Hoe leg ik uit aan mijn zoon (4) dat een trampoline veel centjes kost?
Yongo expert:
Leren omgaan met geld is zoals leren fietsen: hoe vroeger je ermee begint, hoe sneller en beter ze er later mee overweg kunnen. Uit studies is gebleken dat kinderen die al heel jong een financiële opvoeding kregen, later minder risico lopen op financiële problemen. Het is dus zeker nuttig om jonge kinderen vertrouwd te maken met geld en sparen. Je kunt dit heel speels aanpakken, zodat ze al spelend leren. Enkele handige tips en tricks:
1. Cadeautje kiezen voor een budget
Soms hebben kinderen geen flauw benul van wat iets kost. Zeker kleuters kunnen daar behoorlijk de bal misslaan. Daarom is het goed om hen mee te nemen naar de winkel en hen zo al een beetje bewust te maken van prijzen. Begin met dingen die zij interessant vinden, bijvoorbeeld speelgoed of snoepjes.
Houdt je kleuter van Lego? Neem hem dan voor zijn verjaardag mee naar de winkel en laat hem een doosje lego kiezen van bijvoorbeeld max. 20 euro. Hij kan ook kiezen voor twee kleine doosjes van 10 euro. Of wil hij liever die doos met dat spectaculaire huis van 35 euro? Dan kan hij daarvoor sparen.
Zo leert hij de waarde van dingen kennen en waarderen.
2. Blinde test
Elke ouder heeft het wel al eens meegemaakt: een krijsende kleuter in de supermarkt. Stel je voor: je wilt fruitsap kopen. Omdat fruitsap van het huismerk een stuk goedkoper is dan de bekende merken, kies je voor het huismerk. Je kleuter wilt echter de fruitsapdoosjes van dat merk dat hij kent van op TV. Om een hoogoplopende discussie met het nodige gekrijs in de supermarkt te vermijden, kan je de proef op de som nemen. Je koopt beide doosjes fruitsap en doet thuis de grote blinde test! Doe je kind een blinddoek om en laat het proeven welk product hij het beste vindt. De kans dat je kind verrast zal worden is groot. Zo zal hij aan de lijve ondervinden dat ‘anders’ en goedkoper vaak even goed is als wat hij al kent.
3. Geld in het dagelijks leven
We betalen steeds minder met cash geld en door de corona-pandemie is dit nog afgenomen. Toch is het belangrijk om je kind te laten kennismaken met muntjes en briefjes. Dat kan zijn in de vorm van een rollenspel (winkeltje spelen), maar je kunt dit ook in het echte leven gaan toepassen. Laat je kind het brood eens betalen bij de bakker. Op die manier kunnen ze oefenen met geld en krijgen ze een realistisch beeld van hoeveel de dingen kosten: een brood kost 2 euro en het doosje met mijn Lego-auto kost 20 euro.
4. Sparen voor een veel-centjes-cadeau.
Wil je binnenkort een grotere aankoop doen voor je kind, bijvoorbeeld een trampoline of opzetzwembad voor in de tuin? Betrek hem dan, zodat hij kan zien dat zo’n grote aankoop niet vanzelfsprekend is.
Je kunt hem uitleggen dat er een verschil is tussen weinig-centjes-cadeautjes (kleine speelgoedjes waarvan hij er al veel heeft) en veel-centjes-cadeaus waarvoor hij moet sparen.
Ontdek een superleuke manier van sparen waarbij je kind op een kindvriendelijke app kan volgen hoeveel hij al gespaard heeft. Zo kan hij op een visuele manier leren wat duur en goedkoop is. Met Yongo Dreams kan hij de vooruitgang van het sparen echt zien, wat hem betrokken maakt. Familie en vrienden kunnen mee sparen met je kleuter. Je kind kan op die manier uitkijken naar iets waarvan hij weet dat het waardevol is.Zo kan je kind ook bijhouden hoeveel het al gespaard heeft.
Waarom sparen op korte termijn met Yongo?
- Je kind leert dat dingen niet gratis zijn en dat het niet evident is om zomaar alles te krijgen.
- Je kind leert de waarde van geld beter in te schatten.
- Familie en vrienden sparen samen met je kind.
- Je kind leert sparen via de kindvriendelijke Yongo-app.
- Spaar voor mooie cadeaus en maak komaf met een huis vol kleine (soms waardeloze) speelgoedjes.
- Meer weten over kinderen en geld?
Meer weten over kinderen en geld?
Mama Baas werkt samen met Yongo rond financiële educatie van kinderen. Op de blog van Yongo lees je alles over kinderen en geld. Een panel van pedagogen en financieel specialisten neemt op de blog alle aspecten van kinderen en geld onder de loep.
Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Yongo van AG Insurance. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier.
Yongo - individuele levensverzekeringen Yongo Moon (tak 21), Yongo Star (tak 23) en Yongo Dreams (tak 26). Deze producten zijn ontwikkeld door AG Insurance, worden eventueel verkocht door je tussenpersoon en zijn onderworpen aan de Belgische wetgeving. De algemene voorwaarden, informatiedocumenten en beheersreglementen zijn gratis beschikbaar op www.yongo.be. Het is noodzakelijk om deze documenten door te nemen vóór de aankoop van het financieel product. Voor klachten m.b.t. de producten, kan je terecht bij Dienst Klachtenbeheer (customercomplaints@aginsurance.be - Tel.: +32 (0)2 664 02 00), E. Jacqmainlaan 53, 1000 Brussel. Als de oplossing die wij voorstellen geen voldoening schenkt, kan je het geschil voorleggen aan de Ombudsman van de verzekeringen (info@ombudsman.as - tel. 02 547 58 71), Meeussquare 35, 1000 Brussel. AG Insurance nv – RPR Brussel – BTW BE 0404.494.849 – www.aginsurance.be. Belgische verzekeringsonderneming toegelaten onder codenummer 0079, onder controle van de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel