Borstvoeding geven? Dan zijn deze 10 situaties herkenbaar!

  • door Mamabaas

Borstvoeding, er valt zooo veel over te zeggen. Voor de ene is het een moment van verbinding, voor de andere is het eerder een moeilijke weg. Maar wat wel zeker is: enkele momenten zijn voor zowat alle borstvoedende mama’s heel herkenbaar.

Baby met moedermelk op het gezicht

Borstvoeding geven, dat is ook …

1.    Melksnoetje

Als je kindje op het verkeerde moment je borst loslaat, en de melk in zijn gezichtje spuit … Oeps, sorry schattebol! Maar wel een een grappig (foto)momentje :-).

 

2.    Oeps, we zitten met een lek

Onvermijdelijk als je borstvoeding geeft. Slaapt je baby wat langer dan voorzien? Heerlijk, genieten van de rust en zelf ook wat bijslapen. Maar dat is dan buiten je borsten gerekend. Hallo, natte kringen op je T-shirt!

Lang leve de compressen dus. Zit je zonder? Of op stap en ze vergeten mee te nemen? Maandverband kan dat taakje ook aan. En een handig trucje om het lekken proberen tegen te gaan: kruis je armen over je borsten en druk er zachtjes tegenaan. Dit kan het lekken soms stoppen.

 

3.    Niet bijten!

Schattig hé, die eerste tandjes bij een baby. Iets minder schattig worden ze eens je merkt wat voor een messen die kleine bijtertjes zijn als ze zich in je borst zetten bij het voeden. Gelieve die tanden enkel te gebruiken voor vast voedsel, lieve schat!

 

4.    Vingers en tenen in je gezicht

Een vinger in je neus. Een voet tegen je kaak. Jup, dat kan al eens gebeuren. Je baby’tje ligt niet elke keer half in slaap te sabbelen aan je borst.

 

5.    Welke borst ook weer?

Je slaapt amper. Je geheugen is nog altijd in zwangerschapsmodus. Logisch dat je soms compleet vergeten bent of je je baby het laatst aan je linker- of rechterborst hebt aangelegd. 

Tip: draag een haarelastiekje rond je pols en maak er een gewoonte van om het aan de pols te hangen van de kant waar je kindje voor het laatst dronk. Wel niet vergeten te switchen na elke voeding natuurlijk .

 

6.    Kolven tegen ontploffingsgevaar

Topraad: verlaat het huis niet zonder borstkolf. Je zal het zien, net als je gehaast bent, is er een stormloop op de supermarkt en ben je een anderhalf uur weg in plaats van een halfuurtje. En oh jee … je moet kolven! Als je ze bij de hand hebt, kan je je even terugtrekken (in de auto, op een afgeschermde plek …) om het accute borstontploffingsgevaar te doen wijken.

Tip: Philips Avent heeft een borstkolf die oplaadbaar is. Dus geen gedoe en extra gesleur met draden en stekkers!

 

7.    Extra voorzichtig met het vloeibare goud

There is no crying over spilled milk? Die uitdrukking zal dan toch nooit uitgevonden zijn door een borstvoedende/kolvende mama! Niks erger dan dat flesje met zuurverd … afgekolfde melk te zien omvallen! Neen, wenen is niet overdreven als dat gebeurt.

 

8.    Klein beetje jaloers op je slapende partner

Soms, zo heel erg soms ben je wat jaloers – we willen het woord ‘boos’ niet in de mond nemen – op de zalig slapende partner met onpijnlijke tepels naast je in bed als je in het midden van de nacht met een baby aan je borst hangt.

 

9.    Sorry voor het smossen

‘Als jij aan het eten bent, wel dat doe ik dat lekker ook’, denk je. Ideaal moment om een snack naar binnen te spelen – want tijd is een kostbaar gegeven dezer dagen. Maar oeps … het kan dan gebeuren dat je een ietsiepietsie morst op de baby. Na etenstijd komt badtijd, toch?

 

10. In het openbaar: ja of neen?

Ja, je zou vrij moeten zijn om je kindje te voeden waar je wil. Het is tenslotte 2021, niet? Toch krijg je spijtig genoeg soms afkeurende blikken of commentaar. Daardoor voel je je misschien niet zo comfortabel bij borstvoeding geven in het opendaar. Gelukkig bestaan er intussen heel leuke borstvoedingsdoeken, waarmee je jezelf en de baby wat afdekt.

Wat als borstvoeding niet meteen vlot loopt?

Geef jezelf en je baby tijd, het is geen race. Het is nieuw voor jullie allebei. Je baby moet leren om goed te drinken aan je borst. En jij moet borstvoeding ook leren geven. Stress of paniek? Niet nodig, ook al duurt het enkele weken vooraleer jullie elkaar goed aanvoelen.

En als het niet meteen lukt of je maakt nog niet voldoende melkproductie aan kan je ook kolven - kies een handig en zacht apparaat, de elektrische borstkolf van Philips Avent is een aanrader trouwens – want dat is vaak evenzeer wat aanpassen.

Nog vragen of onzekerheden over borstvoeding geven?

Neem deel aan onze webinar in samenwerking met Philips Avent: “Wegwijs in borstvoeding”

Samen met Philips Avent organiseren we een interessante webinar om je wegwijs te maken in de wondere wereld van borstvoeding. Je goed informeren en voorbereid zijn, is cruciaal voor het slagen van borstvoeding. Advies en handige tips zat in onze webinar!

  • Hoe maak je de keuze voor borst- of flesvoeding?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van borstvoeding?
  • Wat, hoe en wanneer afkolven?
  • Borstvoeding als troost? Done or not done?
  • Feiten en fabeltjes
  • Wanneer en hoe bouw je borstvoeding het best af?
  • Borstvoeding en terug aan het werk?
  • Wat is de rol van de partner tijdens de borstvoeding?

 

Wanneer? Donderdag 5 augustus 2021 – 20 uur

Wie? Met vroedvrouw en lactatiedeskundige Joke Muyldermans

Inschrijven doe je hier.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Philips Avent. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.