7054fi.jpg

10 manieren op te besparen op kinderstuff

3/11/2020

Ze zeggen dat een kind een huis kost. Maar klopt dat eigenlijk? Ik kan alvast zeggen dat ik (te) veel centen uitgeef aan mijn kinderen waardoor mijn huis onnodig vol staat met spullen die we eigenlijk niet nodig hebben. 

Dat moet beter kunnen. Maar hoe? Met deze 10 tips van Mama baas en Yongo van AG Insurance leer je hoe je enerzijds kunt (be)sparen door bewuster of goedkoper te kopen en anderzijds een centje op zij kunt zetten. 

Een leuk idee is om de gewonnen centen aan de kinderen te geven. Zo kunnen ze sparen tot één groot cadeau in de spaarapp van Yongo. De kinderen bepalen zelf waarvoor ze sparen (een spelconsole, een ipad, een gsm...) en elk centje extra helpt hen dichter bij hun doel! 

herbruikbare luiers

1. Herbruikbare luiers

Wegwerpluiers zijn duurder en belastender voor het milieu dan herbruikbare luiers. De laatste kan je gewoon wassen én hergebruiken. 

2. Koop met korting

Tijdens de koopjesperiode kan je mooie kortingen krijgen. Denk een beetje vooruit en koop dit jaar al spullen in afslag die je het jaar erop kunt gebruiken: bijv. (kinder)kledij, tuinmeubelen, schoenen (al moet je hier wel opletten dat je de juiste maat koopt),... Let er dan wel op dat je niet koopt 'omdat het goedkoop is'. Denk bij elke aankoop even na of je dit echt wel nodig hebt. 

3. Gratis uitstapjes

Als de coronatijd ons één ding geleerd heeft, dan is het wel hoe we de kinderen kosteloos kunnen animeren: picknicken in het park, bezoekje aan een natuurpark, spelen in een openluchtspeeltuin, fietstocht maken, zwemmen in de zee of een meer, zoektocht in het bos... 

4. Tweedehands

Sommige kinderspullen (kledij of meubilair) heb je slechts enkele maanden nodig. Dan is het zeker voordelig om eens rond te snuffelen op de tweedehandsmarkt. Kringwinkels, tweedehandssites of Facebook bieden heel wat mooie en nagenoeg nieuwe spullen aan. 

bibliotheek

5. Bib en spelotheek

Kinderboeken zijn superleuk, maar hoeven niet atijd in je bezit te zijn. Neem een abonnement op de bib en ga elke week nieuwe kinderboeken halen. Leuk voor de kinderen om iets nieuws te ontdekken én leuk voor jezelf omdat je niet telkens hetzelfde verhaal hoeft voor te lezen. In sommige steden kan je ook een spelotheek vinden waar je speelgoed kunt uitlenen. 

6. Ruilen

Gezelschapsspelletjes zijn leuk, maar altijd hetzelfde spelen steekt snel tegen. Ruil daarom spelletjes (of ander speelgoed) met de buren, vrienden of familie. 

7. Verkoop je speelgoed en kleren

Speelgoed is gerelateerd aan de leeftijd van de kinderen. Eens ze het speelgoed ontgroeid zijn, is het een goed idee om de kinderen zelf dingen uit te laten kiezen die ze weg willen doen. Laat ze dit zelf te koop aanbieden (aan familie, vrienden, via tweedehandssites). Zo zijn ze ervan bewust dat spullen geld kosten en ook geld kunnen opbrengen. Het opgehaalde geld kunnen ze investeren in een spaarproject op de Yongo-rekening. 

bakfiets

8. Delen

Twijfel je om een grote aankoop te doen? Bijv. een bakfiets, bolderkar of tweede wagen... Spullen die je misschien niet elke dag nodig hebt, maar soms wel handig kunnen zijn. Misschien is er iemand in je buurt die er net zo over denkt en kunnen jullie de aankoop samen doen. Zo kan je de kosten delen en worden de spullen intensiever gebruikt. 

9. Vraag vrienden of familie als babysit

Babysits en kinderopvang kost behoorlijk wat geld. Als je kinderen bij familie of vrienden kunnen logeren of als oma en opa komen babysitten, dan kost het je geen geld. De kinderen leren ondertussen om te gaan met andere mensen of eens in een andere kamer te slapen. Win-win als je het mij vraagt :-) 

10. Eten

Besparen op eten kan op verschillende manieren: kook zelf, koop seizoensgroenten, geef zo lang mogelijk borstvoeding, stel een wekelijks budget op voor de boodschappen,... 

Wat je met die opbrengst dan kan doen?

Sparen voor je kinderen, want een kind in huis is duurder dan je denkt! Het lijkt misschien een verwaarloosbaar bedrag, maar bekijk het zo: moest je elke keer als je wat uitgespaard hebt, dat geld in een potje steken. Dan was je nu al aardig rijk. 

En als je iedere keer dat je kleertjes, speelgoed of andere kinderspullen verkoopt (een deel van) die centjes opzijzet, dan heb je na een aantal jaren als een fiks bedrag bij elkaar gespaard. En zo’n duwtje in de rug is altijd mooi meegenomen, niet?

Yongo is een handige manier om te sparen voor je kinderen, zowel voor de toekomst op langere termijn als voor een projectje op kortere termijn. Zo weet je ook meteen waar je met dat extra centje precies naartoe moet nadat je iets verkocht hebt ;-).

 

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Yongo van AG Insurance. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier.

Yongo -  individuele levensverzekeringen Yongo Moon (tak 21), Yongo Star (tak 23) en Yongo Dreams (tak 26). Deze producten zijn ontwikkeld door AG Insurance, worden eventueel verkocht door je tussenpersoon en zijn onderworpen aan de Belgische wetgeving. De algemene voorwaarden, informatiedocumenten en beheersreglementen zijn gratis beschikbaar op www.yongo.be. Het is noodzakelijk om deze documenten door te nemen vóór de aankoop van het financieel product. Voor klachten m.b.t. de producten, kan je terecht bij Dienst Klachtenbeheer (customercomplaints@aginsurance.be - Tel.: +32 (0)2 664 02 00), E. Jacqmainlaan 53, 1000 Brussel. Als de oplossing die wij voorstellen geen voldoening schenkt, kan je het geschil voorleggen aan de Ombudsman van de verzekeringen (info@ombudsman.as - tel. 02 547 58 71), Meeussquare 35, 1000 Brussel. AG Insurance nv – RPR Brussel – BTW BE 0404.494.849 – www.aginsurance.be. Belgische verzekeringsonderneming toegelaten onder codenummer 0079, onder controle van de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes