Wanneer ben ik vruchtbaar?
Eerste dag van mijn
laatste menstruatie:
Lengte van mijn
cyclus in dagen:

Mijn vruchtbare dagen

Wil je graag zwanger worden, maar heb je geen duidelijk zicht op je cyclus en wanneer je het meest vruchtbaar bent? Via de test die je net deed krijg je een indicatie van je vruchtbare dagen en je eisprong. Check hieronder het resultaat!
 • Eerste dag van laatste menstruatie: dd/mm/yyyy
 • Mijn cyclus: 0dagen
Vruchtbare periode:
-
Meest vruchtbare dagen:
-
Ovulatie datum:
> Bereken opnieuw
> Terug naar huidige cyclus

Kinderwens? Start op tijd met foliumzuur!

30/08/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Foliumzuur, dé belangrijkste vitamine als je zwanger bent. Maar dat is het ook al vóór dat kindje in je buik zit, als je zwanger wil worden. En toch: wist je dat 5 op de 10 vrouwen (de helft!) eigenlijk te laat start met het innemen van foliumzuur? Dus een slimme meid neemt haar foliumzuur op tijd.

De vrouwelijke cyclus: wat gebeurt er?

Elke menstruele cyclus maakt je lichaam zich eigenlijk klaar voor een mogelijke zwangerschap. Hij bestaat uit twee fasen: een fase voor de eisprong of ovulatie, wanneer een rijpe eicel vrijkomt, en een fase na de eisprong. Wanneer deze rijpe eicel bevrucht wordt door een spermacel en zich innestelt… dan ben je zwanger.

Een spermacel kan een vijftal dagen in jouw lichaam overleven. Als je wil weten wanneer je de grootste kans maakt om zwanger te worden, is het van groot belang het moment van je eisprong te kennen. De rijpe eicel is namelijk de eerste uren na de eisprong het vruchtbaarst. Daarna neemt de kans op bevruchting en dus een zwangerschap heel snel af.

Jouw verwachte ovulatiedatum

Een gemiddelde menstruele cyclus duurt ongeveer 28 dagen. De eisprong zelf vindt plaats gemiddeld 14 dagen voor de eerste dag van de volgende menstruatie. Je eisprong kunnen we niet met absolute zekerheid berekenen.

We geven jou een indicatie op basis van een gemiddelde cyclus. Gebruik de uitkomst van deze test dan ook enkel als een houvast. Als je een onregelmatige cyclus hebt, is het allemaal nog moeilijker te voorspellen.

Waarop kun je letten om je eisprong te herkennen?

 • Ongeveer één vrouw op vijf voelt haar eisprong, omdat hij een lichte pijn of soms bloeding veroorzaakt. 
 • Sommigen voelen het ook aan dat ze onder een ander hormonaal regime vallen en dat de eisprong heeft plaats gevonden door gevoeligere borsten, een wat opgezet gevoel, een groter hongergevoel.
 • Er bestaan ook ‘ovulatietesten’ die in de urine het hormoon dat de eisprong uitlokt opsporen, maar het kan eenvoudiger en zeker goedkoper. Het volstaat om ’s morgens voor je opstaat en wanneer je bijvoorbeeld nog even naar het nieuws luistert of de goede voornemens voor de dag maakt, je temperatuur te meten en op te schrijven. Als je dat een hele cyclus doet, zul je zien dat je temperatuur in de tweede helft, na een ovulatie, 0,3 tot 0,5 graden hoger ligt. Dat komt door de werking van het progesterone, het hormoon dat dient om een eventuele zwangerschap in stand te houden.
 • Je kan ook letten op de samenstelling van je baarmoederhalsslijm: terwijl het in het begin van je cyclus eerder dik, wit en plakkerig is, wordt het rond je meest vruchtbare periode doorzichtig en helder.

Hoe bereid ik me voor op een zwangerschap?

Als je beslist hebt om zwanger te worden, kan het (meestal) niet snel genoeg gaan. De ene vrouw heeft geluk en is meteen zwanger, de andere vrouw moet langer wachten. Het is iets waarover je weinig controle hebt. Er zijn wel een aantal ‘basic’ maatregelen die je al van tevoren kunt treffen om je kansen te verhogen:

 1. Vermijd toxische stoffen via roken, drugs en alcohol.
 2. Probeer zo gezond mogelijk te leven en vermijd zoveel mogelijk aanhoudende stress.
 3. Let op je gewicht en probeer zoveel mogelijk op je streefgewicht te blijven.
 4. Bescherm je tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.
 5. Zorg ervoor dat je voeding evenwichtig genoeg is en voldoende foliumzuur bevat, en neem een foliumzuursupplement in om het risico op een kind met een open ruggetje te verminderen.

Hoeveel foliumzuur heb je nodig?

Bladgroenten, koolsoorten, volkorenproducten, melkproducten, eieren en citrusvruchten bevatten veel foliumzuur. Jammer genoeg is foliumzuur een erg onstabiele vitamine die gemakkelijk wordt afgebroken tijdens het koken van de voeding.

Als je echt van plan bent om zwanger te worden, dan neem je het best dagelijks een supplement van 0.4 milligram in 4 weken voor je stopt met contraceptie en blijf je het supplement de eerste 3 maanden van de zwangerschap innemen. Vraag hierover zeker op tijd raad aan je (huis)dokter of apotheker als je aan een kindje denkt.

Ik word (maar) niet zwanger: wanneer moet ik me zorgen maken?

Facts:

 • Na drie maanden is de helft van de vrouwen die dat wenst, zwanger.
 • Na een jaar zal ongeveer 90 procent zwanger zijn. Bij de overige 10 procent is er meestal nog niet echt iets aan de hand en is het een kwestie van pech.
 • Nog eens 7,5% is na twee jaar zwanger. Bij de overige groep blijft een spontane zwangerschap ook na twee jaar uit.

Maak je dus vooral niet te vlug zorgen. In principe zou je het toch een jaar de kans moeten geven om spontaan zwanger te worden. In de meeste gevallen zijn er geen grote onderliggende problemen en als er regelmatig geslachtsgemeenschap is, dan bestaat er per cyclus ongeveer één kans op drie tot vier dat je zwanger wordt.