6194fi.jpg

Eerste Belgische congres voor vaders, want “vaders worden nog steeds als een soort tweederangsouder gezien”

23/09/2019
Mamabaas
Door Mamabaas

Herken je dat? Als het over opvoeding gaat, dan wordt er in de eerste plaats nog altijd naar de mama gekeken. En dan kom je situaties tegen waarbij een man zijn kindje gaat ophalen aan de crèche en hij te horen krijgt: “Kan je aan je vrouwen zeggen dat …?” Compleet absurd, maar het toont wel aan dat papa’s nog vaak als een soort van tweederangsouder worden gezien. Dringend tijd om het vaderschap in de kijker te zetten, vinden ze bij Vaderklap.

Op 3 november organiseren ze daarom het eerste Belgische vadercongres: Dadtalks. Dat wordt niet zomaar een congres, maar een inspiratiedag om papa’s en andere aanwezigen te prikkelen, te inspireren en te laten nadenken over zichzelf, hun rol als vader/ouder en de wereld rond zich.

De onderwerpen zijn uiteenlopend. Zo zal er een vader spreken over op wereldreis gaan met kinderen, maar worden er ook initiatieven voorgesteld voor vaders in kansarmoede en vertelt iemand hoe het is om een kind met een beperking te krijgen.

Een leuk initiatief, want in onze maatschappij blijkt maar al te vaak hoe de rol van de papa’s wordt onderschat. Zo krijgen papa’s die ervoor kiezen om ouderschapsverlof of te nemen nog vaak verbaasde reacties. “Zie je dat echt zitten, twee maanden bij je kinderen?!” Alsof het zo vreemd is dat je als papa niet je carrière maar je kinderen op de eerste plaats zet.

Nochtans hebben studies al herhaaldelijk aangetoond hoe belangrijk de betrokkenheid van vaders is. We kunnen zo’n vadercongres dus alleen maar toejuichen!

 

Bron: De Morgen