7369fi.jpg

Anti-verveeltip: bak gelukskoekjes

16/07/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Je weet maar nooit wanneer je nog eens een portie geluk kunt gebruiken. Daarom bakken we vandaag gelukskoekjes.

gelukskoekjes

Benodigdheden (24 à 30 koekjes)

oven - glas - bakpapier - pen - papier - 100 gram bloem - 4 eiwitten - 60 gram boter - 120 gram poedersuiker - evt. muffinbakvorm

Recept

  1. Verwarm je oven voor op 180 °C.
  2. Bedek een bakplaat met bakpapier, zet er een glas op en teken met een potlood cirkels rond de opening van het glas, naast elkaar. De cirkels moeten een diameter van ongeveer 8 centimeter hebben. Je krijgt dan ongeveer twaalf cirkels op één vel bakpapier.
  3. Schrijf boodschappen of teken iets op strookjes papier van ongeveer 5 op 1 centimeter. Gebruik een pen met onuitwisbare inkt, want de tekst kan uitlopen. Vouw de papiertjes eventueel dubbel om ze gemakkelijker in het koekje te krijgen.
  4. Klop vier eiwitten stijf (als je de kom omdraait boven je hoofd, mag er niets uitvallen – spectaculair trucje!). Schep er 120 gram poedersuiker en 60 gram gesmolten boter door. Doe er dan 100 gram bloem bij en roer alles tot een glad deeg.
  5. Schep op elke cirkel een beetje deeg, tot elk rondje bedekt is. Dit is even zoeken. Als je te veel deeg gebruikt, worden de koekjes te dik. Gebruik je te weinig, dan zijn ze te breekbaar. Maar onthoud: oefening baart kunst!
  6. Zet de bakplaat ongeveer 5 minuten in de hete oven. De randjes moeten goudbruin zijn. Dikkere koekjes bak je iets langer.
  7. Leg je briefjes-met-een-boodschap meteen op de koekjes als je ze uit de oven haalt en vouw de koekjes dubbel. Druk enkel de randen aan met je vingers of met de achterkant van een mes.
  8. Leg de fortune cookies op een bakvorm voor muffins, of over de rand van de deegkom of een glas. Zo krijg je dat typische knikje in je gelukskoekjes.
  9. Zet de muffinvorm eventueel nog een extra minuutje in de warme oven voor een beetje meer crunch, laat afkoelen en… klaar!
anti-verveelboek

Meer knutselideeën?

In het Grote Anti-Verveel Boek van Sarah Devos vind je 250 verrassende spelletjes voor elk seizoen en ieder moment. Zit je even door je entertainmentinspiratie heen? Geen paniek: dit boek staat barstendsvol EHBV*-ideeën! (*Eerste Hulp Bij Verveling)