Waarom een koortsblaas gevaarlijk is voor baby’s

 • door Mamabaas

Niets is zo vervelend als met een joekel van een koortsblaas uit je bed stappen. Zeker als je weet dat je die dag nog een belangrijk sollicitatiegesprek voor de boeg hebt of die avond naar een hip feest moet. Zo’n koortsblaas is niet alleen een vervelend gevoel, het is ook – laat ons eerlijk zijn – spuuglelijk. Bovendien is zo’n koortslip ook een stuk minder onschuldig dan je op het eerste gezicht zou denken. Wist je dat een koortslip gevaarlijk kan zijn voor baby’s? Let dus zeker op als je op kraambezoek gaat!

Wat is een koortsblaas precies?

Een koortsblaas is een blaas met vocht die op of rond je lippen ontstaat. Het is een infectie die wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Het herpes simplex virus, om precies te zijn. Zodra je het virus hebt opgelopen, maak je kans op zo’n koortslip. Al is dat geen zekerheid: zo kan je tijdens je kindertijd besmet zijn geraakt met het virus, zonder dat je ooit zo’n koortsblaas hebt gehad.

Wel is het zo dat als je ooit zo’n koortsblaas hebt zien verschijnen, je er vrede mee moet nemen dat je dat ding nog vaak zal moeten tolereren. Want dat is eigen aan die fameuze koortsblaas: zodra je er één keer mee te kampen hebt gehad, zal hij nog regelmatig op (ongewenste) visite komen. Zeker tijdens periodes waarin je zelf wat meer vermoeid bent en dus minder weerstand hebt, bijvoorbeeld op momenten dat de werkdruk te hoog is of als je minder eetlust hebt, als je te veel stress hebt, ongesteld bent of als je onbeschermd in de zon hebt gezeten.

Waarom kan zo’n koortsblaas gevaarlijk zijn?

Een koortsblaas an sich is niet zo’n probleem. Maar de besmetting met het herpesvirus bij een baby daarentegen wel. Als volwassene kan je best tegen een stootje, maar baby’s moeten hun weerstand nog opbouwen. En daar knelt het schoentje. Het afweersysteem van baby’tjes staat nog niet op punt. Zeker kinderen die jonger zijn dan 4 maanden lopen heel wat risico’s.

Gevaren van een koortsblaas

De problemen die een koortsblaas kunnen veroorzaken bij een baby zijn niet min.

 • Hersen(vlies)ontsteking: een ontsteking van het hersenvlies is heel gevaarlijk en kan zelfs dodelijk zijn.
 • Ooginfecties: als de baby eerst aan de koortslip komt en erna in de oogjes wrijft, kan dat ernstige gevolgen hebben, zoals slechtziendheid of zelfs blindheid.

Kortom, gevaarlijke ziektes waartegen je je kleine spruit ongetwijfeld wil beschermen. Voorkomen is dus beter dan genezen.

Wat kan je doen om te voorkomen dat je baby besmet wordt met het herpesvirus?

Het herpesvirus is uiterst besmettelijk. Soms is drinken uit eenzelfde glas al voldoende om besmet te raken met het hardnekkige virus. Ook een knuffel of een zoen kunnen ervoor zorgen dat je het virus te pakken hebt. Heeft iemand aan zijn koortsblaas zitten pulken en jou erna de hand geschud? Bingo! Sabbelt je kleuter aan de fopspeen die jij net hebt opgeraapt (nadat je aan die vervelende koortslip zat te friemelen)? Dan is de kans groot dat hij of zij morgen ook zo’n exemplaar heeft.

Alert zijn is dus de boodschap:

 • Vermijd contact met (jonge) baby’s als je koortsblaas nog niet is opgedroogd.
 • Was zoveel mogelijk je handen (zeker als je jezelf betrapt hebt op prutsen aan die koortsblaas).
 • Hoe schattig die baby ook is, kussen en knuffelen zijn even uit den boze.

Wat als je baby toch besmet is geraakt?

Was de kus van opa of zus niet zo onschuldig en heeft je baby’tje toch zo’n vervelende koortsblaas op zijn lipjes? Dat is natuurlijk niet leuk, maar ook dan kan je nog zaken doen om erger te voorkomen.

 • Steek je baby’tje in een slaapzak waarbij die kleine vingertjes minder bewegingsvrijheid hebben.
 • Doe wantjes (of sokjes) rond de handjes.
 • Was regelmatig de handjes van je kleine spruit.
 • Verminder de pijn door er iets koels (zoals ijs in een washandje of een koud doekje) op te leggen.
 • Ook een pijnstiller voor baby’s kan soelaas brengen.
 • Zorg ervoor dat je baby voldoende melk drinkt.
 • Geef een mondmasker aan degene met een koortsblaas.
 • Ga langs bij de huisarts.

Maar wil je toch écht op safe spelen? Stel het kraambezoek dan nog even uit, voordat je dat kleintje een hartverwarmende knuffel geeft. Want met zo’n koortslip boven een baby hangen, da’s toch ook geen gezicht voor dat minimensje?