Vooral nieuwe ouders kunnen verrast zijn over de volgende normale, maar niet altijd gekende zaken.
1. Je baby huilt … zonder tranen
Het kan zijn dat je baby krokodillentranen weent. Juist, huilen zonder tranen. Bij ongeveer 6 op de 100 zitten de traankanalen nog dicht. Daardoor kunnen de oogjes van je kindje overvloedig tranig zijn en kan er wat geel slijm in de ooghoeken zitten.
Je hoeft je er alleszins geen zorgen over te maken, want de traankanalen gaan vanzelf open. Zorg er wel voor dat je het gebied rond de ogen van je baby goed schoonhoudt, met een doekje met fysiologisch water.
2. Je baby kan een punthoofd hebben
Jij krijgt misschien (later) een punthoofd van je kroost, maar bij je baby kan dat in het begin letterlijk het geval zijn. Het is misschien even schrikken, maar het niet abnormaal.
Je kleintje heeft een hele weg afgelegd door het geboortekanaal en tijdens die tocht kunnen de flexibele delen van de schedel over elkaar schuiven. Gevolg? Een punthoofdje. Maar dat komt vanzelf weer allemaal in de plooi.
3. De maag van je baby is zo groot als een druif
In het begin lijkt het alsof je niets anders doet dan je baby eten geven. Want inderdaad, om de paar uur moet dat buikje gevuld worden. Niet gek, als je weet dat de maag van je baby maar zo groot is als een druif. Veel kan daar dan nog niet in.
Wees gerust, die maag wordt samen met je kindje groter. En voor je het weet, vreet je bengel je arm :-).
4. De allereerste kakaluier van je baby stinkt … niet
Heel belangrijk woord bij dat weetje is ‘eerste’. Het mooie liedje blijft niet duren ;-). Maar de allereerste stoelgang van je baby, ook wel meconium genoemd, stinkt niet. Dat komt omdat die enkel bestaat uit vruchtwater en baarmoederslijm.
Eens je baby de eerste voedingen kreeg, is dat geurloze verversmoment verleden tijd!
5. Je baby heeft een zwem- en duikreflex
Je baby is een geboren waterrat. In het water zal hij of zij dan ook automatisch met de armen en benen trappelen. Hoe cool is die overlevingstechniek eigenlijk! De duikreflex zorgt er ook voor dat je baby zijn adem inhoudt onder water.
Euh … dat wil natuurlijk allemaal niet zeggen dat je baby meteen al z’n eerste zwembrevet beet heeft. Echt zwemmen kan die nog niet.
6. Je baby stopt mogelijk soms met ademen
Om te beginnen: geen paniek! Een pasgeboren baby ademt nog een beetje onregelmatig. En soms zijn er dan momenten waarop je kindje even lijkt te stoppen met ademen – en dat kan vijf tot tien seconden duren.
Dat is volkomen normaal en na een maandje of vier zal je kleintje vanzelf regelmatig ademhalen.
Wil je wat zekerder zijn, lees dan even de tips om je baby veilig te laten slapen.
7. Sommige baby’s kijken scheel
Baby’s kunnen wat scheel kijken in de eerste 6 weken tot drie maanden van hun leven. Maar dat blijft niet zo. Het komt omdat de twee oogjes nog niet samenwerken. Normaal verdwijnt dat vanzelf.
Kijkt je baby na drie maanden toch nog scheel, vraag dan raad aan je kinderarts.
8. Je baby heeft meer botten dan jij
Een pasgeboren baby telt 350 botten. Volwassenen hebben er maar 206. Na een tijdje groeien heel wat van die ‘extra’ botten van je kindje aan elkaar.
9. Je baby heeft 10 000 (!) smaakpapillen
Een baby komt ter wereld met maar liefst 10 000 smaakpapillen – en dat voor iemand de eerste maanden constant hetzelfde zal eten. Als je kind 30 is, blijven er van die smaakpapillen nog maar 250 over.
Maar een baby is dus een expert in proeven. Het is meteen de reden waarom sterkere en pittige smaken minder fijn vinden. Ze ervaren die veel harder dan volwassenen.
10. Je baby kan cysten in de mond hebben
80 % van de baby’tjes heeft witte of gelige cysten in de mond. Die worden ook weleens de ‘parels van Epstein’ genoemd. Het zijn kleine vochtbultjes die ontstaan wanneer het verhemelte van je kind zich vormt.
Die bultjes kunnen geen kwaad en ze verdwijnen al na een week of twee.
11. Meisjesbaby’s kunnen vaginaal bloedverlies hebben
Euh … wat? Je kijkt waarschijnlijk raar op als een baby vaginaal bloed verliest, maar het is niets ergs. Het komt voor bij 5 tot 10 % van de pasgeboren meisjes, meestal tussen de tweede en tiende dag na de geboorte.
Allemaal het gevolg van de vrouwelijke hormonen die de mama op de baby doorgeeft.
12. Geluid laat je baby beter slapen
‘Sssst, de baby slaapt’. Dat hoor je wel vaker. Maar eigenlijk hoeft het voor een baby niet muisstil te zijn om rustig te knorren.
Terwijl je kindje in je baarmoeder zat, hoorde het constant het geluid van je darmen en hartslag. Vandaar dat je baby beter zal slapen met een constante ruis op de achtergrond.
13. Een geboortevlek bij je baby is normaal
Ongeveer een derde van de baby’s wordt geboren met een zogenaamde ooievaarsbeet. Dat is een roze- of roodachtige vlek, meestal in de nek, in het gezicht of op de oogleden. Dat soort geboortevlek is ongevaarlijk en bij 95 % van de kindjes trekt die ook vanzelf weg.
Is het vlekje bobbelig of paars? Dan raadpleeg je wel beter een dokter.
Bron: naar zwangerenportaal.nl, humankind.nl