6150fi.jpg

Dagboekjes voor Kleine Superhelden

27/08/2019
Mamabaas
Door Mamabaas

Ikzelf, Bieke en Tine zijn drie kinderverpleegkundigen die werken op de neonatologie in het Middelheim Ziekenhuis in Antwerpen. Toen we een paar jaar geleden een patiëntje verloren die 6 maanden bij ons op de afdeling gelegen had, raakte het ons ontzettend dat we zo weinig tastbare herinneringen konden meegeven aan zijn ouders.

Daarom hebben we onze VZW ‘Vereniging voor Kleine Superhelden’ opgestart en zijn we voor onze afdeling dagboekjes beginnen te ontwerpen die afgestemd zijn op prematuur geboren kindjes en op pasgeboren baby’s die extra zorgen nodig hebben, onze Kleine Superhelden. 

Dagboekjes

In het dagboekje is er naast plek om herinneringen en dagverslagen op te schrijven ook plaats voorzien voor voet- en handafdrukken, foto's, tekeningen van broers/zusjes, lengte- en gewichtscurves, etc. We hebben superleuke mijlpaalstickers ontworpen die we bij elke grote mijlpaal in het dagboekje of op foto’s kunnen plakken.

We moedigen ouders aan om hierin zelf ook hun gevoelens en gedachten neer te pennen en zo een herinnering te creëren voor later, zodat ze toch met een zachter gevoel kunnen terugkijken op de heftige periode op de neonatologie. We merken dat ouders hier veel steun uit putten en we zijn blij dat ons dagboekje vaak ook over taalbarrières heen een weg vindt naar de ouders.

Daarnaast hebben we een aangepast dagboekje ontworpen voor kindjes die ter adoptie worden afgestaan. Vaak komen wensouders pas in the picture na 3 (of meer) dagen en hebben ze geen beeld van de eerste levensdagen van hun kindje. Via het dagboekje kunnen ze deze eerste dagen toch herbeleven. Het Adoptiehuis verdeelt deze dagboekjes voor ons over heel Vlaanderen.

Ook het Berrefonds heeft verschillende jaren een - door ons ontworpen- dagboekje voor Sterrekindjes verdeeld. Ondertussen zijn ze veranderd naar hun eigen sterrenalbum, maar in Wallonië wordt ons dagboekje nog wel verdeeld door hen.

Heel recent is ook de PICU (intensieve zorgen voor grotere kindjes) van het Middelheim Ziekenhuis mee ingestapt in ons project met een aangepast dagboekje.

Verdeling van de dagboekjes

Ondertussen worden onze dagboekjes verdeeld in 7 ziekenhuizen. Deze ziekenhuizen voorzien wij ook van alle nodige foto-inkt en -papier en een knutseldoos.

Ook via onze website kunnen (groot)ouders (of vrienden) voor hun Kleine Superheld een dagboek-pakketje aanvragen. In zo'n pakketje steken wij een dagboekje, balpen, inktkussen (voor de hand- en voetafdrukken), nuttige folders, knutselpapier, kaartje, mijlpaalstickers, ...

Wij voorzien de ouders en ziekenhuizen volledig gratis van dagboekjes, inkt en al de rest dat erbij hoort. De pakketjes worden volledig gratis samengesteld en verzonden door ons.

Aan de aangesloten ziekenhuizen zelf vragen wij wel om één actie per jaar te organiseren, bijvoorbeeld via Music for Life. Hiernaast organiseren wij zelf ook verschillende acties per jaar, gaande van snoepzakkenverkopen tot leuke veilingen.

Het zou fijn zijn meer ouders te kunnen bereiken om hen zo nog beter te kunnen ondersteunen in de rollercoaster die de tijd op de neonatologie toch wel is. Het zou fijn zijn dat nog meer mensen de weg vinden naar onze VZW.

 

Eva, Kleine Superhelden

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes