8 fabels over borstvoeding en afkolven ontkracht

 • door Mamabaas

Je kindje de borst geven, is iets heel natuurlijks. Maar over borstvoeding worden makkelijk al eens fabeltjes verspreid – lang leve het wereldwijde web zeker? We zetten enkele veelvoorkomende misverstanden over borstvoeding en afkolven recht.

Fabel 1: borstvoeding geef je volgens een vast schema

Borstvoeding werkt volgens het systeem van vraag en aanbod, niet volgens een vooraf vastgesteld schema. Jep, je baby vraagt, jij draait of euh … legt aan.

In het begin geef je behoorlijk vaak borstvoeding. Even vergelijken: de eerste dag na de geboorte is de maag van je baby zo groot als een knikker. Geen wonder dat hij zeer frequent drinkt: van 8 tot 12 keer per 24 uur. Let zeker op de hongersignalen die je krijgt van je baby.

Fabel 2: borstvoeding is tijdrovender dan flesjesvoeding

De eerste weken heb je misschien het gevoel hebben dat de voedingen veel tijd in beslag nemen. Maar eigenlijk ben je vooral bezig met je baby, niet zozeer met de borstvoeding. Je troost, verzorgt, speelt … Een dag is snel om. Maar als je de borstvoeding helemaal onder de knie hebt, vraagt het minder tijd dan kunstvoeding.

Een flesje moet je klaarmaken, opwarmen, afwassen … En als je op stap gaat, moet je ervoor zorgen dat je alles bij hebt. Bij kunstvoeding is het in het begin soms zoeken naar de juiste melk – sommige baby’s verdragen niet alle melk even goed. Daar stop je ook tijd in, net als in het troosten van je kleintje als het last heeft met de vertering.

Kortom, zorgen voor dat mini’tje vraagt tijd en energie, of je nu borstvoeding geeft of niet. Maar een pluspunt: als je de borst geeft, komt het hormoon oxytocine vrij. Dat werkt rustgevend!

Fabel 3: grote borsten = meer melk

Niet dus! Melkproductie heeft absoluut niets te maken met de vorm of grootte van je borsten. Het vet- en bindweefsel bepaalt hoe groot je borsten zijn, maar het is het klierweefsel dat de hoeveelheid melk bepaalt. En ongeveer iedere gezonde mama heeft voldoende klierweefsel en voldoende melk voor haar baby, ook een mama met een cupje minder!

Als je een baby goed aanlegt en de borst goed laat leegdrinken, zullen je borsten ook meer melk aanmaken. Door af te kolven kan je trouwens de melkproductie stimuleren.

 

Op zoek naar een handig, gebruiksvriendelijk kolftoestel? Probeer de nieuwe elektrische borstkolf van Philips Avent. Helemaal afgestemd op jouw gemak en afgestemd op je noden als mama. De kolf is ook geïnspireerd op de manier waarop baby’s drinken. Snel, zacht en ontspannen kolven: check.

Mama Baas-mama Paulien verwelkomde enkele maanden geleden haar tweede dotje Millie. Ze testte de Philips Avent kolf uit en was er enorm over te spreken.

Voordelen:

 • Het oog krijgt ook wat: mooi design
 • Makkelijk in gebruik.
 • Geeft een aangenaam gevoel bij het kolven (‘trekt’ niet aan de tepel).
 • De kolf heeft veel standen, dus je vindt gemakkelijk een stand die aangenaam voelt voor jou.
 • De kolf onthoudt ook je laatst gebruikte stand, dus je hoeft die niet telkens opnieuw in te stellen.
 • Kolft heel snel: 100 ml in 8 minuten.
 • Heeft een zacht borstschild = heel aangenaam bij het kolven, want het beweegt soepeler mee.
 • De flesjes van Avent kan je rechtstreeks op de kolf aansluiten, net als de bewaarpotjes van Avent (met een tussenstuk dat bij de potjes zit).
 • Laadt gemakkelijk op (eenvoudig dus om mee te nemen als je onderweg bent – je hoeft geen stopcontact te hebben).

Eventuele verbeterpuntjes:

 • Als je overweegt om te kolven, zou ik misschien eerder een dubbelzijdige kolf aanraden in plaats van een enkele kolf.
 • Je kan niet handenvrij kolven met deze kolf – misschien een ideetje voor Philips om een beha te ontwikkelen voor hun kolven?
 • Naar onderhoud (afwassen) iets meer werk (want veel onderdelen).
 • Jammer dat er geen aparte tas is om voor de kolf te transporteren, en een koeltasje voor de gekolfde melk (wel beschikbaar bij de dubbele kolf).

Tips nodig bij het kolven? Die hebben we ook in huis.

Fabel 4: van borstvoeding krijg je hangborsten

Voor eens en voor altijd: borsten gaan NIET hangen door borstvoeding. Borsten veranderen vooral door de zwangerschap, want dan wordt het vetweefsel gedeeltelijk vervangen door melkklierweefsel. Geef je niet de borst, dan slinken die melkklieren, maar de huid is wel wat uitgerekt. Ook hormonaal verandert er wel wat, waardoor je vetweefsel verliest en je borsten slapper aanvoelen.

Bovendien heeft het veel te maken met aanleg, het aantal zwangerschappen, erfelijkheid en leeftijd. En … je borsten veranderen gedurende je hele leven.

Fabel 5: zodra je weer gaat werken, moet je stoppen met borstvoeding

Geen zorgen, opnieuw aan de slag gaan hoeft niet te betekenen dat je de borstvoeding moet stopzetten. Het is mogelijk om af te kolven op het werk of om even naar de kinderopvang te gaan om borstvoeding te geven. Daarvoor krijg je borstvoedingspauzes: 1 of 2 keer per dag mag je 30 minuten het werk onderbreken om de borst te geven of te kolven.

Bespreek dit natuurlijk wel even vooraf met je werkgever. En tijdens de uren thuis kan je natuurlijk zonder problemen verder borstvoeding geven.

Fabel 6: bruin bier is goed voor de borstvoeding

“Drink een Guiness zo nu en dan!” Heb je dat ook gehoord uit de mond van de oudere generatie? Wel, het advies dat donker bier goed zou zijn voor de melkproductie is fout. Alcohol heeft zelfs het omgekeerde effect en houdt het toeschieten van de melk tegen. Bovendien komt de alcohol via je melk ook bij je baby. Niet goed voor de ontwikkeling.

Wil je de vitamines B die bruin bier rijk is toch opnemen? Bruin brood, vlees en noten bevatten die ook. Geen schadelijke effecten voor je kindje hier.

Fabel 7: als je borstvoeding geeft, slaapt je baby minder snel door

Hoe goed en wanneer je baby doorslaapt hangt af van … je baby. Ja, het is waar dat moedermelk snel verteert en dat kindjes die de borst krijgen meer voedingen moeten hebben. Maar toch blijkt uit onderzoek dat baby’tjes die borstvoeding krijgen ongeveer 40 tot 50 minuten langer slapen en minder slaaponderbreking hebben.

Fabel 8: borstvoeding geven betekent dat je je voeding moet aanpassen

Onthoud vooral dit: het belangrijkste is dat je gezond, gevarieerd en evenwichtig eet. In tegenstelling tot tijdens de zwangerschap zijn er geen verboden producten als je borstvoeding geeft. De kwaliteit van je melk verandert ook niet door wat je eet. Je voeding kan wél de smaak van je moedermelk beïnvloeden, maar dat is niet erg.

Wat af te raden is als je nog heel frequent je baby aanlegt: alcohol. Voor 1 glas moet je al 2 tot 3 uur wachten eer de alcohol weg is uit je bloed. Dat wil zeggen dat je na een glaasje 3 uur moet wachten voor je borstvoeding geeft – anders komt het ook bij je baby terecht. En dat is natuurlijk schadelijk. Toch een avondje uit gepland? Hé, verzet je zinnen gerust eens. Maar kolf op voorhand, zodat je een alcoholvrije voorraad melk hebt voor nadien. 

 

Nog meer vragen en onzekerheden over borstvoeding geven?

Neem dan deel aan onze webinar in samenwerking met Avent: “Wegwijs in borstvoeding”

Samen met Philips Avent organiseren we een interessante webinar om je wegwijs te maken in de wondere wereld van borstvoeding. Je goed informeren en voorbereid zijn, is cruciaal voor het slagen van borstvoeding. Advies en handige tips zat in onze webinar!

·      Hoe maak je de keuze voor borst- of flesvoeding?

·      Wat zijn de voor- en nadelen van borstvoeding?

·      Wat, hoe en wanneer afkolven?

·      Borstvoeding als troost? Done or not done?

·      Feiten en fabeltjes

·      Wanneer en hoe bouw je borstvoeding het best af?

·      …

Wanneer? 6 augustus 2020 – 20 uur
Wie? Met vroedvrouw en lactatiedeskundige Joke Muyldermans

Inschrijven doe je hier.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Avent. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.