7087fi.jpg

Coronaverlof bevestigde klassieke rollenpatroon

23/11/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

De vorige federale regering riep eerder dit jaar het coronaverlof in het leven. Van mei tot en met september konden ouders van kinderen onder de twaalf jaar dat speciaal soort ouderschapsverlof opnemen, als oplossing voor de opvangproblemen door corona. Uit een analyse van De Morgen op basis van cijfers van de RVA blijkt nu dat het vooral vrouwen waren die dat coronaverlof opnamen.

Het aantal ouders dat coronaverlof opnam varieerde van maand tot maand, met een duidelijke piek in juni. Toen maakten maar liefst 68.992 ouders gebruik van het systeem. Opvallend: het aandeel van de vrouwen in het totale aantal nam gestaag toe. Waar vrouwen in mei nog goed waren voor 67 procent van het aantal ouders dat coronaverlof opnam, was hun aandeel tegen augustus al gestegen tot 71 procent. In september steeg dat aantal nog meer en ging het al om 75 procent.

Dat percentage ligt een pak hoger dan bij het gewone ouderschapsverlof. Sinds 2015 was daar een lichte stijging te merken van het aandeel van de mannen: zij kozen steeds meer voor ouderschapsverlof. In 2019 bedroeg het aandeel van de vrouwen nog 67,7 procent.

Dat het percentage vrouwen nu zoveel hoger ligt, baart velen zorgen. Socioloog Ignace Glorieux (VUB): ‘Tijdens de coronacrisis kwamen we in een unieke situatie terecht, waarbij de zorg voor de kinderen volledig terugkwam naar het gezin. En dan zie je dat vooral vrouwen die zorg op zich nemen en dat corona dus eerder rolbevestigend dan roldoorbrekend heeft gewerkt.’

 

Bron: De Morgen

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes