Gisteren nog bij de 'grote' in de crèche, vandaag een ukje in de massa

  • door Gastmama

Ze is gezwind de straat uit gestapt, op weg naar school. Pronkend met de roze boekentas over de schouders, symbool voor haar nieuwe leventje. Ze moest eens weten hoeveel keer ze deze weg nog zal afleggen de komende jaren, maar om één of andere reden voelt het nu reeds vertrouwd. Misschien omdat ze in de voetstappen van haar grote zus treedt, omdat ze een tweede is. 

'Ik kan het wel alleen!'

‘Mama, vandaag ga ik naar juf… ik weet het niet zo goed’. ‘Juf Shirley, Jeanne.’ ‘Ja ja joepie!’ Met deze gevleugelde woorden geef ik mijn peuter af in de vlinderklas.

Abnormaal vlot, zoals alles bij Jeanne – ze werd geboren met en op spoed, op 10 maanden stapte ze alleen, nog voor haar 2de verjaardag was ze zindelijk. Jeanne heeft nooit problemen, ze lost alles op, zelf alleen. Ik ben er zeker van dat ze ook op school elke gore gangsterstreek met een kwinkslag weet om te keren tot een olijke grap. En daar komt ze goed mee weg. Zo is ze, een varkentje zowaar. Maar een lief, en eentje dat gedecideerd haar weg door het leven maakt…

'Ooo zo klaar voor school', zegt iedereen. Ook wij. Ook zij. Maar op de drempel van het schoolgebouw is hij daar toch, onverwacht, de krop in de keel. Ik slik hem moedig weg. Mijn laatste kleintje geef ik alweer een stukje af. Zo gaat dat. Zo moet dat. Mijn helpende hand wordt weggeslaan met een 'ik kan het zelf wel alleen'. En dat kan ze, zeker Jeanne.

Gisteren nog bij de ‘grote’ in de crèche, vandaag een klein ukje in de wervelende massa. Een wereld van verschil. Gelukkig is er grote zus, zorgzaam en fier. Dat is goed voor mijn gemoed. Zus wordt vandaag kleine mama, ook al trekt Jeanne zich er niks van aan.

Op de weg terug naar huis voel ik mij vooral trots. Op allebei mijn meisjes. Trots op wie ze zijn en op de weg die ze al aflegden in hun prille bestaan. En ik voel dat het goed zit, dit jaar, maar ook de jaren die komen.

Gastmama Karolien

meisje met boekentas

Wedstrijd: win een gratis canvas van Albelli!

Check snel onze Facebookpagina, want we houden nog tot volgende week donderdag een fotowedstrijd in samenwerking met onze partner Albelli. Kun je winnen: een gratis canvas naar keuze (kan gaan van 20 x 30 ter waarde van 12,95 euro tot 100 x 100 ter waarde van 77,95 euro). Wat moet je doen? Post een foto van je bengel(s) op de eerste schooldag op onze Facebookpagina onder het desbetreffende artikel. Wij kiezen er de leukste foto uit!

Deze wedstrijd is afgelopen!