mama en baby

De Mama Baas Podcast

21/05/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Podcasts, ze zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. En natuurlijk kon ook Mama Baas daarbij niet achterblijven. We zijn dan ook blij dat en ongelooflijk trots om onze eigen Podcast te mogen voorstellen!

  

‘Hoe doen andere mama’s dat toch?‘ Stel jij je ook vaak deze vraag? Dan komt onze podcast als geroepen!

Elke maand brengen we een podcast met telkens een ander thema. En die podcasts zijn natuurlijk allemaal overgoten met ons typisch Mama Baas-sausje: net zoals je bij Mama Baas zou verwachten brengen we een combinatie van zowel mama-verhalen als experten die aan het woord komen. Herkenbare verhalen én bruikbare oplossingen en tips dus. Het geheel wordt aan elkaar gepraat door radiostem en gastvrouw Tine De Donder.

De thema’s gaan van slapen bij baby’s en jonge kinderen over huilbaby’s tot peuterpuberteit. In een halfuurtje kom je heel wat meer te weten over deze onderwerpen. En het handige aan zo’n podcast? Je luistert waar én wanneer je wil, onderweg of thuis. Zo wordt dat voedingsmoment of dat zoveelste ritje van Taxi Mama meteen ook een moment voor jezelf.

Hoe luisteren?

  • Heb je een iPhone of iPad, gebruik dan de Podcastapp.
  • Heb je een andere smartphone of tablet, gebruik dan de Spotify of Podcast Addict.
  • Via jouw computer kan je iTunes gebruiken of hieronder luisteren.

Abonneer je meteen, dan blijf je op de hoogte van nieuwe afleveringen!

 

Afleveringen seizoen 7

De vijfde aflevering: Taboes bij ontzwangeren

Het eerste jaar na de bevalling, het eerste jaar mama zijn. Ontzwangeren. Wat gebeurt er allemaal in ons lichaam en geest na de bevalling? Vroedvrouw Elke Notebaert is aan het woord. Zij begeleidt vrouwen tijdens de zwangerschap en moeders na de bevalling. 

Er hangen nog steeds heel wat taboes rond ontzwangeren. Urineverlies, vrijen na de bevalling, zoeken naar een nieuw evenwicht en balans … Weinig mama’s vertellen alle details. 

Heel veel mensen vergeten dat er naast een baby ook een moeder wordt geboren. Na de bevalling komt er veel oxytocine vrij, die zorgt dat je focus bij de baby ligt. Hierdoor vergeet je vaak jouw omgeving, maar ook vaak jezelf als nieuwe mama. Hoe ga je om met die nieuwe rol en identiteit? 

Als je moederschap googelt, zie je veel blijdschap en roze vibes, maar de meeste mama’s bevinden zich vaker op een broze dan op een roze wolk. Ook hier zijn onze hormonen vaak de oorzaak. 

Hoe neem je vrede met je nieuw lichaam? Zijn er tips om hiermee om te gaan?  Wanneer komt je cyclus terug op gang? Wanneer start je opnieuw met voorbehoedsmiddelen? Hoe zit het met het libido na de bevalling?  Alle taboes kaarten we aan! Er zijn immers geen gênante vragen voor een vroedvrouw. 

Deze podcast kunnen we gratis aanbieden dankzij Alline Procap. De eerste maanden na de bevalling kunnen jonge moeders veel haar verliezen. En daar maken ze zich vaak zorgen om. Oorzaken zijn stress na de geboorte van het kind, vermoeidheid, hormonale verandering of tekorten aan vitamines en mineralen. De vernieuwende vitaminecocktail van Alline Procap stimuleert de haargroei en geeft je haar weer volume en glans. Dit is een Belgisch product gebaseerd op 100% natuurlijke keratine. Meer info op www.allineprocap.com
 

De vierde aflevering: Minder faalangst en meer zelfvertrouwen bij je kind 

‘Talenten en vaardigheden waarmee we geboren zijn, zijn ons startpunt om verder te groeien, niet onze limiet.’ Wijze woorden van therapeute Ilse Vande Walle die te gast is in onze podcast van Mama Baas. Ze komt meer vertellen over de groeimindset: wat het is, het verschil met een fixed mindset, de voordelen, tips om deze mindset aan te leren en te stimuleren bij onze kinderen. 

Daarbij vertrekt ze vanuit het idee dat talenten zich kunnen ontwikkelen en veranderen. Ons brein is immers niet statisch, maar ontwikkelt zich een leven lang. Zo'n groeimindset - zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek - zorgt ervoor dat kinderen gemotiveerder zijn, fouten durven maken en meer zelfvertrouwen krijgen.

Als ouders hebben we een grote invloed op de mindset en ingesteldheid van onze kinderen. Ilse, zelf mama van 4, biedt tips en handvatten hoe je jouw kind kan helpen met deze denkwijze. Zo worden ze weerbaarder voor faalangst, staan ze over het algemeen positiever en met meer flexibiliteit in het leven.

Succes draait nauwelijks om hoe slim je bent. Het is veel belangrijker om vertrouwen te hebben in je eigen kunnen en te weten dat je door oefening kunt groeien. In onze hedendaagse resultaatgerichte maatschappij is het niet altijd gemakkelijk om te accepteren dat je niet even goed bent in iets als een vriendje of vriendinnetje. Ook over dit onderwerp biedt Ilse tips om hiermee om te gaan en te kunnen groeien, ondanks dat jouw kind er meer moeite in moet steken.

In de podcast horen we hoe ook jij samen met je kind vanuit groei kunt leren denken. Zo help je je kind om stap voor stap het beste uit zichzelf te halen!

Deze podcast kunnen we gratis aanbieden dankzij onze sponsor Duplo. Elk kind begint klein, ook in het spelen. Toch kunnen jonge kindjes al grote stappen zetten. LEGO DUPLO gelooft rotsvast dat leuk speelgoed daarbij helpt. Om een sterke basis te bouwen voor de vaardigheden die ze nodig hebben voor een GROTE eerste stap in het leven. En dat met speelsets rond toffe thema’s, fijne personages en kleurrijke stenen, waarmee je guitige spruit op een speelse manier zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en de nodige zelfexpressie ontwikkelt. Kleine stapjes voor een GROOTSE start. Ontdek het DUPLO speelgoed voor de allerjongsten op www.lego.com/duplo

De derde aflevering: Let's talk money: kost een kind een huis?

In deze aflevering spreken we met Djennah Van Nieuwenhove, meer bekend als Budget Brunette. Als budget coach en auteur van het boek Let’s Talk Money zal ze ons meer vertellen over de vraag die elke ouder zich stelt: ‘Kost een kind écht een huis?’

Welk soort kosten mogen we zoal verwachten?
Klopt de stelling: hoe meer kinderen, hoe voordeliger?
Hoeveel spenderen ouders gemiddeld per maand en zijn er financiële hulpmiddelen waar we op kunnen steunen? En ook handig om weten: wanneer kost een kind het meest?

Djennah beantwoordt deze en veel meer vragen en geeft je tips & tricks. Van pamperrekeningen tot groeipakketten, startbedragen en verdoken kosten vanop de roze wolk: je hoort het allemaal!

Deze aflevering kunnen we gratis aanbieden dankzij onze partner Yongo. 
Al beslist over crèche, kinderarts, kleur van de kinderkamer en kleuterschool? Vergeet ook niet te denken aan de financiële toekomst van je kindje. Kies voor meer dan een gewone spaarrekening. Ga voor Yongo, de online spaarpot die groeit. Individuele levensverzekering tak 21, 23, 26. Alle essentiële informatie op yongo.be

De tweede aflevering: Een handleiding voor de eerste weken thuis met een pasgeboren baby 

We gaan in gesprek met Stéphanie Pilyser, kraamverzorgster en auteur van het boek Kraamkost. In het eerste luik focussen we daarbij op 'jij als nieuwe mama'. Babyblues, bestaan die echt? En hoe uiten die zich meestal? Welke lichamelijke complicaties, problemen of ongemakken komen vaak voor?  Zijn er tips om met je veranderde lichaam om te gaan? En hoe kan jouw partner helpen? 

In het tweede luik komt de baby aan bod. Zijn er algemene tips rond slaap en voeding voor je baby? Waar kan je je aan verwachten? Wat met kraambezoek? Ondervinden baby’s hier hinder van? En hoe kan je als partner betrokken worden bij het zorgen voor de baby? 

We kunnen deze podcast gratis aanbieden dankzij onze partner Mustela. Mustela gelooft dat de eerste 1.000 dagen van een mensenleven de basis vormen voor een gezond en gelukkig leven.

Er zijn 1.000 manieren om een goede ouder te zijn, maar nooit zou je als ouder moeten kiezen tussen beschermende huidverzorging enerzijds en de planeet anderzijds. Mustela ondersteunt en helpt ouders hierin en biedt milieuvriendelijke producten aan voor een optimale beschermende huidverzorging.

Ontdek hun producten op www.mustela.be

De eerste aflevering: Wat als het moeilijk gaat - alles wat je moet weten over IVF

Eén op de zes wensouders ondervindt vruchtbaarheidsproblemen en heeft medische begeleiding nodig om zwanger te geraken. Taboe en schaamte gaan nog steeds gepaard met dit thema. Met Mama Baas hopen we bij te dragen om hier meer openheid rond te creëren. We gaan in gesprek met fertiliteitsarts prof. Dr. Christophe Blockeel. 

Want wat als zwanger worden niet vanzelf gaat? Vanaf wanneer klop je het best aan bij een vruchtbaarheidscentrum? Naarmate de leeftijd toeneemt, gaat de reserve van de eicellen dalen, maar ook de kwaliteit. Dus de leeftijd van de vrouw speelt hier een cruciale rol. 

We vernemen meer over de verschillende types trajecten, de duurtijd, gezondheidsrisico’s en of er effectief een verhoogd risico is op een meerling. 
Prof. Dr. Christophe Blockeel gaat ook dieper in op de psychologische kant die gepaard gaat met het ondergaan van een vruchtbaarheidstraject. 

We kunnen deze podcast gratis aanbieden dankzij onze partner Solidaris. Een toelichting over de verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen en een inschatting van de kostprijs en tegemoetkomingen vind je op www.solidaris.be/fertiliteitsbehandelingen. Van alle ziekenfondsen biedt de hospitalisatieverzekering KliniPlan van Solidaris Verzekeringen de hoogste terugbetaling aan voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Je krijgt tot 1200 euro terugbetaald voor maximaal 6 behandelingen. Ga voor meer info naar www.kliniplan.be
 

Afleveringen seizoen 6

Deze zomer gaan we opnieuw in gesprek met bekende mama’s. Het is immers leuk om hun verhaal even te horen. Een verhaal dat misschien herkenbaar klinkt of dat je gerust kan stellen dat wat je doormaakt eigenlijk perfect normaal is.

De derde aflevering: zorgmama Ellen De Meyer, mama van baby Pia aan het woord 

Een aantal jaar terug leerde iedereen baby Pia kennen via een crowdfunding actie om het nodige bedrag voor haar peperdure medicijn in te zamelen. 

We horen in deze aflevering hoe Pia, ondertussen een enthousiaste flinke kleuter van vier, het nu stelt. 

Ze heeft haar beperkingen, die helaas niet zullen verdwijnen, maar mentaal is Pia helemaal mee met haar leeftijdsgenootjes en gaat ze naar de tweede kleuterklas in het reguliere onderwijs. 

Ellen spreekt ook over de impact van het zorgouderschap op haar leven en op dat van haar broertje Briek. 

Zorgouder zijn is geen officieel woord. Maar het betekent ouder zijn van een kindje met speciale noden en extra zorgen. Dit kan heel breed zijn. Alle ouders die net die extra stap moeten zetten in de zorg voor hun kind. 

In dat kader schreef Ellen het boek Zorgen voor jou, dat vanaf eind januari 2023 in de boekhandel ligt. Het boek wil een houvast bieden voor zorgouders. Naast een hele hoop praktische info en advies vind je er ook getuigenissen die voor heel wat herkenbaarheid zorgen. Ook vrienden en familie krijgen een inzicht in wat het betekent om zorgouder te zijn en hoe ze concreet zorgouders kunnen helpen. 

Deze podcast kunnen we gratis aanbieden dankzij onze partner Mustela.
Mustela zorgt met verzachtende verzorgingsproducten voor een zacht velletje voor het hele gezin. Daarnaast biedt Mustela advies en tips om te zorgen voor jezelf en voor alle mensen die je liefhebt. Ook voor een leidraad om te groeien als ouder kan je bij hen terecht. Neem een kijkje op Mustela.be 

 

De tweede aflevering: Anke Buckinx over het mama-zijn

“Soms kan ik wel overbezorgd zijn”

In deze aflevering gaan we in gesprek met Anke Buckinx, bekende radiopresentatrice bij Joe. Ze spreekt over haar dochter Lou (7) die huppelt door het leven en haar hoogsensitieve zoon Max (3) die net wat meer aandacht vraagt. Chronisch vermoeid, super verliefd, geduldig, aanwezig, maar ook overbezorgd. Zo omschrijft ze zichzelf als moeder.

Nu het zorgen voor wat wijkt voor het echte opvoeden, spreekt ze eerlijk over welke uitdagingen dit met zich meebrengt. Haar werk ziet ze als haar hobby en ze zegt gretig ja op heel wat dat op haar pad komt. Welke implicaties dat heeft, hoor je in deze podcast.

Deze podcast kunnen jullie gratis beluisteren dankzij onze partner Mustela. Ouder zijn – dat is niet altijd rozengeur en maneschijn. Maar hey, we steunen elkaar. Mustela zorgt met verzachtende verzorgingsproducten voor een zacht velletje voor het hele gezin. Daarnaast biedt Mustela advies en tips om te zorgen voor jezelf en al de mensen die je liefhebt. Ook voor een leidraad om te groeien als ouder kan je bij hen terecht.  Neem een kijkje op mustela.be!

De eerste aflevering: Jolien Roets over het mama-zijn

"Iedereen mag hem zien, maar het internet mag hem niet bezitten."

Bekende radiostem Jolien Roets combineert haar radiowerk met een eigen voice-over bedrijf en dj-carrière. Samen met dj Hakim Chatar kreeg ze in april 2021 een zoontje Idris. Welke mama is Jolien? Wat is het mooiste aan het moederschap en welke minpuntjes ervaart ze?

Ze vertelt over haar keuze om op iets latere leeftijd mama te worden, over de implicaties van de zwangerschap op haar lichaam en hoe ze haar drukke carrière combineert met het moederschap. Ze vertelt ook over de bewuste beslissing om Idris niet herkenbaar te tonen op social media.

Deze podcast kunnen jullie gratis beluisteren dankzij onze partner Mustela. Ouder zijn – dat is niet altijd rozengeur en maneschijn. Maar hey, we steunen elkaar. Mustela zorgt met verzachtende verzorgingsproducten voor een zacht velletje voor het hele gezin. Daarnaast biedt Mustela advies en tips om te zorgen voor jezelf en al de mensen die je liefhebt. Ook voor een leidraad om te groeien als ouder kan je bij hen terecht.  Neem een kijkje op mustela.be!

 

Afleveringen seizoen 5

De derde aflevering: stress bij kleine kinderen

Wist je dat je kindje eigenlijk al van in de buik stress kan ervaren? Baby’s, peuters en kleuters … elke leeftijd zorgt wel voor een bepaalde soort stress. Een baby wil eten, een peuter wil alles zelf doen, een kleuter wil vriendjes maken … Stress hoort met andere woorden bij het leven. 

In deze aflevering van onze podcast geeft gedragspsychologe Liesbeth Desmet uitleg: wat is dat juist, stress? Welke kinderen zijn hier gevoeliger aan? En belangrijk: hoe kan je hier als ouder het best mee omgaan?

De tweede aflevering: ADHD bij kinderen 

De tweede aflevering staat helemaal in het thema van ADHD bij kinderen. Greet Herssens, directeur van Centrum ZitStil, beantwoordt een heleboel vragen over dit topic. Hoe wordt een diagnose gesteld? Is het erfelijk of niet? Wat betekent ADHD eigenlijk?

Feiten en fabels, allebei komen ze aan bod. Ook geeft ze veel tips & tricks over hoe je het beste kan omgaan met deze kinderen. Het is zeker en vast niet enkel negatief. Greet vertelt je ook over de goede kanten van de aandoening.

De eerste aflevering: Hoe vind je een goeie work-life balance?

In deze podcast hebben we Julie De Laet van Mambitieus te gast. Zij coacht ambitieuze mama's om de balans te vinden tussen het uitbouwen van een carrière en een goeie ouder zijn. Het ene sluit het andere niet uit, daar is ze rotsvast van overtuigd. 

Tegen welke barrières lopen veel vrouwen aan? Hoe kunnen we omgaan met het schuldgevoel dat je op één of beide vlakken tekortschiet? Is onze maatschappij / zijn wij te veeleisend voor onszelf? Julie geeft een inzicht in haar aanpak. Weet wie je bent en weet wat je wil. Durf te erkennen en te uiten dat je met iets worstelt, en weet dat er altijd oplossingen zijn. 

Haar belangrijkste tip is ongetwijfeld: wacht niet tot de kinderen groot zijn!

Deze podcast kunnen we gratis aanbieden dankzij partner ParentiaMinder tijd besteden aan je administratie en meer aan je kind? Dat kan! Parentia zorgt niet alleen voor de stipte uitbetaling van je startbedrag en Groeipakket, maar ondersteunt ook elke ouder bij de gezinsadministratie, zodat jij als moeder of vader je kan focussen op wat echt telt. Voor meer info surf snel naar www.parentia.be.

Afleveringen seizoen 4

De vijfde aflevering: Een kind met autisme in huis

Als Janneke van Bockel te horen krijgt dat haar dochter autisme heeft, is ze stomverbaasd. Ze kent helemaal niets van autisme. Ze gaan op zoek naar hoe ze hun dochter kunnen helpen met alle angsten die ze heeft. 

Gaandeweg vindt ze handvaten en tips om haar kind te helpen. Het eerste dat je te horen krijgt is structuur, structuur, structuur. Dit is niet omdat zij zoveel structuur nodig heeft, maar omdat de wereld zo verschrikkelijk onvoorspelbaar voor haar is. Je moet je voorspelbaar gedragen zodat ze zich veilig en goed in haar vel voelt, zodat er ruimte komt om zich te ontwikkelen. Wat vergt dit voor haar gezin? En hoe maakt ze de buitenwereld duidelijk welke impact het heeft om een kind met autisme te hebben?

Janneke van Bockel is ouderschapsconsulent en coach voor ouders met vragen rond het ouderschap. Ze spreekt over haar eigen ervaringen als moeder en hoe je als gezin omgaat met een kind met autisme in huis.

Deze podcast kunnen we gratis aanbieden danzij onze partner de Vlaamse Vereniging Autisme. Ben je op zoek naar antwoorden, herkenbare verhalen of een luisterend oor? Dan kan je bij hen terecht. Meer info vind je hier

De vierde aflevering: Voedselallergieën bij peuters en kleuters

In deze podcast gaan we in gesprek met Rolinde Demeyer. Zij is kinderdiëtist, lactatiekundige, wetenschapper, auteur en mama. Voeding bij peuters en kleuters is een veelbesproken thema, heel concreet hebben we het in deze aflevering over voedselallergieën bij peuters en kleuters. 

Wat is het verschil tussen een voedselallergie en voedselintolerantie? Wat zijn de vaakst voorkomende allergieën bij baby’s en jonge kinderen? Hebben kinderen vaker een voedselallergie dan volwassenen, kan men eruit groeien en wanneer gebeurt dit dan het vaakst? Kunnen we een voedselallergie voorkomen? En klopt er dat er een tendens is van meer voedselallergieën in vergelijking met vroeger? Rolinde bezorgt ons een concreet antwoord op al onze vragen!  

De derde aflevering: Een inkijk in het beroep van vroedvrouw

In deze derde aflevering is Marlies Koers aan het woord. Zij is verloskundige, vroedvrouw in Nederland en heeft een eigen praktijk. Ze is ook auteur van het boek ‘Sorry dat ik je wakker bel’. In deze podcast geeft ze een inkijk in haar dynamisch leven als verloskundige. Een vroedvrouw heeft best wel veel petjes op: van psycholoog naar diëtist tot verzorger. Ze gaat ook in op de huidige veranderingen. Wat te doen als de vader in spe corona blijkt te hebben, en het drukker is dan ooit op de praktijk vanwege de corona-babyboom?

Deze podcast kunnen we gratis aanbieden dankzij partner Parentia. Ben je zwanger? Vergeet dan zeker jouw startbedrag t.w.v. € 1.167,33 niet aan te vragen bij Parentia, uitbetaler van het groeipakket . Zij zorgen niet alleen voor de stipte uitbetaling van je startbedrag en Groeipakket, maar ondersteunen ook elke ouder bij de gezinsadministratie, zodat jij als moeder of vader je kan focussen op wat echt telt. Voor meer info surf snel naar www.parentia.be.

De tweede aflevering: Hoe reageer ik best op het gedrag van mijn kind?

Hoe reageer je op bepaald gedrag van je kind? Waarom is het ene kind ‘lastiger’ dan het andere? Zijn sommige kinderen temperamentvoller en stellen zij meer ‘ongepast’ gedrag? In deze podcast gaan we in gesprek met gedragspyschologe en kindertherapeute Anky De Frangh. Alle gedrag is communicatie. Kinderen doen dit vaak onbewust en als ouder moet je op zoek gaan wat er onder dat gedrag zit. Onvervulde behoefte, onrealistische verwachtingen en overprikkeling of overweldigende emoties zijn vaak de oorzaak van gedrag dat wij als lastig ervaren. Anky gaat dieper in op deze oorzaken en hoe we hiermee om kunnen gaan.

De eerste aflevering: hoe bereid je de bevalling en de geboorte voor?

Deze podcast gaat over het geboorteplan: de voorbereiding op de bevalling, de geboorte en de vroege kraamtijd. We gaan in gesprek met Elke Notebaert, vroedvrouw van De Wolk en Motel Mama. Welke opties heb je als zwangere vrouw tijdens je bevalling? Wat is voor jouw belangrijk, hoe en wanneer maak je een keuze tussen de diverse mogelijkheden? Geïnformeerde keuzes maken zorgt immers voor rust en zelfvertrouwen tijdens de bevalling en zorgt voor een fijnere kraamtijd. Elke geeft ook een checklist mee van wat je in huis zou moeten halen voor de vroege kraamtijd. Handige tips en dingen die zowel mama als baby nodig hebben vanaf de dag dat je het ziekenhuis verlaat.

Deze podcast kunnen we gratis aanbieden dankzij partner Dreambaby. Op Dreambaby kan je rekenen om jouw babyspullen te kiezen, van basisstuks tot hippe hebbedingen en zo ben je voorbereid op de komst van je kindje. Neem een kijkje op Dreambaby

Afleveringen seizoen 3

Deze zomer gaan we in gesprek met bekende mama’s. Het is immers leuk om hun verhaal even te horen. Een verhaal dat misschien herkenbaar klinkt of dat je gerust kan stellen dat wat je doormaakt eigenlijk perfect normaal is. 

De derde aflevering: Natalie over het mama-zijn

De balans tussen mama-zijn en artieste-zijn is het moeilijkste dat er is.

Superster Natalia verkocht reeds meer dan een miljoen concerttickets en ontelbare albums. Ze won diverse awards en is al jarenlang coach in The Voice van Vlaanderen. Ze is mama van Bobbi-Loua en verwacht eind 2021 een zoontje. Natalia vertelt hoe ze geniet van haar dochtertje Bobbie-Loua en hoe ze dit combineert met haar drukke carrière.

De keuze om haar zwangerschap en haar avonturen met Bobbie-Loua te delen op haar kanalen maakte ze heel bewust. Het zorgt in elk geval voor een extra glimlach bij haar volgers.
Ze vertelt over het mama worden op latere leeftijd, de sporen van de zwangerschap op haar lijf, over het moeilijkste en allerfijnste van het mama-zijn. 

Deze zomerpodcast is gratis te beluisteren via Spotify, Podcast Addict of iTunes, dankzij onze partner Nestlé Baby & me. Nestlé Baby & me is er voor je kindje met gezonde producten in elke groeifase. Maar ook voor jou als mama en papa. Ga naar nestlebaby.be voor persoonlijke informatie, smakelijke recepten en advies van professionals over welzijn, voeding, ouderschap en opvoeding.

De tweede aflevering: Eva Daeleman over het mama-zijn

Ik heb heel hard gevoeld hoe sterk mijn intuïtie is en hoe juist deze is

Eva Daeleman is schrijfster, coach, yogi en podcastster. Ze is mama van Moon, haar dochtertje van 9 maanden. Eva vertelt ons over haar roze wolk met scherpe kantjes, over slapen en vooral het gebrek eraan, over haar heftige zwangerschap en het prille moederschap: "Ik ben meer een moederkloek dan ik dacht te zijn. Samen met de borstmelk wordt ook al mijn ambitie opgegeten." 

Deze zomerpodcast is gratis te beluisteren via Spotify, Podcast Addict of iTunes, dankzij onze partner Nestlé Baby & me. Ga naar nestlebaby.be voor persoonlijke informatie, smakelijke recepten en advies van professionals over welzijn, voeding, ouderschap en opvoeding.

De eerste aflevering: Kim Van Oncen over het mama-zijn

Alle standaardregels die gelden, zijn niet meer van toepassing als het over mijn kinderen gaat. -

We gaan van start met Kim Van Oncen, model en actrice. Momenteel heel bekend in de rol van Saartje in de serie Dertigers. Ze is mama van Jack (6), Pipa* en Stella (2). Kim vertelt ons hoe zij het ouderschap beleeft, hoe ze haar drukke job combineert met de opvoeding van haar kinderen, over de hel die soms losbarst en het leren loslaten. 

Deze zomerpodcast is gratis te beluisteren via Spotify, Podcast Addict of iTunes, dankzij onze partner Nestlé Baby & me. Ga naar nestlebaby.be voor persoonlijke informatie, smakelijke recepten en advies van professionals over welzijn, voeding, ouderschap en opvoeding.

Afleveringen seizoen 2

De vijfde aflevering: parentale burn-out

Het onderwerp van deze aflevering is parentale burn-out. Zowel in de media als in de eigen omgeving komt dit onderwerp vaak ter sprake. Wat is het precies? Is dit een fenomeen van de laatste jaren of had de vorige generatie ouders er ook mee te kampen? En wat is het verschil met een depressie of 'gewone' burn-out? Ouder zijn is niet gemakkelijk, wanneer is het normaal en wanneer spreken we over een parentale burn-out? Samen met Lies Clerx, klinisch psycholoog en doctor in de psychologie, gaan we op zoek naar antwoorden.

Deze gratis podcast is mede mogelijk dankzij CM. Als ouder gezond zijn en blijven, dat is vaak een hindernissenparcours. De CM-gezondheidsconsulent helpt elk CM-lid bij gezondheidsvragen in de brede betekenis. Gezondheid is immers meer dan ‘niet ziek zijn’. Je krijgt advies en samen stellen jullie een actieplan op maat op. Meer info op cm.be/gezondheidsconsulent.

De vierde aflevering: wanneer start je nu met opvoeden? 

In het eerste jaar met je baby gaat alle aandacht uit naar het geven van liefde, aandacht, zorgen voor… Daarna gaan ze al vaker op ontdekking en zeg je als ouder al eens ‘nee’, ‘mag niet’, … Maar vanaf wanneer kan je eigenlijk echt ‘starten’ met opvoeden? Vanaf wanneer beseft een peuter het onderscheid tussen wat wel en niet mag en is hij bewust van zijn of haar gedrag? 
In deze podcast gaan we in gesprek met prof. dr. Peter Adriaenssens over de eerste stappen van het opvoeden en wanneer en hoe je deze kan zetten. We gaan ook kort in welk impact de coronapandemie heeft op de opvoeding van onze kinderen en welke kansen dit kan bieden. 

De derde aflevering: starten met borstvoeding

In de derde aflevering is het onderwerp borstvoeding.  Vroedvrouw en lactatiekundige Joke Muyldermans helpt pas bevallen mama’s met het starten en het geven van borstvoeding. Enkele feiten en fabels komen aan bod. Daarnaast gaan we ook dieper in op enkele psychologische vragen die rond het thema hangen. 

Deze gratis podcast is mede mogelijk dankzij Avent. De nieuwe elektrische borstkolf van Philips Avent imiteert de natuurlijke zuigbeweging van baby’s. Zo komt de melk sneller vrij en verloopt het afkolven comfortabel, snel en discreet. Alle info op www.philips.be

De tweede aflevering: opvoeden in een verwenmaatschappij

In de tweede aflevering focussen we op opvoeden in een verwenmaatschappij. Ouders willen hun kinderen vaak alles geven om hen gelukkig te maken. Is er iets leuker dan je kind in de watten te leggen en blije gezichtjes te zien? Maar is dat wel zo’n goed idee? Marijke Bisschop, pedagoge en gedragstherapeute, gaat dieper in hoe we onze kinderen kunnen belonen, zonder ze te verwennen.   

Deze gratis podcast is mede mogelijk dankzij Yongo. Met de Yongo-app sparen je kids samen met familie en vrienden voor een zelfgekozen cadeau én bouwen ze kapitaal op voor later. De kinderen kiezen waarvoor ze sparen en jij beslist hoe je op lange termijn voor hen spaart. Alle info op www.yongo.be

De eerste aflevering: peuterpuberteit 

In het tweede seizoen starten we met de alombekende ‘Peuterpuberteit’. Wat is dat? Bestaat het echt en hoe ga je ermee om? Kinderpsychologe Karolien Raeymaekers helpt al vele jaren mama’s en papa’s die ten einde raad zijn bij de driftbuien, slaap- en eetproblemen van hun peuter of kleuter. We kaarten herkenbare situaties aan en roepen de hulp in van Karolien.

Deze gratis podcast is mede mogelijk dankzij Bambix. Ervaar het plezier van groeien met Bambix. Groeimelk van Bambix is 100% Belgisch, bevat alle essentiële bouwstenen voor jouw bengel en géén toegevoegde suikers. Alle info op www.bambix.be

Lara - Over de liefde, de lichtpuntjes en de levenslust van een mama die lijdt aan kanker

Lara Switten is mama van Philippa, Romée en Gabriel. Ze ontdekt aan het begin van haar derde zwangerschap dat ze baarmoederhalskanker heeft. Lara vertelt wekelijks als columniste voor Nina wat haar bezighoudt. Daarnaast deelt ze als mom blogger op Instagram haar verhalen over het moederschap. In deze podcast gaat ze dieper in op het boek dat ze schrijft voor haar kinderen.

Het boek komt er ook voor iedereen die er inspiratie in kan vinden om de lichtpuntjes in doodgewone dagen te ontdekken. Om iedere dag voluit te léven. Het boek van Lara Switten en Ine Nijs kreeg de titel ‘Lara’, is uitgegeven bij Uitgeverij Lannoo en is te koop vanaf 17 augustus 2021. 

Je kan het boek bestellen op de website van Lara of de webshop van Mama Baas, Uitgeverij Lannoo, Standaard Boekhandel en Bol.com.

Leg de puzzel: Wat is MPS en hoe herken je het?

Dr. Verloo, kinderneuroloog in het UZ Gent, vertelt in deze podcast over de genetisch aandoening MPS. Wat zijn de verschillende symptomen en waarom is het zo cruciaal om de puzzel te leggen en MPS snel op te sporen?

MPS staat voor MucoPolySaccharidosis. Dat is een verzamelnaam voor verschillende zeldzame genetische aandoeningen. Patiënten met MPS missen een eiwit in hun lysosomen dat complexe suikermoleculen afbreekt. Zonder dit eiwit stapelen de suikermoleculen zich op en leiden ze tot specifieke orgaanschade.

Om MPS snel op te sporen en de patiënt te ondersteunen is het van cruciaal belang de symptomen snel te herkennen en de link te leggen met MPS.

Een symptoom kan op zich een onschuldig kwaaltje zijn, maar als er meerdere symptomen tegelijk optreden, kan dat wijzen op een dieper en ernstiger probleem.  De symptomen apart komen veel voor bij jonge kinderen. Wanneer er 3 tot 4 symptomen samen aanwezig zijn, is het belangrijk een kinderarts te raadplegen.

Je leest er hier meer over. 

Afleveringen seizoen 1

De vijfde aflevering: Premature kindjes:, een Q&A

Een vroeggeboorte betekent het begin van een erg onzekere en zware periode voor zowel de ouders als de baby. Welke gevolgen heeft een vroeggeboorte voor de baby en hoe ontwikkelt hij zich buiten de anders zo veilige baarmoeder? Deze en andere veelvoorkomende vragen van ouders met een premature baby komen aan bod in deze podcast.

Wie na het beluisteren van de podcast nog meer wil weten over het thema kan het boek Mijn kind is te vroeg geboren in huis halen.

De vierde aflevering: Slaap, baby, slaap

Veel ouders vallen van hun roze wolk als hun kersverse baby een slechte slaper blijkt te zijn. Toch kun je met een gerichte aanpak veel problemen voorkomen.Tijdens deze aflevering stellen enkele mama’s vragen over de slaapproblemen die zij ervaren met hun zoontje of dochtertje. Zo leer je heel wat meer over de slaappatronen en dutjes bij baby’s. Ook het slapen bij peuters en kleuters komt aan bod.

Wie na het beluisteren van de podcast nog meer wil weten over het thema kan het boek Slaap, baby, slaap van Nathalie Schittekatte in huis halen.

De derde aflevering: wanneer naar de dokter? 

Wat heb je allemaal nodig in je apothekerskast wanneer je een baby of peuter in huis hebt rondlopen? Wat doe je het best bij verslikking en zijn groeipijnen iets om je zorgen over te maken? Tijdens deze aflevering stellen enkele mama’s hun kleine en grote vragen en huisdokter Helena Welvaert geeft er met veel plezier een antwoord op.

Wie na het luisteren van de podcast nog meer wil weten hoe je kwaaltjes, kleine ongelukjes of gevaarlijke situaties moet aanpakken, kan het boek EHBK* (*Eerste Hulp bij Kleine Kinderen) in huis halen.

De tweede aflevering: hoogsensitiviteit

In de tweede aflevering gaat gastvrouw Tine De Donder in gesprek met expert Bieke Geenen over Hoogsensitief ouderschap. Hoe zorg je als hoogsensitieve ouder ook goed voor jezelf? Enkele mama’s komen aan bod en stellen vragen waar ze mee worstelen als hoogsensitieve ouder en/of als ouder van een hoogsensitieve zoon of dochter. Met de informatie en tips van Bieke hopen we je een stap vooruit te helpen.

Wie na het beluisteren van de podcast nog meer wil weten over het thema: Bieke Geenen schreef dit jaar het boek Hoogsensitief ouderschap – het eerste boek voor hoogsensitieve ouders.

De eerste aflevering: huilbaby’s

Onze eerste podcast gaat over het thema huilbaby’s. Een paar mama’s vertellen openhartig over de wanhoop die gepaard gaat met een baby die veel huilt en de impact daarvan op het gezin. Ze vertellen over hun zoektocht naar een oplossing en het onbegrip waar ze soms mee te maken kregen. Kind- en jeugdpsychiater en psychotherapeut Binu Singh belicht het onderwerp en geeft meer informatie en tips.

Boekentip voor wie hier meer wil over lezen na de podcast: Mama's vertellen - Ontroostbaar.