De eerste keer naar school: 10 tips van de kleuterjuf

  • door Gastmama

Wat gaat het snel! Vooraleer je het goed en wel beseft start er (alweer) een nieuwe fase in het leven van je kleine zoon of dochter … en dus ook een nieuwe fase voor jou! Je kleintje wordt kleuter en mag voor het eerst naar school.  Een belangrijk moment... Hoe overleef je als mama deze GROTE stap? 10 tips van kleuterjuf An! 

Bereid je kind voor op deze nieuwe stap

Ga op voorhand al eens kennismaken met de nieuwe juf of meester en de klas.  Vertel wat er allemaal gaat gebeuren. Er zijn heel wat leuke prentenboeken rond 'Naar school gaan'.

Start (tijdig) met de zindelijkheidstraining

Meestal verloopt dit vrij vlot. Voel je dat je kind er echt nog niet klaar voor is, forceer dan niets. Bespreek met de juf of  meester of je kleuter pamperbroekjes mag dragen om naar school te komen.

'Ik kan het al zelf'

Een instapper wil alles 'ZELF' doen. Tijdens de ochtendspits is dit helaas geen pretje als je op tijd op school wil zijn en daarna naar je werk moet hollen. Een rokje met 10 laagjes, een aanpassende kousenbroek, veterschoenen, een broek met moeilijke knoop, ... zijn dingen die het oefenen van de zelfredzaamheid van je kleuter bemoeilijken.

Zorg voor 'gemakkelijke' doe-het-zelf-kleren: een broek met elastiek, een  eenvoudig rokje of kleedje, schoenen met velcro, ... zo kan je kleuter zelf proberen. Je zal verbaasd zijn hoe snel hij het zelf kan. En zorg ervoor dat je kleuter zijn eigen spullen snel herkent: een kledinglabel met een tof figuurtje maakt het zoveel makkelijker én zo raakt die mooie nieuwe jas ook niet kwijt.

schooltas

Gemakkelijke schooltas

Ga samen op zoek naar een leuke, maar vooral handige schooltas. Niet te klein, niet te groot én met een gemakkelijke sluiting. Gespen, verschillende ritsen, knoopjes zijn moeilijk hanteerbaar voor kleuters. Zoek een eenvoudig model en laat je kleuter gerust wat 'oefenen' thuis.

Maak samen een leuke tassenhanger zodat je kleuter zijn boekentasje makkelijk kan herkennen.

doosje

Handige doosjes en fles

Je kind zal verschillende dingen moeten meenemen naar school. Een drinkfles, een koeken- of fruitdoosje, een boterhammendoos, ... Ook dit zijn best 'handige’ dingen. Zorg dat je kleuter deze zelf kan open en dicht doen. Er zijn zoveel toffe dingen in de handel en met een persoonlijk en kleurrijk labeltje erop wordt het nog toffer!

Goedgemerkt

Herkenbare spullen

Jammer genoeg vinden leerkrachten regelmatig massa's spulletjes zonder naam die dan ook van 'niemand' zijn. Zorg dat je kleine ukje zijn spullen makkelijk herkent, of dat de juf op zijn minst kan weten van wie iets is.

GOEDGEMERKT is hier ideaal voor. Naamstickers voor op de doosjes, of kledinglabels in de kleren (zeker op jas, handschoenen, sjaal, muts, ...) zijn zo handig: gewoon maar op te kleven, en ze zijn (vaat)wasmachine-bestendig! Geen verloren voorwerpen meer en je kleuter herkent onmiddellijk zijn eigen spullen. Laat je kind zelf een figuurtje kiezen, dan wordt het nog gemakkelijker en ook leuker. In de kleuterklas werken ze vaak met picto's. Je kleuter krijgt dan een symbooltje om zijn kapstok, plekje, tekeningen, … te herkennen. Misschien wel leuk om hetzelfde figuurtjes als in de klas te kiezen?

Een kusje en een knuffel

Zo'n schoolstart gaat gepaard met heel wat emoties (zowel bij je kleuter als bij mama en papa ). Zo spannend!  Maak je afscheid niet te lang. Geef je kind een kusje en knuffel en vertrek, want hoe langer het afscheid duurt, hoe moeilijker voor beiden! Eens je kleuter aan het spelen is, is hij het afscheid al lang vergeten.

Heel veel indrukken en ervaringen

De start op school is een enorm grote belevenis. Je kleuter doet zoveel nieuwe indrukken op. Geef je kind de tijd om deze dingen te verwerken. Verplicht hem of haar niet om over school te vertellen. Je zal merken dat doorheen hun spel de dingen die op school gebeuren automatisch aan bod komen. (Hou je maar al vast, want binnen de kortste keren ben jij het kindje en word je ondergedompeld in alle klasrituelen)

Rust, rust, rust

Je kind heeft zoveel nood aan rust als hij gestart is op school. Zorg ervoor dat de weekends niet te druk zijn. Als je kind nog een middagdut nodig heeft, probeer dat dan te regelen. Zo geraakt je kleuter niet in 'overdrive'.

En vooral: heel erg genieten

Genieten van de vele kleine en grote stappen die je kleuter zet. Genieten van de eerste kunstwerkjes waarmee hij thuis komt. Genieten van de avonturen die je kind beleeft op school, ... Genieten van je kleintje dat stilaan 'groot' wordt. Het komt helemaal goed!

Wil je zelf ook graag handige naamlabels voor jouw ukje, bestel dan snel op Goedgemerkt.nl. T.e.m. 31 oktober 2019 krijg je trouwens 20% korting op het volledige assortiment, met de code GG-AUG-19 . 

Tip:  In alle voordeelpakketten van Goedgemerkt zitten standaard kleding labels, naamsticker én een tassenhanger.