Heb je geen tijd om te kijken of heb je gewoon eens zin 's avonds iets leuks te doen met de kinderen in plaats van de kokkerellen? Dan zijn de crisismaaltijden jouw redding! Je hoeft dan alleen dat potje uit de diepvries te halen en op te warmen. Eventueel nog wat aardappelen, pasta, rijst of couscous koken en klaar!
Natuurlijk komt dat potje niet zomaar in die diepvries terecht… Probeer één keer per maand wat tijd te maken om een aantal crisismaaltijden te bereiden. Zorg meteen voor grotere volumes zodat je weer even verder kunt. Hierbij een gemakkelijk recept voor als het snel moet gaan!
Ingrediënten
Voor 2 volwassenen en 2 kleuters:
Saus
2,5 kg rode paprika’s (diepvries)
2 blikken tomatenblokjes (of 8 verse tomaten)
4 uien
8 teentjes knoflook
8 stengels selderij
4 eetlepels vetstof
3 eetlepels bloem
8 eetlepels kipkruiden
8 koffielepels gedroogde marjolein
8 koffielepels gedroogde tijm
Balletjes
1,5 kg kalfsgehakt
2 eieren
5 eetlepels paneermeel (afhankelijk van hoe vochtig je gehakt is)
0,5 koffielepel knoflook, gesnipperd
0,5 koffielepel paprikapoeder
1 snufje rozemarijn peper
+ ketel + oven + bakplaat + bakpapier
Hoe maak je het?
Saus
Maak de groenten schoon.
Snijd de paprika’s en tomaten in blokjes.
Versnipper de ui en de knoflook. Snijd de selderij in kleine stukjes.
Verhit de vetstof in de kookpot en stoof de ui, knoflook en selderij hierin aan.
Voeg nu de bloem toe en roer stevig tot die volledig vermengd is. Voeg de tomatenblokjes toe en roer goed.
Voeg nu de andere groenten en kruiden toe. Meng weer goed.
Zet het deksel op de kookpot en laat de saus 15 minuten garen op een laag vuur.
Mix het geheel (tenzij je liever stukjes in je saus hebt).
TIP: Je kunt de gaartijd inkorten door de paprika’s te schillen met een dunschiller.
Balletjes
Verwarm de oven voor op 200 °C en leg een bakplaat klaar met een vel bakpapier erop.
Meng het gehakt met de eieren, het paneermeel en de kruiden, en rol er balletjes (ca. 30) van.
Leg de balletjes op het bakpapier en zet ze 10 minuten in de oven. Draai ze dan om en laat ze nog 7 minuten verder garen.
Voeg de balletjes toe aan de saus en laat ze zo nog enkele minuten pruttelen.
TIP: Je kunt de balletjes ook bakken in een pan met antiaanbaklaag, maar in de oven is gemakkelijker, want dan hoef je de balletjes niet constant in de gaten te houden. En het is een pak gezonder, want je hebt geen extra vetstof nodig!