4370fi.jpg

7 tips om je kindje in de winter veilig én warm in de auto te laten zitten

11/12/2017
Mamabaas
Door Mamabaas

Als moeder heb ik de neiging om ervan uit te gaan dat mijn kinderen snel te koud zullen hebben. Maar we schreven het eerder al: toch doe je de dikke winterjas van je ukje(s) beter uit als ze in de wagen zitten en wel om de veiligheid van je kind. Maar hoe hou je je kind toch warm zonder de veiligheid in het gedrang te brengen? Een paar concrete tips!

kindje in autostoel met en zonder winterjas aan

Niet voldoende vastgesnoerd

De reden waarom dikke winterjassen worden afgeraden is niet omdat ze het te snel te warm kunnen krijgen (al kan dat ook wel gebeuren natuurlijk bij een heel lange autorit), maar omdat ze door de dikke jassen niet voldoende goed beveiligd zijn. Je denkt dat je je kind stevig insnoert, maar in werkelijkheid zit er te veel ruimte tussen de gordel en het lichaam van het kind.  

In de onderstaande video zie je hoe een onderzoekslabo in Michigan een test geeft gedaan wat er kan gebeuren als een kind een dikke winterjas aan heeft. De dummy in de video – die nochtans goed leek ingensnoerd – wordt daarbij uit de stoel geslingerd. 

Te veel speling in riemen 

De meeste winterjassen zijn aan de binnenkant gevuld met veren of dons, materiaal dat ervoor zorgt dat je kind warm heeft door een dikke ‘luchtbuffer’ te creëren tussen je kind en de koude lucht van buiten. Als je je kind in zijn/haar autostoel zet met zo’n jas kan de dikte van die jas ervoor zorgen dat je de veiligheidsriemen van je kind niet dicht genoeg tegen het bovenlichaam van je kind kunt vastsnoeren.

Bij een ongeluk of bruuske stop wordt je kind tegen de riemen geduwd en is de kracht van de impact zodanig dat de lucht in de winterjas samengeperst en vrijkomt. De speling tussen de veiligheidsriemen wordt daardoor te groot, waardoor je kind niet meer veilig vastzit. 

Hoe kan je kind in de winter veilig én warm in de auto zitten? 7 tips!

voetzak Lodger

1. Een voetenzak

Een voetenzak zoals een mini bunkers van Lodger zijn speciaal ontworpen voor een autostoel. Ze hebben met andere woorden de nodige openingen om de veiligheidsriemen door te halen. Daardoor zitten de riemen veilig dicht tegen het lichaam van je kind en heeft je kind toch warm door de extra laag die erboven ligt.

2. Warmwaterkruik voor vertrek

Hiervoor heb je natuurlijk wel a) wat tijd nodig en b) de nodige alertheid (je moet er op tijd aan denken), maar het is op zich wel geen slechte truc om de grootste koude in de autostoel (als het bijvoorbeeld heel erg gevroren heeft de vorige nacht) weg te jagen.

Leg 5 à 10 minuutjes voor vertrek een warmwaterkruik in de autostoel (maar haal hem natuurlijk wel weg als de stoel in gebruik wordt genomen). Niet echt haalbaar misschien voor bij een drukke ochtendspits aan te denken, maar wel misschien handig voor als je op een langere autotrip vertrekt.

3. Kledij in fleece of wol

Deze materialen isoleren heel goed zonder echt dik te zijn, waardoor de veiligheidsriemen toch nog voldoende strak kunnen worden dichtgesnoerd.

4. Doe de jas omgekeerd aan na vast te gespen

Zet je kindje in de stoel zonder jas en gesp hem goed vast. Daarna kun je de jas omgekeerd aandoen en op zijn/haar bovenlichaam leggen. Je kind heeft het niet koud en het zit veilig vast.

5. Neem een dekentje mee

Leg een lekker warm dekentje om je zoon of dochter nadat je hem/haar hebt vastgegespt. 

6. Een poncho

Als je kind een poncho aan heeft, kun je het achterste gedeelte over de autostoel hangen en het voorste gedeelte boven de veiligheidsriemen. Er zit op deze manier ook weer geen dikke laag tussen de riemen en het kind.

kind in besafe stoel

7. Stoel tegen de rijrichting

Als je je kind tégen de rijrichting plaatst is het gevaar op uit de gordels glippen nog kleiner. 

Bij ons is het gebruikelijk dat een baby tegen de rijrichting wordt geplaatst. Volgens de iSize regelgeving is het nu al verplicht tot en met 15 maanden.

Maar eigenlijk is het aangeraden om je kind zo lang mogelijk tegen de rijrichting te vervoeren. Bij een botsing is de impact van de knal niet te onderschatten. Uit onderzoek blijkt dat de druk op de nek en de schouders maar liefst 5 keer kleiner is dan met de rijrichting mee. In deze filmpjes kan je duidelijk het verschil in impact zien.

Het Noorse merk BeSafe maakt al meer dan 20 jaar autostoelen tegen de rijrichting in. Meer info over deze stoel vind je hier.

Filmpje met dummy in autostoel met en zonder jas

Dit stuk kwam er in samenwerking met onze vaste partner Babymatters. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier