7990fi.jpg

5 manieren om te sparen voor je kind (nu het leven zo duur is)

7/03/2022

Tegenwoordig durven we al bijna niet meer naar onze rekeningen te kijken, omdat alles zo ontzettend prijzig is geworden: opvang, benzine, eten, kleren, energie, water…  Op het einde van de maand nog iets over houden om te sparen is niet evident. Met deze tips lukt het je - beter dan je denkt – om toch wat centjes opzij te zetten voor je kind(eren).  

* Onze partner Yongo geeft aan elke Mama Baas-volger 20 euro startkapitaal op de lange termijnrekening van elk kind. Gebruik hiervoor de kortingscode BAAS. 

1. Maak een cadeauplanning en zet de uitgespaarde centen opzij

Kinderen krijgen het liefst véél cadeautjes op een feest, maar we kunnen ons de vraag stellen of dat altijd nodig is. Denk eens aan wat je kind echt leuk vindt en zoek één tot maximum drie geweldig leuke cadeautjes uit. Maak voor elk feest een geschenkenlijstje dat je deelt met familie en vrienden. Vraag de feestvierders om geld te geven, zodat je zelf de cadeautjes kan bestellen. Het geld dat over is, spaar je voor je kind.   

Zo is iedereen blij: je kind krijgt een cadeau dat het echt leuk vindt, het geld van de feestvierders is nuttig besteed en jij hebt een mooi centje opzij kunnen zetten voor je kind. 

Gebruik je Yongo? Dan kan je familie zelf kiezen hoeveel ze bijdragen aan een cadeau en hoeveel ze opzij willen zetten voor later (keihandig met de app). 

feest

2. Haal meer uit het gespaarde geld

Sta ook even stil bij de vraag hoe je dat geld gaat bijhouden: een gewone (spaar)rekening brengt tegenwoordig al even weinig op als een sok onder je matras.

Overweeg dus of het niet interessanter is om te sparen met een hoger rendement, door het geld bijvoorbeeld vast te zetten op een spaarverzekering. Voor mensen die er iets van kennen: de zogenaamde tak 21. 

Durf je het aan om een (klein) risico te nemen? Dan kan je kiezen voor beleggen met een beleggingsverzekering. Dat is een interessante optie op langere termijn, dus zeker te overwegen als je kinderen nog jong zijn. Hier kom je meer te weten over deze opties.  

3. Analyseer je inkomsten en uitgaven om te besparen

De financiën, iedereen vindt het belangrijk, maar niet iedereen is er graag mee bezig. Toch is het goed om een overzicht te hebben van je inkomsten en uitgaven. Alleen zo kan je zien waar al je geld naartoe gaat. 

Heb je verschillende rekeningen waardoor het overzicht soms zoek is? Er bestaan heel wat gratis apps waarmee je al de verrichtingen van verschillende rekeningen kan bundelen. Zo krijg je een beter overzicht op je inkomsten en uitgaven en ga je bewuster om met geld. Misschien kan je nog wat besparen door minder uit te geven aan dingen die je niet echt nodig hebt of die niet eigenlijk zo dringend zijn. Je kind hoeft écht geen drie winterjassen te hebben en die boekentas kan misschien ook nog wel een jaartje mee. Het uitgespaarde geld kan je opsparen voor je kind.

4. Laat de kinderen zélf sparen

Maak van sparen iets leuks! Voor kinderen is sparen soms gelijk aan ‘niet mogen uitgeven’. Maar als je hen laat zien dat sparen best leuk kan zijn, gaan ze het vaker spontaan doen. 

Een geweldige uitvinding daarvoor is de app van Yongo. Toen wij vroeger spaarden, kregen we één keer per jaar de rekeninguitreksels te zien met een bedrag op, maar op de Yongo app kunnen ze zelf de aangroei van hun geld zien op grafiekjes. Kinderen vinden het geweldig om dit mee te volgen, al snappen ze niet altijd helemaal wat dat concreet inhoudt. 

meisje met gsm

5. Maak sparen concreet voor de kids

Sparen is voor kinderen een abstract begrip, maar door het concreet te maken zullen ze het beter begrijpen. Doe eens samen met de kinderen de speelgoedkast open. Overloop alle speelgoed en bekijk met hen of er dingen zijn waar ze niet meer mee spelen. Laat hen foto’s nemen van de spullen die ze niet meer nodig hebben en plaats ze samen op een tweedehandssite of app. Het geld dat ze krijgen bij verkoop, kunnen ze gebruiken om te sparen voor iets nieuws of opzij te zetten voor later.

Jong geleerd is oud gedaan, het belangrijkst is dat ze het nu leren. Dan zullen ze er later ook bewuster mee omgaan. Met Yongo combineer je de twee: je spaart of belegt voor je kind en je leert het omgaan met geld!

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Yongo van AG Insurance. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier.

Yongo -  individuele levensverzekeringen Yongo Moon (tak 21), Yongo Star (tak 23) en Yongo Dreams (tak 26). Deze producten zijn ontwikkeld door AG Insurance, worden eventueel verkocht door je tussenpersoon en zijn onderworpen aan de Belgische wetgeving. De algemene voorwaarden, informatiedocumenten en beheersreglementen zijn gratis beschikbaar op www.yongo.be. Het is noodzakelijk om deze documenten door te nemen vóór de aankoop van het financieel product. Voor klachten m.b.t. de producten, kan je terecht bij Dienst Klachtenbeheer (customercomplaints@aginsurance.be - Tel.: +32 (0)2 664 02 00), E. Jacqmainlaan 53, 1000 Brussel. Als de oplossing die wij voorstellen geen voldoening schenkt, kan je het geschil voorleggen aan de Ombudsman van de verzekeringen (info@ombudsman.as - tel. 02 547 58 71), Meeussquare 35, 1000 Brussel. AG Insurance nv – RPR Brussel – BTW BE 0404.494.849 – www.aginsurance.beBelgische verzekeringsonderneming toegelaten onder codenummer 0079, onder controle van de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel