Don't worry, be appy

 • door Mama

Als je pas bevallen bent, moet je zoveel mogelijk data bijhouden over je baby in 'Het Schriftje.' Maar gezien ik niet de meest georganiseerde persoon ben vergat ik de helft van de tijd mijn huiswerk te doen. Bijgevolg: strenge blikken van de verpleegsters de volgende dag omdat ik niet wist wanneer ik mijn kind had eten gegeven. Tegen de geboorte van mijn tweede was ik ze allemaal te slim af dankzij een geweldige app. 

Als je pas bevallen bent, moet je zoveel mogelijk data bijhouden over je baby in 'Het Schriftje.' Maar gezien ik niet de meest georganiseerde persoon ben vergat ik de helft van de tijd mijn huiswerk te doen. Bijgevolg: strenge blikken van de verpleegsters de volgende dag omdat ik niet wist wanneer ik mijn kind had eten gegeven. Tegen de geboorte van mijn tweede was ik ze allemaal te slim af dankzij een geweldige app. 

Het babylogboek, alias: 'Het Schriftje'

Ongeveer elke moeder krijgt het in de kraamkliniek in de handen gestopt – bijna gelijktijdig met die schattige bundle of joy: het schriftje. De bedoeling? Het doen en laten van je kleintje noteren. Nauwkeurig en precies. Wanneer het drinkt, aan welke borst en hoe lang, hoeveel er in de luier terecht is gekomen ... ‘En als je dan toch met die luier in de weer bent, meet maar meteen de temperatuur, en schrijf dat er ook bij.’ Nauwkeurig en precies. Laat dat net adjectieven zijn die niet bij me passen. Maar natuurlijk kreeg ook ik dat schriftje zowat vier jaar geleden overhandigd. Maar dat schriftje en ik, wij zouden geen vrienden worden. 

Schriftje en ik: no match

3 uur ’s nachts. Al tastend op zoek naar het schriftje en een balpen. Niet te vinden. Dan maar niets noteren (en de volgende dag voor schut staan bij de verpleging die de gemiste info komt opvragen). Eigenlijk, als ik heel eerlijk ben, zie ik het nut er niet van in. Oké, het is handig dat je kunt zien welke borst eerst aan de beurt is en hoe lang de kleine gemiddeld drinkt, maar wat heb je daar nu écht aan? De borst die het meeste op springen staat is aan de beurt en of ik nu 15 of 20 luiers per dag ververs, wat is het verschil?

Maar kom, ik deed wel mijn best om zoveel mogelijk te noteren, want wat kende ik, tot slot een babyrookie, nu van kinderen? Alleen … ik hield het niet goed vol. Pas op, ik snap dat het voor sommige mama’s (lees: voor mama’s met discipline en orde) handig kan zijn, zo’n babylogboek. Maar voor mij werkte het simpelweg niet, dat schriftje en ik...

Kind 2: geen schriftje, maar een app

December 2013, het tweede kindje was op komst. Ik besloot voor een alternatieve aanpak te gaan. Ik sloeg aan het researchen en via Google, fora en blogs stelde ik een lijstje samen met een aantal apps waarvan ik dacht dat ze mijn verblijf op de materniteit een stevige boost zouden geven. Na wat trial en error bleef er nog eentje over. Neem iets om te schrijven – pun intended – en noteer: BabyConnect. Je downloadt de app en er opent zich een hele nieuwe digitale babywereld. 

Don't worry, be appy

De applicatie is eenvoudig en handig opgebouwd: na een kindje van vlees en bloed maak je ook een digitale versie van je baby aan en dan begint de pret. Het menu bevat allerlei hoofdstukken waar je gegevens kunt invoeren: humeur, activiteit, wegbrengen/ophalen, slaap … De handigste rubrieken voor mij? Voeding en medische zaken.

Telkens wanneer ik een borstvoeding begon, startte ik de app en ik liet de timer meelopen. De app slaat op hoe lang en aan welke kant je baby drinkt. Zo kon ik perfect rapporteren aan de verpleging welke vooruit- of achteruitgang we boekten met de voedingen. Als je je helemaal wilt uitleven, kun je allerlei grafieken bekijken voor een duidelijke overzicht. Geef je flesjes? Zelfde werkwijze.

Onder de rubriek ‘medisch’ noteerde ik Merlijns wegingen. En dat waren er een pak, want hij belandde als baby van amper zes dagen oud weer in het ziekenhuis met RSV. Dankzij de app kon ik alle schommelingen goed in de gaten houden.

Waarvoor ik de app nog gebruik? Om mijlpalen op te slaan. Bij mijn eerstgeborene voelde ik na enkele maanden al lang geen drang meer om dingen te noteren, maar een smartphone heb je toch vaak bij de hand, en daardoor heb ik intussen een geweldig lijstje aangelegd.

Digitalisering = efficiëntie?

En het wordt nog beter, want in de app (of toch dit soort technologie) schuilen nog een hoop – vaak onbenutte – kansen. Met BabyConnect kun je een hele ‘lijst’ kindjes aanmaken en die synchroniseren met andere gebruikers. Handig voor de papa: zo weet hij wanneer mama de koters heeft weggebracht naar de crèche. Of voor de oma die komt babysitten en kan noteren wanneer het laatste flesje vlotjes werd opgedronken of hoe lang het middagdutje van babylief duurde.

Toekomstdromen

Even dromen? Stel je eens voor dat je tijdens je verblijf op de materniteit een tablet in bruikleen krijgt waarop de app staat. Je tikt in wat je moet noteren en alles wordt mooi gesynchroniseerd met de computer van de verpleging. Geen rapportering meer in de kamer. Veel handiger, sneller en de foutenmarge is kleiner.

Hetzelfde principe kun je toepassen in het kinderdagverblijf. In de crèche van Merlijn noteren de kinderverzorgsters alles met de hand. Aankomstuur, verversmomenten, middagdutjes en vertrekuur. Ook daar zou de app voor heel wat tijdswinst kunnen zorgen. Efficiëntie … feest! 

Nadelen?

Er zijn uiteraard ook enkele minpuntjes aan de applicatie (want neen, ik ben geen aandeelhouder :-)):

 • Je moet je telefoon steeds bij de hand houden – en niet iedereen bewaart het ding even graag op het nachtkastje, in de badkamer of aan de luiertafel.
   
 • De app bevat misschien iets te veel functies. Je gebruikt er slechts enkele echt intensief.
   
 • Als je alle functies toch een beetje te maniakaal gaat gebruiken, is het voor niemand plezant meer... Een voorbeeld: je zou babysittende oma als het ware digitaal kunnen controleren (‘Oei, 19u30 en er staat nog geen flesvoeding in de app?’). Hupla, meteen een extra dosis stress voor het brave mens en jijzelf.
   
 • BabyConnect is niet gratis: je betaalt er 3,99 euro voor in de AppStore. 

Minuutje langer knuffelen

Moet je het schriftje per se buitengooien en vervangen door deze applicatie? Natuurlijk niet. Het principe is het net hetzelfde als het oldschool notitieboekje en misschien schrijf je wel niks op … en dat is even goed.

Het is vooral een persoonlijke keuze. Ik moest noteren door Merlijns lange ziekenhuisopname. BabyConnect leverde mij alvast tijdswinst en minder frustraties op. En elk minuutje gewonnen betekende een minuutje langer knuffelen met ‘real life’ Merlijn. Daar werd ik dan weer ongelooflijk ‘appy’ van :-)!