baby ligt op buik

4 grote voordelen van tummy time voor je baby

19/04/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Bij 'tummy time' of buiktijd denk je in eerste instantie natuurlijk aan de buik van je baby en aan het versterken van de kernspieren. Maar ook de hoofd- en nekspieren van je baby baat hebben bij buikliggen? We lijsten op waarom tummy time een van de beste oefeningen is voor je baby.

1. Buikliggen helpt je baby om zijn nek te gebruiken en hoofd op te tillen

Als de baby op zijn rug ligt, hoeft hij zijn nekspieren niet zoveel te gebruiken. Hij kan op zijn rug liggen met een ontspannen nek en omhoog kijken om alles rond zich te ontdekken.

Maar als hij op zijn buik ligt, wordt hij uitgedaagd om zijn diepe nekextensoren te gebruiken, de spieren die de nek rechtmaken en toelaten om het hoofd op te tillen. Die spieren zorgen er ook voor dat je baby zijn hoofd omhoog kan houden terwijl hij op zijn buik ligt, zodat hij kan rondkijken en de omgeving in zich opnemen. Omdat die spieren veel training nodig hebben, mag je een baby nooit op zijn buik te slapen leggen.

Pas als de baby ongeveer een maand oud is, zal hij proberen om zijn hoofd een paar seconden op te tillen. Rond drie maanden lukt het pas om zijn hoofd op te tillen en het hoofd stabiel onder controle te houden.

  • Tip van een tummy time-expert: probeer op ooghoogte van je baby te komen tijdens tummy time, praat en glimlach naar hem! Je baby houdt van het geluid van je stem en het zien van je gezicht. Dat zal je baby motiveren om zijn hoofd op te tillen om naar je te kijken. 

     

2. Buikliggen helpt je baby om zelfstandig te zitten

Vooraleer een baby zelfstandig kan leren zitten, heeft hij voldoende nekkracht nodig om zijn hoofd recht te houden. Zelfstandig kunnen zitten is een belangrijke mijlpaal tussen de vier en zes maanden. Want zodra een baby stevig kan blijven zitten, kan hij starten met vast voedsel. En dat heeft dan weer voordelen voor de sensorische en motorische ontwikkeling.

  • Tip van een tummy time-expert: om de nekspieren van je baby te trainen voor je overgaat tot vaste voeding, kan je vanaf drie maanden je baby op zijn buik op een oefenbal leggen. Houd je baby vast onder de armen en beweeg de bal langzaam naar je toe en van je weg. Zo kan je baby oefenen om zijn hoofd gemakkelijker op te tillen en vast te houden. 

     

3. Buikliggen voorkomt afplatting van het hoofdje

Als een baby veel tijd op zijn rug ligt, kan dat leiden tot positionele plagiocefalie, een aandoening waarbij de schedel platte vlakken vertoont door aanhoudende druk.

De schedel van een baby is zacht en kan van vorm veranderen afhankelijk van hoe de baby druk uitoefent op zijn hoofd. Als hij vaak in dezelfde houding op zijn rug ligt, kan dat afplatting van het hoofdje veroorzaken.

Daarom is het belangrijk dat je je baby wel op zijn rug laat slapen, maar zoveel mogelijk op zijn buik laat spelen. 

 

4. Buikliggen voorkomt een stijve nek

Ook baby’s kunnen last krijgen van een stijve nek, of positionele torticollis. Als een baby te veel tijd op zijn rug doorbrengt, en zijn hoofd vaak in dezelfde richting draait, kan hij naast een afgeplat hoofdje ook een stijve nek krijgen.

Let er daarom goed op om de slaaprichting van je baby elke nacht te veranderen. Verwissel je baby ook telkens van kant als je het verzorgingskussen zijdelings gebruikt tijdens het wisselen van de luier. Zo blijft je baby zijn hoofdje evenveel naar beide richtingen draaien. 

  • Tip van een tummy time-expert: merk je dat je baby zijn hoofdje ook vaak naar 1 kant draait wanneer hij op zijn buik ligt? Stimuleer het draaien van zijn hoofd door aan de andere kant van hem plaats te nemen, of door zijn blik te vangen met interessant speelgoed. 
     

 

Bron: vrij vertaald naar Pathways
 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes