4566fi.jpg

Illustratrice Eva Mouton vertelt openhartig over fertiliteitsproblemen

10/03/2017
Mamabaas
Door Mamabaas

Je kent haar waarschijnlijk wel, Eva Mouton. En als de naam je niets zegt, dan wel haar cartoons, haar leuke sweaters voor Fragile of haar column ‘Eva’s gedacht’ in De Standaard. Daarin vertelt ze openhartig over alle aspecten van haar leven. Óók over het feit dat het niet zo vlot loopt om zwanger te worden. 

Eerst tegen vrienden

Eva Mouton en haar vriend proberen sinds vorig jaar zwanger te worden, maar dat loopt niet zo vlot. Na onderzoeken bleek dat haar vriend een verminderde vruchtbaarheid heeft. En hoewel haar gynaecoloog haar de raad gaf om te zwijgen over het onderwerp, gooide Eva het over een andere boeg.

Ze floepte het nieuws eruit tegen vrienden, maar besloot er daarna alleen nog met haar zus over te praten, omdat ze te veel commentaren en goedbedoelde adviezen kreeg. Toch knaagde het aan haar en voelde ze zich eenzaam, en dus besloot ze uiteindelijk open te communiceren over hun moeilijke weg om zwanger te worden. Natuurlijk checkte ze op voorhand even of haar vriend daar ook zo over dacht, maar ook hij zei meteen “je moet daarover kunnen praten”.

En zo doorbreken Eva en haar vriend Bert samen het taboe. Want fertiliteitsproblemen, die overheersen je leven. “Ik heb me altijd voorgenomen om niet zo’n vrouw te worden die van cyclus naar cyclus leeft. Maar toch gebeurt dat uiteindelijk. Elke maand heb je verdriet, en je zit echt in een tunnel. Ondertussen kan ik er op een normale manier over praten, op een emotionele of rationele manier. En dat vind ik heel belangrijk. Praten helpt echt,” zo vertelde Eva in Van Gils en Gasten. 

Met een knipoog

Op haar typische manier vertelt Eva met een knipoog in haar tweets en haar cartoons over de emotionele rollercoaster, de onbeholpen reacties en de administratieve mallemolen waar zij en haar partner doorheen moeten.

Tonnen respect voor de manier waarop Eva zo open praat over een onderwerp dat vandaag nog steeds een taboe blijkt te zijn. Het kan niet genoeg benadrukt worden hoeveel mensen fertiliteitsproblemen hebben en niet in 1, 2, 3 zwanger raken, en hoe moeilijk het is om daarmee om te gaan.

Zeker wanneer iemand die in de spotlights staat zo openhartig praat over een moeilijk onderwerp als dit, zullen veel vrouwen én mannen zich ongetwijfeld getroost voelen door het feit dat ze niet alleen staan met hun probleem. Chapeau en merci dus, Eva, en natuurlijk duimen we mee dat de vruchtbaarheidsbehandelingen snel aanslaan.