4 x snelle soep

Een soepje is altijd een goed idee, en vooral als het om een snel soepje gaat. Dit zijn vier snelle soepen van Oma Baas op basis van 1 lekkere groente (en dus zonder de klassieke prei of selderij). Boordevol smaak en met een extraatje voor in het weekend!

Een soepje is altijd een goed idee, en vooral als het om een snel soepje gaat. Dit zijn vier snelle soepen van Oma Baas op basis van 1 lekkere groente (en dus zonder de klassieke prei of selderij). Boordevol smaak en met een extraatje voor in het weekend!

4 x courgette-/witloof-/broccoli-/komkommersoep

Bereidingsduur: ca. 20 min. (of minder als je getraind bent in groenten kuisen)

Wat heb je nodig voor een grote pot soep:

Groenten naar keuze:

Soep 1: 3 à 4 courgettes

Soep 2: een 10-tal flinke stronken witloof

Soep 3: 2 stuks broccoli

Soep 4: 2 à 3 komkommers

  • 2 uien van gemiddelde grootte of een 4-tal sjalotjes
  • 2 bouillonblokjes (is het resultaat te flauw naar je zin, dan kan je altijd lastminute een halfje toevoegen)
  • peterselie (uit de diepvries), peper, nootmuskaat 

Hoe maak je het?

Stoof de uien in light margarine.

Was en snij ondertussen je groente naar keuze. Verwijder de buitenste bladen van de witloofstronken, snij het harde stuk onderaan eraf en snij de stronken in grove stukken. Ook de broccoli snij je het best in grote bloemen. Was de courgette en snij in grote stukken (schillen is niet nodig).

Voeg de groenten toe in de kookpot en stoof eerst 3 à 5 minuten aan.

Vul aan met water (*) en voeg de bouillonblokjes toe. Kruid met wat peper en nootmuskaat en laat 10 minuten koken. Mix de soep en doe er, net voor het opdienen, nog wat peterselie bij. 

 

(*) Soep maak je het best deels voor onmiddellijke consumptie en deels als diepvriesvoorraad. Maak de soep niet te dun: giet water bij tot de groenten net onder water komen te staan. De soep zal heel waarschijnlijk te dik zijn (pas op: witloof geeft zelf nog water af!), maar dat geeft niet. Zo kan de soep in verdikte vorm gemakkelijker worden ingevroren en kan het deel dat je vandaag eet onmiddellijk aangelengd worden tot de gewenste dikte.

Een extraatje voor in het weekend

  • Een sneetje gegratineerde kaasboterham smaakt heerlijk bij de vier soepen! Leg een broodje besprenkeld met gemalen kaas onder de grill gedurende 2 à 3 minuten en klaar is Kees.
  • Een handje garnalen bij de witlofsoep maakt het extra feestelijk.
broccoli, courgette, witloof, komkommer