10 prangende vragen rond borstvoeding beantwoord

 • door Mamabaas

Niets zo natuurlijk als je kindje de borst geven. Maar over borstvoeding lees je de ene keer dit, de ander keer dat. En ja, dus ook heel wat fabels. Fles of borst: iedereen moet doen waarbij zij zich het beste bij voelt. Maar geef je borstvoeding, dan kan je wel alle tips gebruiken.

Luister naar je gevoel en je baby

Geloof het: je zal tijdens die eerste weken overstelpt worden met adviezen van overal als je borstvoeding geeft. Allemaal goed bedoeld, dat zeker, maar soms nogal overweldigend. Leg alles rustig naast elkaar en beslis – samen met je partner – welke raad het beste bij je past.

Maar vooral … vertrouw op je gevoel en luister naar je baby. Hoe klein ze ook zijn, die mini’tjes kunnen heel goed aangeven wat ze nodig hebben. Zit je toch nog met twijfels of vragen? Vraag gerust een vroedvrouw of lactatiedeskundige om raad. Zij kunnen je perfect helpen en zoeken mee naar oplossingen als dat nodig is.

1. Wat als borstvoeding niet meteen vlot loopt?

Geef jezelf en je baby tijd, het is geen race. Het is nieuw voor jullie allebei. Beschouw die eerste dagen gewoon als oefenmomenten. Je baby moet het leren om goed te drinken aan je borst. En jij moet borstvoeding ook leren geven. Stress of paniek is niet nodig, ook al duurt het enkele weken vooraleer jullie elkaar goed aanvoelen.

En als het niet meteen lukt of je maakt nog niet voldoende melkproductie aan kan je ook kolven - kies een handig en zacht apparaat, de elektrische borstkolf van Philips Avent is een aanrader trouwens – want dat is vaak evenzeer wat aanpassen.

2. Hoe leg je je baby juist aan?

Maak van het borstvoedingsmoment een rustig moment. Zet je in een gemakkelijke houding. Enkele dingen om op te letten:

·      Leg je baby’s buik tegen de jouwe. Met je ene arm kan de baby steunen, met de andere kan je eventueel helpen om je tepel te grijpen.

·      Streel met je tepel zachtjes de lippen van je baby. Da’s een signaal: hij zal spontaan zijn mondje openen. Is het mondje wijd open? Breng je baby dan nog wat dichter. Zorg dat het neusje mooi ter hoogte van de tepel ligt.

·      Houd het neusje van je baby vrij. Zijn kin ligt tegen zijn borst en rug en hals vormen 1 rechte lijn.

Goed bezig? Zo drinkt je baby op de juiste manier:

·      Onderlip naar buiten gekruld

·      Neusje vrij, dus ademen gaat goed

·      Ritmisch zuigen, met diepe tuigen

·      Hoorbaar en soms ook zichtbaar – kijk naar de oortjes – zuigen

·      Wangen lekker bol tijdens het drinken

3. Hoe vaak per dag geef je de borst?

Borstvoeding werkt volgens het systeem van vraag en aanbod, niet volgens een schema. Jep, je baby vraagt, jij draait of euh … legt aan J. Ga af op de hongersignalen die je kleintje geeft. In het begin geef je behoorlijk vaak borstvoeding. Even vergelijken: de eerste dag na de geboorte is de een maag van je baby zo groot als een knikker. Geen wonder dat hij zeer frequent drinkt: van 8 tot 12 keer per 24 uur.

Op welke hongersignalen let je?

 • Lipjes bewegen
 • Smakkende geluidjes 
 • Hoofdje draait van links naar rechts
 • Handje gaat naar de mond
 • In het rond happen
 • Zuigen op alles wat in de buurt van het mondje komt
 • Huilen (dit is een laat hongersignaal, idealiter zou je baby dan al aan de borst moeten liggen)

Tip: slaap samen met je baby. Zo krijg je meer rust tijdens de nacht – en die is echt heiliger dan ooit die eerste maanden. Maar door samen te slapen, hoor je ook beter de hongersignalen van je baby. Bovendien werkt je nabijheid geruststellend. Doe het natuurlijk wel op een veilige manier. Een co-sleeper is ideaal.

En denk eraan dat borstvoeding niet alleen maar om eten en de voedingsstoffen draait. Tuurlijk mag je baby’tje aan de borst als hij getroost wil worden of genegenheid nodig heeft, dus leg die cutie gerust nog maar eens aan.

4. Wanneer heeft je baby genoeg gedronken?

Borstvoeding is niet zoals een voetbalwedstrijd: er wordt niet afgefloten na een standaardtijd. Elk baby’tje drinkt op z’n eigen tempo en volgens eigen behoefte. Normaal laat een baby spontaan de borst los eens hij genoeg gegeten heeft. Sommige baby’s hebben melk nodig van beide borsten, anderen vinden 1 borst per voeding prima.

Je baby zal eerst snel zuigen als je hem hebt aangelegd, zodat de melk goed toeschiet. Daarna gaat het trager en zuigt hij met diepe tuigen. Hoor je je kleintje minder slikken en wordt het eerder sabbelen, dan zit de voeding er ongeveer op. Misschien is je schattigaard intussen zelfs al in slaap gedommeld.

Toch niet helemaal zeker of je baby genoeg heeft binnengekregen? Nog enkele ‘richtlijnen’:

 • Een baby drinkt gemiddeld 6 tot 8 keer per dag – de eerste weken zelfs tot 12 keer.
 • Kijk naar het aantal plasluiers per dag. Dat zouden er minstens 6 zijn. En de urine moet kleurloos tot lichtgeel zijn.
 • Houd ook in het oog of je baby in die eerste weken regelmatig ‘kakapampers’ heeft.
 • Ziet je baby er levendig, tevreden en gelukkig uit? Voila, say no more.

Tip: als je een baby hebt die makkelijk slaperig wordt tijdens het drinken, dan stimuleer je die best om wat door te drinken. Eens wisselen van borst bijvoorbeeld, of hem tussendoor wakker maken (voetjes masseren, over de wang of rug wrijven, luier verversen …).

5. Moet een boertje tussendoor?

Neen, zolang je baby lekker rustig doordrinkt, moet je niet onderbreken voor een boertje. Als je kindje een gulzige drinker is en dus waarschijnlijk ook veel lucht slikt, dan is boeren tussendoor wel een goed idee. Je kan het luchthappen wat voorkomen door voeding te geven terwijl je ligt of achteruit leunt. Dan vertraag je de melkstroom.

Neem wel de nodige tijd voor dat boertje achteraf. Je mag je baby gerust 20 tot 30 minuten rechtop houden na het eten – het helpt ook tegen oprispingen. Een boertje zal het makkelijkst komen als je baby tegen je aan kan leunen met hoofdje en armen boven je schouder.

Wist-je-datje: hikken heeft hetzelfde effect als boeren. Dus als je baby na de voeding begint te hikken, houd je hem het best ook een tijdje recht. Het kan dan ook zijn dat er geen boertje meer volgt.

6. Hoe voorkom je pijnlijke tepels?

De eerste dagen is wat gevoeligheid compleet normaal, maar nadien zou je lang borstvoeding kunnen geven zonder pijn of andere problemen, als je baby op de juiste manier aanligt. Doen je tepels toch pijn, dan bekijk je het best even naar de aanhaptechniek van je baby en pas je aan als het nodig is. Hulp nodig daarbij? Een vroedvrouw of lactatiedeskundige weet zeker raad.

7. Hoe kleiner de borsten, hoe minder melk?

Dat is dus een fabeltje! Borsten bestaan onder andere uit vet -en bindweefsel en klierweefsel. Het vet -en bindweefsel bepaalt de grootte van de borsten. Het klierweefsel bepaalt de hoeveelheid melk. Bijna alle mama’s hebben voldoende klierweefsel, ook vrouwen met kleinere borsten! Met andere woorden, ook zij kunnen een grote melkproductie hebben. Geen verschil dus met vrouwen die wat meer voorzien zijn wat melkproductie betreft.

8. Hoe lang geef je borstvoeding?

Moedermelk is supergezond voor je baby, dus ga er gerust mee door na die eerste maanden. 6 maanden uitsluitend borstvoeding is perfect – en wordt zelfs aangeraden – maar na die 6 maanden heeft je kleintje wel vaste bijvoeding nodig. Dat sluit niet uit dat je intussen ook nog verder kan de borst geven, tot 2 jaar of langer als jullie je daar goed bij voelen.

Als je kindje ouder wordt, zal het waarschijnlijk vanzelf minder om borstvoeding vragen. Tja, het ontdekt ook al die andere lekker zaken :-). De meeste kindjes zullen zelf stoppen tussen 18 maanden en 3 jaar.

9. Moet je stoppen met borstvoeding zodra je weer gaat werken?

Neen hoor! Opnieuw aan de slag gaan hoeft zeker niet te betekenen dat je moet stoppen met borstvoeding. Tegen de tijd dat je weer gaat werken, zijn jij en je baby waarschijnlijk al goed op elkaar afgestemd. De kans is groot dat je kindje tegen dan ook al minder voedingen vraagt.

Het is mogelijk om af te kolven op het werk of om even naar de kinderopvang te gaan om borstvoeding te geven. Daarvoor krijg je borstvoedingspauzes: 1 of 2 keer per dag mag je 30 minuten het werk onderbreken om de borst te geven of te kolven. Bespreek dit natuurlijk wel even vooraf met je werkgever. En tijdens de uren thuis kan je natuurlijk zonder problemen verder borstvoeding geven. Als je de borstvoedingsmomenten tijdens de werkdag afbouwt, kan het wel zijn dat je melkproductie wat extra gestimuleerd moet worden.

Op zoek naar een handig, gebruiksvriendelijk kolftoestel? Probeer de nieuwe elektrische borstkolf van Philips Avent. Helemaal afgestemd op jouw gemak en afgestemd op je noden als mama. De kolf is ook geïnspireerd op de manier waarop baby’s drinken. En heel makkelijk mee te nemen en te gebruiken onderweg (lees compact en geluidloos ;-)). Snel, zacht en ontspannen kolven, is het.

Tips nodig bij het kolven? Die hebben we ook in huis.

10. Is borstvoeding geven voldoende als contraceptiemiddel?

Als je uitsluitend borstvoeding geeft, zal je menstruatie normaal wel enkele maanden uitblijven. Maar dat is bij iedereen wat verschillend. Met andere woorden, vertrouw er niet op als compleet veilig voorbehoedsmiddel.

Wil je niet heel snel een volgende ‘verrassing’, dan gebruik je maar beter een ander contraceptiemiddel. Opgelet wel, een hormonaal middel met de combinatie van oestrogeen en progesteron kan je melkproductie verstoren. Een middel met enkel progesteron zou oké zijn, zowel voor je melkproductie als voor je baby. Dus dat krijg je van je arts dan meestal ook voorgeschreven de eerste maanden na de bevalling.

Nog meer vragen en onzekerheden over borstvoeding geven?

Neem dan deel aan onze webinar in samenwerking met Avent: “Wegwijs in borstvoeding”

Samen met Philips Avent organiseren we een interessante webinar om je wegwijs te maken in de wondere wereld van borstvoeding. Je goed informeren en voorbereid zijn, is cruciaal voor het slagen van borstvoeding. Advies en handige tips zat in onze webinar!

·      Hoe maak je de keuze voor borst- of flesvoeding?

·      Wat zijn de voor- en nadelen van borstvoeding?

·      Wat, hoe en wanneer afkolven?

·      Wanneer en hoe bouw je borstvoeding af?

·      Borstvoeding als troost? Done or not done?

·      Feiten en fabeltjes

·      Hoe bouw je borstvoeding best af?

·      …

Wanneer? Donderdag 6 augustus 2020 – 20 uur

Inschrijven doe je hier.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Avent. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.