5935fi.jpg

CyberHelden: 3 tips rond online veiligheid van kinderen

16/05/2019
Mamabaas
Door Mamabaas

Als ouder vind je het belangrijk om je kind voor te bereiden en bij te staan wanneer hij of zij op het internet surft. Maar uit onderzoek blijkt dat slechts 45 procent van de ouders zichzelf voldoende geïnformeerd vinden om hun kinderen te begeleiden. Daarom geven we graag enkele tips over hoe je je kinderen bewust kan maken van wat ze beter wel en niet doen op het internet

Leer je kind om…

 1. …sterke wachtwoorden in te stellen 
  De waslijst aan eisen waar een goed wachtwoord aan moet voldoen, is vandaag erg lang. Tegelijk moet je kind het ook kunnen onthouden.
  De beste tip die ik daarbij kan geven, is: ga samen met je kind op zoek naar een sterk wachtwoord en kies slim. Zoek een woord of zin dat je kind zich gemakkelijk herinnert en vervang daarbij sommige letters door tekens of cijfers. Bijvoorbeeld: M@mabaa5!
 2. …om te gaan met moeilijke situaties online
  Er zullen altijd mensen met slechte bedoelingen rondsurfen. Je kan beter voorkomen dan genezen, maar de realiteit leert ons dat we niet altijd controle hebben over wat of wie we tegenkomen op het internet.
  Geef je kind mee dat wanneer het toch misloopt, hij of zij altijd een screenshot moet nemen wanneer er online iets vreemds of schadelijks gebeurt. Door deze reflex aan te leren, heeft je kind steeds bewijs van wat er gebeurd is. Daarna kan je de persoon blokkeren, het probleem melden of het bericht verwijderen. 
 3. …hulp te vragen
  Hier de belangrijkste tip van alle CyberHelden-tips: zorg dat je kind het gevoel heeft dat elk aspect van zijn of haar online leven bespreekbaar is met een vertrouwenspersoon. Het is belangrijk om een klimaat van vertrouwen te creëren en in dialoog te gaan met je kind.
  Om te beginnen kan je schermtijd samen delen met de Interland Game bijvoorbeeld. Dit is een spel op maat van kinderen en gewijd aan online veiligheid. Daarnaast helpt het ook om regelmatig praten over games, apps en sociale media.

Meer tips&tricks en activiteiten vind je op cybersimpel.be.

Cyberheroes is een initiatief van Google en Test Aankoop in samenwerking met Child Focus en Bibliotheken Zonder Grenzen. Het CyberHeroes-programma helpt om Belgische kinderen bewust te maken van wat wel en niet te doen op het internet.