zwangere mama ligt op bed

Manier ontdekt om hoger risico op zwangerschapsvergiftiging op te sporen

29/08/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Onderzoekers van de KU Leuven ontdekten hoe ze in het bloed van zwangere vrouwen kunnen zien wie een verhoogd risico loopt op zwangerschapsvergiftiging. Dankzij de prenatale test zou een mama die meer risico loopt preventieve medicatie kunnen krijgen. Dokters hopen dat de nieuwe opspoormethode, die nog getest moet worden, over enkele jaren kan gebruikt worden.

Zwangerschapsvergiftiging een ernstige complicatie die bij 1 op de 40 zwangere vrouwen (2 tot 3 procent van de zwangerschappen) voorkomt en vaak als gevolg heeft dat de bevalling moet worden ingeleid.

Hoe het komt dat je een zwangerschapsvergiftiging krijgt, is nog altijd onbekend. Maar algemeen nemen dokters aan dat het te maken heeft met de bloedvaten van de mama in combinatie met een placenta die minder goed werkt.

Onderzoekers van de KU Leuven, in samenwerking met het UZ Leuven, het AZ Sint-Jan Brugge en Ziekenhuis Oost-Limburg, vergeleken de structuur van het DNA van de moederkoek bij 498 vrouwen zonder en met vroegtijdige zwangerschapsvergiftiging.

Opsporen voor symptomen optreden

"We hebben ontdekt dat er vroeg in de zwangerschap een signaal in het bloed zit dat wijst op een verhoogd risico op zwangerschapsvergiftiging", zegt professor Bernard Thienpont (KU Leuven), die het onderzoek heeft geleid, op vrtnws. 

"Het laat ons toe om vrouwen met een verhoogd risico te identificeren nog voor er symptomen zijn en hen tijdig preventieve geneesmiddelen toe te dienen die het risico verlagen. Of die de zwangerschapsvergiftiging pas later tijdens de zwangerschap tot uiting laten komen, wanneer er minder risico op complicaties is."

Zwangerschapsvergiftiging kan zonder behandeling schade aan verschillende organen veroorzaken en in uitzonderlijke gevallen zelfs tot het overlijden van de moeder of het kind leiden. Om dat te voorkomen, wordt de bevalling vaak vroegtijdig ingeleid, met in sommige gevallen een vroeggeboorte tot gevolg. 

Met dezelfde bloedafname als voor de NIP-test

"Zwangerschapsvergiftiging in de 37ste week van de zwangerschap is meestal geen ernstig probleem, maar als je het al in week 25 krijgt, en de bevalling moet dan worden ingeleid, krijg je natuurlijk een vroeggeboorte en kunnen er zich ernstige complicaties ontwikkelen bij de baby", zegt professor Thienpont.

Volgens de KU Leuven zijn andere, bestaande screenings ofwel minder betrouwbaar ofwel meer complex. “Een bijkomend voordeel is dat we onze test kunnen uitvoeren op dezelfde bloedafname die rond de 12de week van de zwangerschap ook al voor de NIP-test wordt afgenomen. Extra staalnames of cellen van de placenta zelf zijn dus niet nodig."

De nieuwe methode moet nu eerst nog verder worden getest. Professor Thienpont hoopt dat ze over enkele jaren in de praktijk kan worden gebruikt.

 

Bron: vrtnws

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes