Uitgetest: de Nomi-meegroeistoel

  • door Mama

Mama Hanne had zich nooit echt verdiept in de meegroeistoel, maar was toch niet helemaal blij met de afdankertjes waar haar drie kindjes op zaten. Ze testte dan ook zeer graag de nieuwste meegroeistoel uit: Nomi, een typisch Scandinavisch ontwerp van de bedenker van de Tripp-trapp. Dit is haar mening over de Nomi-meegroeistoel!

Zo blij

Er zijn gigantisch veel eetstoelen voor kinderen op de markt, zoveel zelfs dat ik door het stoelenbos de bomen niet meer zag. Ga ik voor een basismodel dat vooral praktisch is, maar enkel in saaie kleuren bestaat? Ga ik voor een prachtige designstoel die staat te blinken in de eetkamer, maar een veel te grote hap uit het budget betekent? Decisions, decisions en daar flipt deze moeder-met-een-propvol-hoofd wel eens van.

Gevolg: ik aanvaardde in dank oude kinderstoelen van een vriendin, en dat zou het dan zijn. Dat het verschillende stoelen zijn was spijtig, maar de kinderen kunnen zitten en ze eten. (Of ze kieperen alles uit hun bord. Maar zitten doen ze.)

Iedereen ongeveer tevreden, maar die saaie, loodzware stoelen zijn al jaren een doorn in mijn oog. Moet ik vertellen hóe blij ik was dat ik de Nomi meegroeistoel mocht uittesten? Enorm blij. 

meegroeistoel Nomi voor baby

Vanaf 0 tot 99 jaar!

Eerst de theorie: de Nomi bestaat in 3 uitvoeringen.

Voor pasgeborenen is er de Nomi Baby met een relax matrasje dat je dus kan gebruiken vanaf de geboorte, tot ongeveer 6 maanden. Dan kan je de stoel aanpassen naar de Nomi Mini met een beugel voor baby’s vanaf  6 maanden, die dan uiteindelijk de Nomi Highchair wordt voor grotere bengels vanaf 2 jaar. Eén stoel dus, voor 0 tot 99 jaar. Mijn jongste dochter van 9 maanden zat vrolijk te knoeien in de babybeugel en haar oudere broer en zus van 3 en 5 jaar voelden zich behoorlijk fier op hun highchairs. Aan hun enthousiasme te zien, had ik mijn kinderen al mee!

Nomi stoel

Mix & match!

Qua uitzicht is de Nomi is een simpele maar stijlvolle eetstoel in een typisch Scandinavische look. Elke stoel bestaat uit een houten basis, met daaraan een zitje en een rugsteun. En jij kan helemaal zelf kiezen hoe je stoel er uit gaat zien, want de mogelijkheden zijn eindeloos. De stam bestaat in 4 prachtige houtsoorten, dus als je graag walnoot in je interieur hebt kan dat, maar even goed kies je voor de bleke eiken uitvoering.

Daarna zijn er 7 (!) kleurenopties voor de kunststoffen zitjes. Mille ging voor appelblauwzeegroen, Merlijn dook op de lime-versie en Malin… die had niet zelf te kiezen. Haar babypoep belandde op de witte stoel, die ik voor haar koos.

Mijn mening?

Na een weekend uitgebreid testen zie ik behoorlijk wat voordelen aan de Nomi’s. Om te beginnen vind ik ze prachtig: die simpele houten stam, gecombineerd met de vrolijke kleurtjes, ik zie dat graag in mijn eetkamer staan.

Maar minstens even belangrijk, de stoelen zijn ook een pak praktischer dan de oude, massief houten stoelen die we hadden. De Nomi’s zijn door de combinatie van hout en kunststof heel erg licht. Makkelijk verzetbaar én je kan ze aan de tafel hangen. Ideaal voor de broodnodige stofzuigbeurten onder tafel na elke maaltijd!

Maar misschien wel de belangrijkste verbetering tegenover de oude stoelen die we hadden: de Nomi is ergonomisch. De ontwerper, Peter Opsvik (de man die eerder de Tripp Trapps ontwierp), tekende de stoelen zo dat je de rugleuning en de voetsteun millimeter per millimeter kan afstellen (zonder gereedschap!). Aangezien elk kind anders is, heeft elk kind ook echt een unieke zithouding. En die kan je garanderen met deze stoelen. 

Nadelen?

Niet ontdekt, na een weekend intensief testen. Er deden zich wél 2 situaties voor waarbij ik een gil niet kon onderdrukken. Malin (9 maanden oud, bijgenaamd ‘Mad Malin’) is een wildebras. Ze duwde zich af tegen de tafel, en uit gewoonte gilde ik, en dook ik naar haar toe. Maar ze kantelde niet om, zoals ze gewoonlijk dreigt te doen. De stoel rolde zachtjes naar achter, dankzij de wieltjes die in de achterkant van de poten zitten. Ze rollen niet weg als de kindjes normaal op de Nomi’s zitten, ze rollen wel als ze zich afduwen van de tafel. Hartaanval bespaard!

En het tweede gevalletje van paniek ontstond weer rond diezelfde, knettergekke baby die besloot recht te gaan staan, en haar knietjes uit de beugel probeerde te wrikken. Dat lukte overigens niet, maar ik ga toch maar een harnasje halen voor haar. Gelukkig behoort zo’n riempje tot de accessoires die je bij de stoel kan kopen, net als een tafelblad en zachte kussentjes. Ideaal voor Houdini-baby’s zoals de mijne! ;-)

Meer info over de Nomi meegroeistoel, alle kleurenopties en alle toebehoren op www.oogappel.be