5027fi.jpg

Grootouders schadelijk voor de gezondheid?

16/07/2018
Mamabaas
Door Mamabaas

Oma’s en opa’s, ze zijn stapelgek op hun kleinkinderen. Maar net daarom durven ze hen ook een beetje te veel te verwennen. Meer nog, uit Schots onderzoek blijkt dat grootouders vaak een slechte invloed hebben op het gewicht en het voedingspatroon van hun kleinkinderen.  Toch niet zo onschuldig dus, dat verwennen…

Te veel zoet, te grote porties, te weinig beweging

Aan de universiteit van Glasgow analyseerden wetenschappers de resultaten van meer dan vijftig studies uit achttien landen. Daarbij kwamen ze tot de conclusie dat grootouders een negatieve invloed uitoefenen op het gewicht en het voedingspatroon van hun kleinkinderen. Dat doen ze op drie manieren: door hun kleinkinderen te vaak te verwennen met zoetigheden, door hen vaker dan nodig te forceren hun bord leeg te eten en hen zo te grote porties te geven, en door hen niet genoeg te laten bewegen.

De onderzoekers benadrukken dat het verwennen niet zo onschuldig is. Overgewicht en een ongezond eetpatroon vergroten de kans op allerlei ziektes. En niet onbelangrijk: de slechte gewoontes die kinderen oppikken blijven vaak levenslang hangen.

Ouders ergeren zich vaak

Ouders durven het niet altijd toe te geven, maar ze ergeren zich vaak aan de ongezonde verwennerijen bij oma en opa. Volgens Loes Neven, voedingsexperte bij het Vlaams Instituut Gezond Leven, heeft dat veel te maken met een andere kijk op voeding. “Oudere mensen noemen een mollige baby vaak een ‘goed, gezond kind’. Ouders van vandaag denken daar anders over. Bovendien zijn de officiële adviezen ook veranderd. Zo wordt niet meer aangeraden om kinderen te forceren hun bord leeg te eten, want dat kan hun natuurlijk gevoel van verzadiging verstoren waardoor ze vaker te veel eten.”

Natuurlijk moet verwennerij niet volledig geband worden, zegt Loes Neven. “Zeker als oma en opa hun kleinkinderen niet zo vaak zien, zal dat weinig effect hebben op hun gezondheid. Bovendien genieten de kinderen er wel van als ze door hun grootouders in de watten worden gelegd. Maar het is wél belangrijk om over dit onderwerp te praten, en hen op het belang van gezonde voeding te wijzen.”

Tips om gezonde voeding bespreekbaar te maken

  1. Begin met een bedankje. Niemand hoort graag dat hij het verkeerd aanpakt. Druk dus eerst je appreciatie uit: een oma die haar kleinkind verwent, doet dat uit liefde voor het kind. Geef daarna aan dat je je toch wat zorgen maakt, zegt Karen De Looze, pedagoge en opvoedingscoach
  2. Leg uit dat de tijden zijn veranderd.  Misschien zal oma haar gedrag minimaliseren: “één snoepje kan toch geen kwaad?” In haar tijd was een snoepje ook echt iets uitzonderlijks, maar vandaag is dat niet meer het geval. Kinderen krijgen elke dag wel suikerrijke dingen aangeboden, dus wijs de grootouders daarop.
  3. Stel alternatieven voor. Natuurlijk mogen oma en opa hun kleinkinderen verwennen, maar dat kan ook op een andere manier dan met zoetigheid. Waarom niet samen fruitsla maken, of een leuke activiteit doen?
  4. Vraag oma of ze Koningin Soep wil zijn. Oma heeft misschien meer tijd om verse soep te maken. Op die manier maak je er een positief verhaal van, in plaats van alleen maar te wijzen op de negatieve gevolgen van de verwennerij.

 

Bron: Het Nieuwsblad

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes