5917fi.jpg

Handleiding van een luizenmoeder (= moeder van een kind met luizen)

9/05/2019

‘Beste ouders, er zijn weer luizen gesignaleerd op school …’ Alarmfase rood. Nadat ik eerst eens grondig gekrabd heb in mijn eigen haar (een soort van psychosomatische reflex), ga ik meteen over tot inspectie. En jawel, jackpot, mijn jongste is opnieuw besmet. Maar, ondertussen ben ik een gerodeerde luizenmoeder. Ik zal dit luizenvarkentje wel eens wassen.

Stap 1: de ‘diagnose’

Eerst en vooral moet je natuurlijk met zekerheid vaststellen of je kind luizen heeft, en niet bijvoorbeeld gewoon ‘pelletjes’/’schilfertjes’. Ter verduidelijking, de uitleg van onze huisartse-experte Sofie:

 • Een neet is een witgrijs, ovaalvormig eitje van de luis. Neten bewegen zich niet voort, maar hangen stevig vast aan de zijkant van de haarschacht. Na een à twee weken komen ze uit en heten ze dus luizen.
   
 • Een luis is volwassen na 15 tot 20 dagen. Gemiddeld overleven ze een maand. De wijfjes (ongeveer 3 mm lang) leggen dagelijks een vijftal witgrijze ovaalvormige eitjes, de neten dus. Luizen hechten zich als een echte alpinisten met hun zes klauwen vast aan de haren van de mens. Ze halen een snelheid van 3 cm per minuut en verplaatsen zich zo van haar tot haar. Springen, vliegen of zwemmen kunnen ze gelukkig niet ;-). Terwijl ze bloed zuigen, komt hun speeksel in contact met de hoofdhuid, wat die typische jeuk veroorzaakt.

Luizen worden trouwens overgedragen door rechtstreeks contact. Van mens tot mens. Als er luizen gesignaleerd zijn op school, probeer je kind(eren) te motiveren geen mutsen, sjaals, borstels, kammen en handdoeken te delen! (Tja, wishful thinking. Ik weet het … ;-))

Stap 2: Blijf rustig en vul je wasmachine

Jawel, het verdict ‘luizen’ betekent meteen een hele hoop werk. Je moet eigenlijk gewoon je hele huis van onder tot boven door de wasmachine draaien. Lakens, jassen, mutsen, sjaals, handdoeken, autostoelhoezen … die mogelijks in aanraking gekomen zijn met het hoofd van je kind moeten allemaal onder handen genomen worden: een luis kan tot 48 uur lang overleven buiten het lichaam. 

Bedenk dat je best meteen grondig te werk gaat. En maak er gewoon gebruik van om een grote kuis te houden. Dan heb je dat ook weer gehad.

Stap 3: Verzamel alle benodigdheden voor de behandeling/uitroeiing

Wat heb je nodig:

 • Een douche(kop).
 • Een luizenkam (bij voorkeur in metaal, want die is veel steviger)
 • Een handdoek om over de schouders van je kind te leggen.
 • Een antiluizenproduct. Er zijn een aantal producten op de markt, maar aangezien (kleine) kinderen meestal niet zo heel geduldig van aard zijn, kies je best voor een product dat niet lang moet inwerken, zoals Resultz (dat slechts 5 minuten inwerktijd heeft, halleluja! ;-) )

Stap 4: Dood aan de luizen en neten!

 1. Breng een voldoende hoeveelheid product (Resultz) aan op het droge haar van je zoon/dochter. Vertrek van de haarwortels en werk naar de haarpunten toe.
 2. Laat het product inwerken. (Bij Resultz: slechts 5 minuten)
 3. Kam daarna elke haarlok met een degelijke luizenkam. Resultz heeft bijvoorbeeld een duurzame metalen kam die gemakkelijk in de hand ligt.
 4. Spoel de haren van je zoon/dochter vervolgens goed uit met warm water.
 5. Normaal gezien zou je met Resultz in 1 behandeling van de beestjes verlost moeten zijn. Maar doe voor alle zekerheid toch een checkup na 7 dagen en herhaal de behandeling nog eens. Better safe than sorry! :-)

Ter info: Resultz is ook verkrijgbaar bij de apotheek! 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes