjes… En wat doet een mens, en meer bepaald een moeder/vader, o zo graag op vakantie, of dat nu gewoon thuis is of niet? Juist, honderden, duizenden foto’s nemen van die kleine lieve schatjes (we kunnen er, ahum, van meespreken). Fotospecialist Albelli geeft ons nog snel een paar toffe tips om mooie vakantiefoto’s te trekken. Handig om na de vakantie snel dat fotoboek (dat we dit keer écht niet gaan uitstellen, beloofd!) te kunnen maken.

Leuk om te weten: het clubke van de Mama Bazen, dat wil zeggen: àlle lezers en volgers van Mama Baas, krijgen 20 procent korting op alle producten bij Albelli. Meer info hierover vind je via deze link

klein meisje met waterpistool in water

9 tips voor de mooiste vakantiefoto’s

1. Gebruik een eenvoudige achtergrond

Niets leuker om je kleine hartendief op de voorgrond te plaatsen. Maar heb je ook al gemerkt dat een drukke achtergrond te veel de aandacht afleidt van de schattige voorgrond (lees: je kleine pruts)? Je kiest dus beter voor een eenvoudige achtergrond. Beter een egale muur of een blauwe lucht in plaats van een drukke baan of een lelijke lantaarnpaal op de achtergrond.

meisje met ijsje

2. Plaats je onderwerp niet in het midden

Laat je beeld tot leven komen en plaats het onderwerp eens naast het midden van het beeld. Stel je voor dat het beeld doorkruist wordt door twee horizontale en twee verticale lijnen, die het beeld in 3×3-velden onderverdelen. Plaats dan het onderwerp (zoon of dochter) langs één van die lijnen. Bij een automatische camera moet de autofocus dan uit staan, omdat dat type camera doorgaans de focus legt op wat er in het midden van het beeld staat.         

Ook een leuke tip: fotografeer eens zoon of dochter voor de helft… De helft van het gezicht met wapperende haartjes, of alleen maar de benen. Het is een veelgebruikte truc om een foto 'spannender' te maken. 

3. Sta dichtbij je onderwerp

De truc: is je onderwerp kleiner dan een auto (lees: je dochter/zoon/je partner), zet er dan 1 of 2 stappen vandaan voor je de foto neemt. Zoom in om je onderwerp dichtbij te halen. Zo vul je het volledige beeld met het onderwerp en zie je hele mooie details: bij je zoon of dochter zijn bijvoorbeeld sproetjes of kuiltjes in de wangen of is dat een beetje kwijl dat langs de mond loopt (baby’s, weet je wel) of een licht fronsende wenkbrauw. Let er wel op dat je niet te dichtbij staat: de beelden kunnen dan onscherp worden. Bij de meeste camera’s bedraagt de minimale afstand voor automatisch scherpstellen 90 centimeter of ongeveer 1 stap. De beelden worden onscherp als je die afstand overschrijdt en dus nog dichterbij gaat staan. Raadpleeg zeker eens de handleiding van je camera, zodat je geen onscherpe foto’s maakt.

meisje met pet en ijsje
klein meisje dat lacht

4. Kijk je onderwerp in de ogen

Probeer met de camera op dezelfde ooghoogte te staan als de persoon die je fotografeert. Zo kun je veel beter een guitige of schattige blik en een lieve lach vastleggen. Bij kinderen betekent dat: knielen of buigen. Het feit dat je je op dezelfde ooghoogte bevindt als de persoon die je fotografeert zorgt er automatisch voor dat hij of zij een natuurlijkere houding aanneemt en bijvoorbeeld niet omhoog hoeft te kijken. Je hebt ook een meer directe connectie met elkaar, hij of zij kan zich ontspannen, wat natuurlijk ook een effect heeft op de foto. Bij kindjes is het wel: trek snel en veel na elkaar, want ze zitten niet stil :-).

mama met dochter blaast belletjes

5. Neem de leiding

Durf gerust af en toe iets te vragen aan zoon of dochter; als ze zin hebben en je het heel lief vraagt, werken ze wel mee ;-). ‘Gooi eens die bal in de lucht!’, ‘Blaas eens zeepbelletjes’, ‘Werp eens een kushandje’… Laat je helemaal gaan! 

6. Fotografeer in de lengte

Heb je weleens geprobeerd in de lengte te fotograferen? Verticaal formaat werkt vaak supergoed; van een vuurtoren op een rots, de Eiffeltoren in Parijs, tot je zoon of dochter van vier die buiten blij rondspringt. Draai bij het fotograferen de camera 90 graden in de verticale houding en probeer op deze manier te fotograferen.

7. Maak snapshots

De leukste foto’s zijn soms ook snel gemaakte foto’s, momentopnames van je kind terwijl het aan het spelen is en het niet poseert. Het levert mooie natuurlijke foto’s op. Hou je wat afzijdig en bekijk vanop een afstand hoe je kind(eren) bezig is (zijn). 

twee meisjes in water

8. Gebruik de flash ook buiten

Met een flash moet je soms wat experimenteren. Als je foto’s neemt op een erg zonnige dag kan het bijvoorbeeld beter zijn om toch met flash te fotograferen wil je lelijke schaduwen in het gezicht vermijden.

9. Zet iemand of iets op de voorgrond van een landschapsfoto

Elementen die op de voorgrond staan geven het beeld een bepaalde diepte. Een persoon, hangende boomtakken, een venster op de voorgrond geven je landschap de nodige diepte. Zo wordt een landschapsfoto spannender.

mama met dochter op surfplank
oude blauwe deur met stoel

En voor na de vakantie: 6 tips voor je vakantiefotoboek

Wist je dat het handig is om op voorhand al wat na te denken over wat je heel graag in je vakantiefotoboek wilt?

 1. Gebruik de apps van Albelli

Heel vaak nemen we ons groot fototoestel niet mee op vakantie en nemen we foto’s met onze telefoon. Die foto’s blijven daar dan meestal gewoon opstaan, terwijl het vaak heel erg mooie herinneringen zijn voor later. Speciaal hiervoor heeft Albelli een superhandige app gecreëerd waarmee je niet alleen een fotoboek van 10 x 10, 14 op 14 en 21 op 21 cm kunt maken, maar ook een kalender (een winner voor oma en opa als kerstcadeau). Wil je gewoon losse foto’s afdrukken, dan kan dat ook met diezelfde (gratis) app.

 1. Bouw een mooi vakantieverhaal op

Je kunt natuurlijk lukraak je foto’s in je fotoboek verwerken, maar als je eens iets anders wilt doen is het opbouwen van een vakantieverhaal wel leuk. Je begint van het prille begin (een foto van de auto die is volgeladen of van het vliegtuig) en bouwt zo op.

 1. Kies een thema of kleur

Ook een leuke: een kleur kiezen dat in de foto’s terugkomt. Of: een thema, zoals parasols, mooie deuren, straatnaambordjes, flashy badslippers… 

 1. De mooiste panorama’s over twee pagina’s

Om af en toe rust te creëren in je boek kun je mooie panorama’s over een dubbele pagina plaatsen. Dankzij de optie platliggend premium kan dat bij Albelli op een erg mooie manier. De foto komt dan haast naadloos over de twee bladzijden.

fotoboek
 1. Het perfecte beeld voor de voorkant van je fotoboek

Het eerste beeld vooraan op je fotoboek mag je sterkste beeld zijn… Zoon of dochter die op het strand loopt, of de titel van je fotoboek die in het zand staat geschreven…

 1. Verwerk toegangskaartjes, bonnetjes van restaurants of vliegtuigtickets van je reis

Kan je in die digitale fotoboeken nog bonnetjes van bezienswaardigheden of restaurants verwerken? Yep, je kan er gewoonweg een foto van nemen, maar het resultaat verbetert als je apps gebruikt. Gebruik bijvoorbeeld Pic Scanner (alleen iOS), Heirloom en CamScanner kun je gewoon je telefoon gebruiken om een foto te maken van de bonnetjes of tickets in kwestie. Meer info vind je op deze blog van Albelli.

logo albelli

Dit artikel is tot stand gekomen met hulp van Albelli.

Waarom Mama Baas fan is van Albelli:

 • Omdat moeders fotomensen zijn, maar vaak wat advies en tips nodig hebben over kadrering en belichting. En we dat vinden op de website van Albelli. 
 • Omdat we graag fotoboeken maken van onze kinders om mee te pronken bij familie, vrienden en af en toe volslagen onbekenden (grapje). En vooral: omdat we graag zelf turen in die fotoboeken samen met de kindjes. En toevallig levert Albelli superkwalitatieve fotoboeken af, in alle formaten en gewichten. Check www.vergelijkfotoboekmaken.be: Albelli staat qua kwaliteit op nummer 1.
 • Omdat wij op technisch vlak niet heel erg onderlegd zijn, maar de software van Albelli heel erg gebruiksvriendelijk is (lees: dat kunnen we nog net aan ;-). Klik klik, bestellen, en een paar dagen later komt het aan met de post. Easy peasy.
 • Omdat Albelli een toffe smartphone-app heeft gelanceerd waarmee je zelfs via je smartphone fotoboekjes kunt maken. Ideaal voor wie weinig tijd heeft (lees: moeders in het algemeen).
 • Omdat Albelli naast fotoboeken, losse foto-afdrukken, wanddecoratie en fotokalenders, hun topproducten, ook keileuke gepersonaliseerde zijproducten aanbiedt, zoals kaartjes, mokken, gsm-hoesjes en foto-agenda’s. Allemaal dingen waar we foto’s van onze kroost op kunnen verwerken :-). Maar nee, wij hebben geen probleem of zo hoor ;-).