Startbedrag aanvragen: alle info op een rijtje

  • door Mamabaas

Als je zwanger bent, moet je aan heel wat dingen denken. Een naam kiezen, geboortekaartjes, doopsuiker, geboortelijst: dat is nog maar een greep uit wat er wellicht allemaal op je to-dolijst staat. En dan zijn er nog de paperassen, zoals Startbedrag (vroeger kraamgeld) aanvragen. Wanneer moet dat nu ook alweer gebeuren?

Wanneer?

Eigenlijk kan je al Startbedragaanvragen zodra je zwanger bent. Maar geen paniek als je daar toen niet aan gedacht hebt: je kan de premie ook nog aanvragen als je kindje al geboren is. De uitbetaling gebeurt ten vroegste twee maanden voor je uitgerekende bevallingsdatum. Op die manier kan je het geld bijvoorbeeld al gebruiken voor de geboortekaartjes of de doopsuiker.

Hoe/Wie?

Het Startbedragaanvragen is heel eenvoudig. In zeven simpele stappen kan je online de aanvraag doorsturen, zo kan je meteen weer iets van je to-dolijstje schrappen! Zowel de aanstaande mama als de aanstaande papa kan de aanvraag trouwens doen, maar het is altijd de mama van het kindje die het kraamgeld ontvangt.

Hoeveel?

Voor elk kindje dat geboren wordt, krijg je €1.122. 

En na de geboorte?

Na de geboorte hoef je enkel nog het originele geboortebewijs te bezorgen dat je bij de burgerlijke stand ontvangt op het moment dat je je kindje aangeeft.

Als je het Startbedrag tijdig hebt aangevraagd, heb je daarna automatisch recht op het maandelijks Groeipakket (de vroegere kinderbijslag). Je recht op Groeipakket start vanaf de eerste maand na de geboorte van je baby. Dat maandelijks bedrag krijg je op je rekening rond de 8ste van de maand die daarop volgt. Meer info over Groeipakket vind je hier.

Hier vraag je je Startbedrag aan

Je kan je Startbedrag hier in een paar muisklikken aanvragen.

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner MyFamily, uitbetaler van het Startbedrag en Groeipakket. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.