Hoe ik mijn kinderklerenshopverslaving kan aanhouden zonder failliet te gaan

  • door Mama

Ik kleed mijn kindertjes graag mooi aan, in felle kleuren, met drukke patronen. Kinderen die door het leven huppelen, mogen dat doen in kledij waarvan zij (en ikzelf ;-)) instant vrolijk worden, toch? Maar hoe houd je het ook prettig voor je portefeuille?

Ik kleed mijn kindertjes graag mooi aan, in felle kleuren met drukke patronen. Kinderen die door het leven huppelen, mogen dat doen in kledij waarvan zij (en ikzelf ;-)) instant vrolijk worden, toch? Maar hoe houd je het ook prettig voor je portefeuille?

Hoge prijs

Geen bruin, zwart of grijs in de kleerkasten hier, wij gaan voor een leven in kleur! En het liefst trippelen we natuurlijk ook rond in kledingstukken die na 76 keer wassen (‘oeps, chocomelk mama …’) nog altijd dezelfde kleur hebben en min of meer in dezelfde pasvorm zijn gebleven.

Tegenwoordig vind je heel veel fijne kinderkledij, maar als je écht kwaliteit wil, dan betaal je daar vaak een hoge prijs voor. Dat is logisch uiteraard, duurzame materialen kosten veel geld. En kledij van Belgische merken of ketens kan in ons land onmogelijk zo goedkoop worden geproduceerd als in lageloonlanden. Maar 50 euro voor een kleuterrokje of 100 euro voor een winterjas? Nee, dat krijg ik niet over mijn hart (of uit mijn portefeuille). Ze groeien als kolen, die twee kleintjes van mij en dus let ik erg op dat ik nooit té veel geld uitgeef aan hun kleren. 

Erfenis van mijn mama

En toch hangen hun kleerkasten PROPVOL met leuke spulletjes, ook vaak van de iets duurdere merken. Hoe ik dat doe? Ik heb het geleerd van mijn moeder, dat kan ik niet ontkennen. De drang om te zoeken tot ik vind. Het doorzettingsvermogen om mij niet te laten afschrikken door de concurrentie. En de grote mond om onderhandelingen met de rechtmatige eigenaars aan te gaan.

Mijn mama stak mijn zus en mij al in tweedehands Oililyjurkjes en ik heb die trend doorgezet: ook ik ben dol op tweedehands aankoopjes voor mijn kroost.

Voor tweedehandsbeurzen heb je doorzettingsvermogen nodig

En het aanbod aan tweedehandskleren is ongelooflijk groot. Groepjes op Facebook, 2dehands.be en Kapaza.be ... Maar mijn favorieten zijn nog steeds de oldskool tweedehandsbeurzen van de Gezinsbond, privéverkopen van vriendinnen met kinderen en een aantal hippe winkeltjes met kleertjes die een tweede leven zoeken.

Voor de tweedehandsbeurzen van de Bond heb je wel wat doorzettingsvermogen nodig. Vaak staan er mensen te drummen voor de deur en wordt er nogal wild in het rond gegraaid. Enige assertiviteit is aangewezen en er is niets mis met vriendelijk proberen te onderhandelen ;-). En als je dan kan buitenlopen met een zak vol spullen voor een totaal van nog geen 50 euro, is het natuurlijk helemaal geweldig!

Als je liever rustig in een echte winkel shopt, kan ik je MaMouche in Mortsel aanraden. Daar hebben ze mooie merkkledij en alles is nog in supergoede staat. 

Ook tweedehands laarsjes

Ik geloof zelfs zo hard in die tweedehands-vibe dat ik me sinds kort heb voorgenomen om voor mijn kinderen alléén nog maar tweedehandskledij te kopen. Of mij dat lukt? Nee, dat niet. Er zijn ook spullen die ik bewust nieuw koop: ondergoed, zwemgerief en schoenen voor de jongste.

Kleine voetjes moeten nog helemaal gevormd worden en dat gebeurt écht beter in kwaliteitsvolle, nieuwe schoentjes. Zo hebben vorige eigenaars de zool en pasvorm nog niet kunnen beinvloeden en de voeten van je kleintje kunnen groeien zoals het hoort. Maar mijn oudste loopt deze winter wél te pronken met mooie tweedehandse laarsjes. 

Win-win-winkelen

Nog niet overtuigd? Je hoeft je veel minder zorgen te maken over een gescheurde of besmeurde broek waarvoor je 7 euro hebt betaald dan voor een exemplaar van 70 euro. Je bent milieuvriendelijk bezig, want er wordt minder kledij weggegooid. De stukken zijn vaak nog in goede staat, want … hoe snel groeien kinderen uit hun prachtige, nieuwe spullen? En het is natuurlijk véél beter voor je portemonnee dan shoppen aan de nieuwprijs :-). Voordelen troef.

En misschien verdien je wel een deel van je centen terug, als je het slim aanpakt. Zo ben ik van plan om vanaf december, wanneer mijn allerjongste (en allerlaatste) geboren wordt, stelselmatig kledij te verkopen. Sommige spullen zijn al derdehands dan, en dus dan kun je ze écht aan spotprijsjes scoren :-). Goed voor jullie portemonnee, én voor de mijne. Over win-win-winkelen gesproken! Wie komt er bij mij shoppen?