8155fi.jpg

Hoe kun je slim sparen voor je kind? Tips en tricks van expert Pascal Paepen!

13/05/2022

Je denkt misschien: ‘Sparen in deze dure tijden? Dat lukt me niet!’ Hoe pakken andere ouders dit aan? Wat is slim en wat doe je beter niet? Financieel expert Pascal Paepen geeft het antwoord.  

* Onze partner Yongo geeft aan elke Mama Baas-volger 20 euro startkapitaal op de lange termijnrekening van elk kind. Gebruik hiervoor de kortingscode BAAS. 

Moeder, waarom sparen we?

Waarom wil jij sparen voor je kind? Wellicht om hem/haar een mooie toekomst te geven! Dit zijn de hoofdredenen die ouders aangeven om te sparen voor hun kinderen:  

  • Om later een startkapitaal te kunnen geven aan hun kind 
  • Omdat hun kind een woning zou kunnen kopen 
  • Om de hogere studies van hun kind te betalen 

Safety first

Veel ouders kiezen voor veiligheid, als het op sparen aankomt.

  • Ze kiezen vaker vertrouwde spaarformules (in plaats van de “beste” spaarformules)
  • Ze bouwen graag veiligheid in en vermijden risico (maar daardoor vaak ook meer rendement)

Waarom kiezen we voor veiligheid? Financieel expert Pascal Paepen kadert: “We leren dat we moeten sparen. Maar niet dat we ook kunnen beleggen en hoe we dit op een slimme en toch veilige manier kunnen doen. We kennen dat niet en bekijken het als speculatie en dus risicovol.”

En dit is een spijtige zaak volgens Paepen: “Hierdoor gaat er veel koopkracht verloren. Er is immers een inflatie van 2% dus we verliezen elk jaar 2% van de waarde van ons geld. Bovendien krijgen we amper nog interest (0,11%) op een spaarrekening en het vooruitzicht is dat de rente laag zal blijven. We krijgen op deze manier dus geen compensatie voor de inflatie. Wat wil dit concreet zeggen: als je dus op lange termijn veilig blijft sparen, ben je op 10 jaar tijd al 20% van je spaargeld kwijt. Die 100 euro zal er binnen 10 jaar nog steeds staan maar ze is dan nog maar 80 euro waard.”

Eigenlijk komt het hierop neer:

  • Spaar je voor je kind via een spaarrekening op naam jouw kind, dan doe je dit aan een gemiddelde rente van 0,11%. Met een jaarlijkse inflatie van 2% ga je dus achteruit. Je geld wordt minder waard.
  • Spaar je voor je kind via een spaarverzekering, dan kan je naast een gewaarborgd rendement ook eventueel een winstdeelname krijgen. Hierdoor kan je soms de inflatie compenseren en blijf je dus ter plaatse trappelen.

Moeten we dan allemaal beleggen?

Waarom belegt dan niet iedereen? Logisch toch zou je dan denken?

Maar zo eenvoudig is het niet. En dat komt vooral omdat beleggen vaak negatief in het nieuws komt. Daardoor denken we vooral aan de straffe verhalen over foute beleggingen: de affaire Lernout & Hauspi in het verleden, het Arco-probleem, Bitcoins, …

Een spijtige zaak volgens Pascal Paepen: “Veel mensen hebben nooit belegd en weten dus niet hoe je hier op een goede manier mee start. Ze krijgen vaak een tip van een vriend of collega of een zelfverklaard specialist en steken dan al hun geld in 1 bepaald aandeel met alle gevolgen van dien…”

Pascal haalt het voorbeeld van Bitcoin aan: “Men beschouwt die cryptomunten als een belegging maar de realiteit is dat het één grote speculatie is. Loopt dit fout af, dan zegt men: ik ga niet meer beleggen. Maar dat is niet beleggen, dat is speculeren. Je zet immers al jouw geld in slechts 1 aandeel of Bitcoin. Bovendien wil men wil dat het snel gaat en snel (en veel) opbrengt.

“Eigenlijk is beleggen heel saai, zegt Pascal Paepen, want je krijgt 5, 6, 7, 8% rendement per jaar maar dat is voor veel mensen niet genoeg. Dat willen ze op 1 dag. Maar ze denken niet op lange termijn en ze kennen het principe van rendement op rendement niet. 7% per jaar op 30 jaar zorgt voor verzevenvoudiging.”

Beleggen, hoe begin je eraan?

Staat je spaargeld geparkeerd op een spaarrekening en je wilt bekijken of er niet meer uit te halen valt? Bekijk dan zeker het belegginsfonds Yongo Star van onze partner Yongo. Het fijne aan deze formule is dat je met weinig financiële kennis aan beleggen kunt beginnen. Experts beleggen voor jou op een doordachte en veilige manier. 

Wil je weten hoe dit werkt? Lees er hier meer over. 

 

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Yongo van AG Insurance. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier.

Yongo -  individuele levensverzekeringen Yongo Moon (tak 21), Yongo Star (tak 23) en Yongo Dreams (tak 26). Deze producten zijn ontwikkeld door AG Insurance, worden eventueel verkocht door je tussenpersoon en zijn onderworpen aan de Belgische wetgeving. De algemene voorwaarden, informatiedocumenten en beheersreglementen zijn gratis beschikbaar op www.yongo.be. Het is noodzakelijk om deze documenten door te nemen vóór de aankoop van het financieel product. Voor klachten m.b.t. de producten, kan je terecht bij Dienst Klachtenbeheer (customercomplaints@aginsurance.be - Tel.: +32 (0)2 664 02 00), E. Jacqmainlaan 53, 1000 Brussel. Als de oplossing die wij voorstellen geen voldoening schenkt, kan je het geschil voorleggen aan de Ombudsman van de verzekeringen (info@ombudsman.as - tel. 02 547 58 71), Meeussquare 35, 1000 Brussel. AG Insurance nv – RPR Brussel – BTW BE 0404.494.849 – www.aginsurance.beBelgische verzekeringsonderneming toegelaten onder codenummer 0079, onder controle van de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel