Keuzestress voor Sinterklaas / Kerst: waar letten ouders op bij de aankoop van speelgoed?

 • door Mamabaas

De periode eind november / december durft al eens wat stress met zich mee te brengen voor veel ouders. Want: zoveel keuze in speelgoed, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Omdat het altijd interessant is om eens de ervaringen van andere ouders te horen, vroegen wij aan een aantal mama’s en papa’s: ‘Waar hou jij rekening mee bij de keuze voor speelgoed?’

Heb jij echt geen idee wat te kopen voor je kroost? Zit je met de handen in het haar, en weet je niet waar te beginnen? Misschien kunnen de ervaringen van andere ouders je dan op weg helpen. We geven alvast een overzicht van de meest gehoorde antwoorden: hier hechten mama’s en papa’s belang aan bij hun keuze voor Sinterklaas of Kerstmis.

 1. Duurzaamheid
  “Het eerste wat ik doe als ik de sintbrieven doorneem, is in gedachten alle ‘brol’ doorstrepen. Ik weiger dingen die te kopen die waarschijnlijk na een week al de geest hebben gegeven. Speelgoed moet tegen een stootje vinden, want kinderen gaan daar niet altijd even zacht mee om. Enfin, de mijne toch niet ;-).”
 2. Uitbreiding collectie
  “Als het enigszins kan, dan probeer ik verder te bouwen op het speelgoed dat de kinderen al hebben. Leuker dan een hele hoop losse stukken speelgoed, is een uitgebreide collectie van iets dat echt in de smaak valt. Poppen of barbies, autootjes of bouwblokken: hier vinden ze het leuk om verder te bouwen aan hun verzamelingen. En zo kunnen ze hun fantasie helemaal de vrije loop laten gaan!”
 3. Prijs / kwaliteit
  “Uiteraard kijk ik naar de prijs. Daarmee bedoel ik niet dat ik automatisch naar het goedkoopste grijp: de prijs en de kwaliteit moeten in evenwicht zijn. Ik zit er niet mee in om net ietsje meer uit te geven, als ik daarbij dan zeker weet dat het om stevig en kwalitatief speelgoed gaat dat de tand des tijds moeiteloos doorstaat, en waar mijn kleinkinderen bij wijze van spreken nog mee zullen kunnen spelen.”
 4. Fun én leerzaam
  “Speelgoed moet in de eerste plaats natuurlijk leuk zijn. Maar ik vind het toch mooi meegenomen als mijn kinderen er ook iets van opsteken. De fijne of grove motoriek die geoefend wordt, hun fantasie die gestimuleerd wordt of hun logisch denken dat uitgedaagd wordt, en dat spelenderwijs: win-win, toch?”
 5. Tijdloos
  “Ik hou niet van gadgets of rages: die speeltjes zijn er altijd heel verleidelijk uit, maar ik ken dat al. Na een week ligt dat ergens in een hoekje van de kast weg te kwijnen. Zonde!”
 6. Meegroeien
  “Mijn voorkeur gaat altijd uit naar speelgoed dat wat ‘meegroeit’ met mijn kind, doordat je er op verschillende manieren mee kan spelen of doordat er verschillende moeilijkheidsgraden zijn bijvoorbeeld.  Die kleintjes evolueren zo snel, en ik zou het zonde vinden om iets te kopen dat ze vandaag heel tof vinden, maar wat over twee weken al te gemakkelijk en saai lijkt.”
 7. Geen irritante geluidjes
  “Het is misschien een beetje egoïstisch, want speelgoed moet vooral tof zijn voor de kindjes, maar ik denk toch ook een beetje aan mezelf: speelgoed met irritante geluidjes zijn een absolute no-go voor mij. Tenzij er een uitknop is, haha, of er een koptelefoon op kan aangesloten worden ;-).”  
Duplo

Welk specifiek speelgoed dan het meest in de smaak viel? Daar kregen we heel uiteenlopende antwoorden op. Maar een antwoord dat heel vaak terugkwam, was LEGO DUPLO. Niet verwonderlijk ook: LEGO DUPLO voldoet aan alle bovenstaande vereisten. Logisch dus dat de bouwblokken zowel bij kinderen als bij hun mama’s en papa’s in de smaak vallen :-).

En jij, waar hou jij nog rekening mee bij je keuze?

 

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met LEGO DUPLO. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier.