6990fi.jpg

Goed nieuws voor aanstaande vaders en meemoeders

1/10/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

Je hebt het wellicht wel al vernomen: we hebben een nieuwe federale regering. Eindelijk! En in het regeerakkoord van de 7 partijen die samen de regering hebben gevormd (SP.A, Open VLD, CD&V, Groen, PS, MR en Ecolo) staan een aantal maatregelen die voor gezinnen heel positief kunnen uitdraaien.

Vanmorgen hebben de ministers van de nieuwe federale regering de eed afgelegd bij koning Filip. Het wordt afwachten hoe de nieuwe regering het er van af zal brengen in de praktijk, maar er is alvast één punt in het regeerakkoord waar wij ons helemaal achter kunnen scharen. In het regeerakkoord van de regering De Croo werd namelijk de uitbreiding van het geboorteverlof opgenomen.

Concreet werd er beslist dat vaders en meemoeders de mogelijkheid zullen krijgen om twintig dagen thuis te blijven na de geboorte van hun kind in plaats van tien dagen. Op die manier kunnen ze in de eerste weken na de geboorte meer aanwezig zijn om een band op te bouwen met hun kindje en hun rol op te nemen in de opvoeding. Fantastisch nieuws als je ’t ons vraagt!

Kinderopvang zou ook goedkoper worden gemaakt door een aanpassing in de fiscaliteit, wat de factuur van jonge gezinnen zou verlagen. En het mantelzorgverlof zou effectief worden uitgebreid tot zes maanden, zoals op de valreep nog werd beslist door de vorige regering.

Het blijft natuurlijk afwachten hoe de maatregelen concreet zullen worden ingevuld en uitgevoerd, maar dit zou goed nieuws kunnen zijn voor veel gezinnen.  Als papa of meemoeder langer bij je kindje kunnen blijven en je partner langer kunnen ondersteunen: dat kunnen wij alleen maar toejuichen!

 

Bron: Gezinsbond