8079fi.jpg

5 mythes over postpartum seks doorprikt

18/04/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Als er iets is dat geleerd heb na de geboorte van mijn zoon, is dat geduld, tijd en eerlijke communicatie je het leven een beetje makkelijker maken. Laat me de 5 leugens die ik geloofde over postpartum seks even delen.

Voor ik zwanger werd en tijdens mijn zwangerschap had ik een gezond evenwicht in seks en intimiteit, zowel persoonlijk als in de relatie met mijn partner. Omdat we zo’n stevige basis hadden in en buiten de slaapkamer, geloofde ik dat wij wel immuun zouden zijn voor de problemen die sommige koppels hadden na de geboorte van hun baby.

Mythe 1: ik zal te veel zin hebben in seks om 6 weken te wachten

Nooit was er een moment dat 6 weken lang geen enkele vorm van intimiteit was in ons huwelijk. Toen ik naar huis ging na de geboorte van mijn baby, gaf de verpleegster mijn man en mij mee dat penetratie geen optie was tot mijn 6 wekenafspraak bij mijn gynaecoloog, die een go voor seks zou geven.

Ik wist al van de 6 weken-regel en ik kon me moeilijk inbeelden dat ik 6 weken zonder seks zou kunnen. Seks maakt deel uit van een gezonde relatie en ik hield er ook van. Wij wachten waarschijnlijk geen 6 weken, dacht ik bij mezelf.

Oh oh, was dat even verkeerd gedacht! Het enige waarnaar ik wanhopig verlangde postpartum was slaap, en ongelimiteerde calorieën en water om mijn ‘borstvoedingshonger’ te stillen.

Mythe 2: mijn lichaam zal hersteld en klaar zijn na 6 weken

Aaah, de magische grens van 6 weken – een mijlpaal, mijn vagina is hersteld, mijn organen liggen weer waar ze moeten liggen en ik ben mezelf weer. Ja toch? Fout! Dit moet een van de grootste vrouwenfictieverhalen ooit zijn.

Het beste advies dat ik kreeg postpartum was: ‘neem geen spiegeltje om te kijken hoe het onderaan gesteld is’. Wel … ik deed dat toch. Ik had nog altijd hechtingen die niet volledig verdwenen waren na 6 weken. Ik voelde nog altijd irritatie bij het plassen na 6 weken. Er lagen nog altijd maandverbanden klaar in het toilet na 6 weken.

Als kerst op de taart: tijdens mijn 6 wekenafpraak vertelde mijn gynaecoloog me dat mijn lichaam er zo’n 6 maanden tot 1 jaar niet nog ‘normaal’ zou uitzien, noch aanvoelen. ‘En je hebt een go voor seks!”, zei ze op het einde van mijn bezoek, met een glimlach op haar gezicht … alsof ik opgelucht zou zijn.

Mijn lichaam was niet hersteld en klaar na 6 weken. Meer nog, ik kreeg af te rekenen met 3 infecties in de weken nadien, zelfs nog voor we seks hadden. Plots begreep ik waarom ik las dat vrouwen liegen tegen hun partner na hun 6 wekenafspraak en zeggen dat ze geen go voor seks kregen.

Mythe 3: seks zal even goed zijn als tevoren (maar misschien niet zo goed als tijdens de zwangerschap)

Voor ik zwanger werd en de baby kreeg had ik een fijn seksleven, dat kan ik wel stellen. Ik zat in mijn glorietijd als vrouw in de dertig die er eindelijk was achtergekomen dat seks goed mocht zijn voor een vrouw en die er ook voor opkwam om dat te krijgen. Ik dacht dus dat mijn seksleven na de geboorte weer zou zijn zoals in de pre-babytijd.

Als ik eerlijk ben, wist ik wel dat het nooit zo goed zou zijn als tijdens de zwangerschap. Dat was buiten categorie. Toen ik eindelijk verlost was van de postpartum infecties, was seks niet alleen niet zo fijn, maar eigenlijk ook vrij pijnlijk. Dit duurde verschillende maanden.

Mythe 4: ik zal evenveel zin hebben in seks als voor de zwangerschap en geboorte

Niks zo sexy als de man van wie je houdt die vader wordt. En die je vertederd aankijkt terwijl hij voor je baby zorgt. Toch? Ik geloofde dat niks mijn verlangen naar mijn partner kon breken.

Maar euh … als een kersverse mama bleek ik heel wat dingen sexier te vinden dan mijn man: eten, slapen, douchen, het idee te kunnen opstaan zonder dat mijn kruis in brand staat. Goede en eerlijke communicatie heeft ons door die lastige dagen geholpen.

Mythe 5: borstvoeding zal geen invloed hebben op mijn seksleven

Ik had werkelijk geen idee op welke verschillende manieren borstvoeding een impact ging hebben op mijn lijf. Het enige wat ik wist over borstvoeding en postpartum seks, was dat ik melk zou verliezen bij een orgasme. Ahum … wie heeft orgasmes postpartum?

Mijn hormonen deden wel goed werk in het begin. Ze hielden mijn emoties in toom, maar dat stopte toen de baby niet meer zo frequent dronk. Hallo mood swings!

Ik deed wat research en ontdekte de reden waarom seks ook zo pijnlijk was. Dat was waarschijnlijk te wijten aan mijn lage oestrogeengehalte tijdens de borstvoedingsperiode. Pas 10 maanden na de geboorte was seks niet meer zo oncomfortabel.

Wees eerlijk en praat erover

Over wat zaken die gebeurden en mijn ervaring met postpartum seks definieerden, had ik geen controle. Maar als ik 1 ding heb geleerd in het jaar na de geboorte van mijn zoon, dan is het dat geduld, tijd en eerlijke communicatie alles een stukje makkelijker maken.

Praat erover en zoek hulp bij je gynaecoloog, een kinesist die kan helpen met het herstel van je bekkenbodem of eventueel een phychotherapeut als dat nodig is. Vraag ook hulp aan je partner. Wacht er niet mee. En als je eraan twijfelt of het ooit beter wordt … dat wordt het normaal wel.

 

 

Vrij vertaald naar Motherly.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes