Dit kun je als partner doen als je vrouw borstvoeding geeft

Hallo, partners van borstvoedende moeders. Voeden-voeden-voeden: daar draait het leven van kersverse ouders om. Je vrouw kan dus vaak geen kant op. Maar jij kunt een groot verschil maken!

We geven het toe: als partner sta je tijdens het borstvoeden een beetje buitenspel. Maar er is meer dan voeden alleen. Je kunt wel knuffelen, troosten, baden en luiers verschonen. Sterker nog: dat je vrouw voor al die voedingen ‘opdraait’ vinden wij een perfect excuus om jou al het andere te laten doen. Wat en hoe dan precies? Dat leggen wij in het allerleukste borstvoedingsboek De melkfabriek haarfijn uit. Hier een voorproefje.

Drinken pakken

Voeden-voeden-voeden: daar draait het leven van kersverse ouders om. Je vrouw kan dus heel vaak geen kant op. Met een baby die eindelijk goed aanhapt of lekker drinkt, kan ze niet zo snel even wat te drinken voor zichzelf pakken of dat kussen wat makkelijker onder haar arm schuiven. Dus: geef haar een glas water en help haar comfortabel te zitten of liggen. Als de borstvoeding eenmaal goed op gang is, kunnen jullie de baby aan flesjes laten wennen. Je vrouw kolft melk die je aan de baby kunt geven, bijvoorbeeld het laatste flesje voor de nacht. Voor de moeder is het ideaal: die kolft en duikt haar bed in zodat ze net wat langer kan slapen dan normaal. Jij kunt je kind ook een keer voeden. En de baby kan wennen aan de fles.

Aanmoedigen

Verder aan jou de schone taak om goed in de gaten te houden of je vrouw het allemaal nog wel trekt. Ze is een kersverse moeder onder de hormonen; jij bent misschien net ietsje nuchterder. Help haar het borstvoeden vol te houden of om te beslissen met stoppen als dat het beste is. Ze denkt nu niet altijd even helder en heeft jou harder nodig dan ooit.

“Het allerbelangrijkste is aanmoedigen”, vindt David Borman. Hij is vader van twee dochters, verloskundige en geeft de cursus ‘Aanpakken voor aanstaande vaders’. “Elke vrouw die borstvoeding geeft, ziet het soms niet meer zitten. Dan moet je haar als partner een duwtje in de rug geven. Je kunt het vergelijken met samen een berg beklimmen. Als je dan op het zwaarste punt tegen je vrouw zegt: “Joh, je hoeft niet door te gaan,” dan stopt ze natuurlijk met klimmen. Terwijl jullie van tevoren hadden besloten dat jullie de top wilden bereiken. Met borstvoeden is het net zo: coach je vrouw en herinner haar aan de reden dat jullie voor borstvoeding kozen. Vraag hoe je haar kunt ontlasten.”

Ook als je vrouw wil stoppen, kun jij als partner daarbij helpen, zegt Borman. “Vrouwen voelen zich vaak te schuldig om te stoppen en bij dat besluit steun van hun partner nodig hebben. Fanatiekelingen roepen weleens dat elke vrouw kan borstvoeden. Maar niks is altijd voor iedereen, dat bestaat niet.”

Onnodige onzekerheid

Maar niet alleen mentaal kun je als partner je vrouw door de borstvoeding heen slepen, zegt David. Steek de handen uit de mouwen: “Als partner ben je van groot belang bij die eerste vier dagen waarin de melkproductie nog op gang moet komen en jullie kind vaak aangelegd moet worden. Dat is heftig en als partner kun je alles eromheen overnemen, zoals de baby verschonen en temperaturen. Als jij dat doet, dan kan je vrouw zich concentreren op de borstvoeding.

Zorg ook dat je geïnformeerd bent en ga tijdens de zwangerschap mee naar een bijeenkomst. Als je weet hoe een baby goed aan de borst ligt, dan kun je daarbij helpen. De partner ziet het van een afstandje vaak beter dan de moeder zelf. Als de baby niet goed aangelegd is, kun je zeggen dat het opnieuw moet. Want juist goed aanleggen is essentieel om pijn en tepelkloven te voorkomen.

Verder kun je – als je weet hoe borstvoeding werkt – voorkomen dat je onnodige onzekerheid verspreidt. Je stelt dan niet zo snel onnodig angstig de vraag: “Heeft-ie wel genoeg binnengekregen?”

Bonding

Presentator Mirella van Markus voelde zich helemaal niet buitengesloten, in de kraamtijd met een borstvoedende vrouw, vertelt ze in De melkfabriek. “Wij zijn echt helemaal in onze cocon opgegaan. Claudia moest nog herstellen waardoor ze heel veel hulp van mij nodig had. Ik deed alles, nou ja, behalve de borst geven. En dat is al die tijd zo gebleven. De ideale voedingshouding voor mijn vrouw en Sammie was horizontaal, en dan doorschuiven, en plop weer aanleggen. Zo gaf Claudia de borst, maar ik hanteerde diezelfde houding om Sammie te troosten. Alles eraan was fantastisch. Dat we überhaupt een kind samen hebben en de ontlading na zo’n heftige bevalling. Als je kind dan aan de borst ligt is dat wel een roze wolk ja. Het klinkt heel cliché, maar ik heb echt het gevoel dat we het samen hebben gedaan. Ik kan iedere partner aanraden om niet aan de kant te blijven toekijken. Het hele idee dat je het bevallen niet samen doet is natuurlijk onzin, je kunt als partner zo ontzettend veel doen. En daarna ook: lekker in bed gaan liggen, je baby op je blote huid. Voor die bonding hoef je niet per se een vrouw te zijn, of een vrouw die borstvoeding geeft.”

To do list

Het is wel duidelijk toch? Als partner sta je geenszins aan de zijlijn. Maar omdat het geheugen van kersverse ouders nu eenmaal vaak een zeef is, hier een handige to do list voor de partner van de borstvoedende vrouw:

  1. Spullen voor haar pakken als ze zit te voeden
  2. Zo veel mogelijk zorgen voor de baby
  3. Aanmoedigen als ze erdoorheen zit
  4. Zeggen dat ze mag stoppen als je ziet dat ze eraan onderdoor gaat
  5. Voor het eten zorgen: koken of laten bezorgen
  6. Een voeding overnemen door een flesje afgekolfde melk te geven
  7. Respect tonen: de melkfabriek met zorg en ontzag benaderen
  8. Uitzoeken waar de dichtstbijzijnde babywinkel zit
  9. De alinea ‘Borstvoeding in een minuut?’ in het hoofdstuk ‘Tietencursus en tepelpads’ lezen in De melkfabriek (en bij voorkeur het hele boek) ;-).