5057fi.jpg

De waarheid rond de sint: vertel je dat als ouder?

30/11/2018

Ik had zelf eens een vraagje... Over de sint... Onze dochter is nu 8 jaar en gelooft nog keihard in de sint. Maar wij cultiveren dat eigenlijk ook wel een beetje. Zo heel soms heeft ze wel al eens gevraagd: 'Doe jij dat allemaal mama?' en daar antwoord ik dan nee op. Maar diep vanbinnen wringt dat soms wel wat. Ik weet zeker dat ik haar alles ga vertellen als ze het gehoord heeft van vriendjes op school. Maar is het eigenlijk mijn taak als ouder om dat te vertellen? En hoe doe ik dat het best? Niet simpel...

Expert Barbara Frère geeft antwoord

Dat is inderdaad niet simpel. Uit wat je schrijft, kan ik afleiden dat je dochter eigenlijk wel al weet dat het verhaal van de sint niet helemaal klopt. Ze kan al verder redeneren en knoopt dit aan de verhalen die ze heeft gehoord op school. Toch wil ze dit verhaal graag blijven geloven. Geen enkel kind wil immers geloven dat zijn/ haar ouders hem/ haar “blaasjes wijsmaken”. Daarom denk ik dat het heel belangrijk is dat jij, als ouder, uit de eerste hand het verhaal vertelt. Zo ben je ook in staat om de emoties die daaruit voortkomen op te vangen.

Dat de sint niet bestaat, vertel je best zonder er veel doekjes rond te winden. Laat je kind niet raden wie dit dan wel doet, maar vertel dat Sinterklaas als historisch figuur echt heeft bestaan. Vertel ook dat daar in onze cultuur een gewoonte rond is ontstaan en dat er dan cadeautjes worden gegeven aan de kinderen. Geef aan dat dit nog steeds zo zal blijven en dat jullie ook dit jaar nog cadeautjes zullen brengen. Je kan eventueel je kind ook betrekken bij het uitzoeken van cadeautjes voor de jongere kinderen die er nog zijn thuis. Zo creëer je samen jullie “geheimpje”.

Vele groeten van (ook) een sint

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes