Groeimelk, ja of neen?

Eén ding staat vast: je wil het allerbeste voor je mini-me. Maar tussen alle goede raad is het soms moeilijk om het bos door de bomen te zien. Wat heeft je kleintje echt nodig voor een goede, gezonde start? Groeimelk vanaf 1 jaar bijvoorbeeld, een must? Een vraagje voor onze huisarts.

Gevarieerde voeding

Dit staat zeker vast: rond de leeftijd van 6 maanden is het tijd om te starten met een gezonde en gevarieerde vaste voeding voor je kindje. Yes, laat die slabbetjes maar echt dienst doen, want groente- en fruitpap staan vanaf nu op het menu. Weet je niet goed hoe je eraan moet beginnen? Lees even de tips van onze huisarts Sofie.

Eens je peuter een jaartje oud is kan hij/zij mee aan tafel met de rest van het gezin. Vanaf 12 maanden mag dat kleintje namelijk zo goed als alles eten. Handig en gezellig – dat beetje eten in het haar of in een straal van 5 meter rond de tafel nemen we erbij, toch :-)? Drie maaltijden per dag en voldoende groenten, fruit, zuivel en graanproducten zorgen ervoor dat je spruit alle belangrijke vitamines, mineralen en voedingsstoffen naar binnenspeelt.

Vooral ijzer, calcium, vitamine B, C en D zijn erg belangrijk. Wist je bijvoorbeeld dat een 1-jarige peuter 7 keer meer vitamine D nodig heeft dan een volwassene? En 6 keer meer ijzer en 4 keer meer calcium! Wil je zeker zijn dat je kindje alle nodige voedingsstoffen krijgt? Neem eens een kijkje op de voedingswijzer van Kind en Gezin.

Melk voor elk

De ideale bron voor al die zaken voor zo’n kleintje, als aanvulling op een gezonde en gevarieerde vaste voeding? Juist, melk. Kinderen krijgen bij voorkeur tot de leeftijd van 3 jaar een aangepaste melkvoeding. Dat kan via borstvoeding, koemelk of groeimelk. Zo krijgen ze zeker genoeg eiwitten en calcium binnen. Kind en Gezin raadt groeimelk aan.

Hoeveel melkvoeding moet je per dag geven? 350 tot 500 milliliter is voldoende. Als je meer melk geeft, krijgt je kindje te veel eiwitten en calcium binnen, en dat is ook niet goed.

Opgelet: geef je koemelk, zorg er dan voor dat je je kind extra vitamine D toedient, zeker tot 6 jaar.

Wat met groeimelk?

Het lukt niet altijd even goed om je kind voldoende vitamine en mineralen te geven. Dat heeft niets te maken met niet willen of geen goede ouder zijn, maar dat is nu eenmaal de realiteit op bepaalde dagen. Bijvoorbeeld als je kindje een moeilijke eetperiode doormaakt – sounds familiar? Op bepaalde momenten heeft zo’n kleintje ook al eens meer nood dan anders aan extra vitamines. In de winter bijvoorbeeld, of als het vaak geplaagd wordt door ziektekiemen.

Groeimelk is een goede aanvulling, want het is verrijkt met mineralen, vitamine en vetzuren. Extra ijzer en vitamine C zorgen voor een goed immuunsysteem. Sterke botten? Check, dankzij de calcium en vitamine D. En vitamine B reikt de nodige energie aan. Wist je dat groeimelk zelfs minder eiwitten bevat dan gewone koemelk? Je kan groeimelk als aanvulling geven tot 3 jaar.

Groeimelk van Bambix is bijvoorbeeld een uitstekende keuze, en nog eens helemaal Belgisch ook.

En nu over naar jullie! Hoe denken jullie over groeimelk? Neem deel aan onze enquête hieronder en maak kans op een van de twee mamabaaspakketten!

Wat zit daar dan in: 

  • een van onze Mama Baas koffiemokken
  • onze Whiteboard 
  • de 366 dagen scheurkalender 
  • ons Schoolfotoplakboek

De enquête is ondertussen afgesloten. De winnaars van het mamabaaspakket worden per e-mail op de hoogte gebracht.

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Bambix. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier.