6458fi.jpg

Geboortepatronen

20/01/2020

Een kindje is a.h.w. geprogrammeerd om geboren te worden. Hij of zij heeft dan ook "geboortebehoeftes", de wens om de verschillende fasen van de geboorte zelf te mogen doorlopen en af te maken.

Wanneer je als kleine baby deze fases hebt mogen doorlopen op je eigen tempo, dan zorgt dat voor heel veel zelfvertrouwen. Het legt een stevige basis voor je verdere leven en het geeft je veerkracht om te dealen met problemen die ongetwijfeld nog op je pad zullen komen.

De geboorte is ook een samenspel tussen mama en baby. Ze werken samen naar hetzelfde doel toe en beide lichamen weten perfect wat ze moeten doen. Om doorheen de vier fases van de geboorte te gaan:

  1. De eerste weeën
  2. De ontsluiting die vordert
  3. het kindje gaat op zijn linker kant liggen en zakt verder het bekken in
  4. het hoofdje "staat" en wordt geboren.

Heb je die fases niet kunnen doorlopen, dan blijft dat gemis, die behoefte verder leven tijdens je verdere ontwikkeling. Deze behoeftes willen gezien, beleefd, gehoord worden en ze vormen soms de patronen waar we ons leven lang blijven over struikelen...

Soms kan het ook niet anders en moet er ingegrepen worden. En daar hoef je je als mama echt niet schuldig over te voelen. Je hebt gedaan wat je kon, wat in je mogelijkheid lag. Je handelde vanuit de beste intentie.

Maar weet dat deze zaken aan de oorsprong kunnen liggen van het gedrag van je kindje. Zo zien we dat kindjes heel erg gaan huilen omdat ze bepaalde zaken hebben meegemaakt tijdens de geboorte.

Er zijn kindjes die het moeilijk hebben om aan taakjes te beginnen omdat er stappen werden overgeslagen in het geboorte proces (of omdat er medisch ingrijpen nodig was.)

En zo zijn er nog heel veel gedragingen en patronen die ogenschijnlijk onverklaarbaar lijken maar die zijn weerslag hebben in het geboorteproces.

Wanneer een kindje overmatig veel blijft huilen en alles medisch in orde is, dan is het wel goed om eens te kijken hoe de zwangerschap en de geboorte zijn verlopen en om via verdere coaching of therapie dit proces te gaan erkennen en helen zodat je kindje niet moet blijven vastzitten in deze belemmerende patronen maar kan gaan groeien.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes