7467fi.jpg

Mei plasticvrij: 10 tips voor jonge ouders

25/05/2021

Deze maand wordt er aandacht gevraagd voor mei plasticvrij. Voor vele ouders is dit niet eenvoudig. Het is vaak schipperen tussen het werk, het huishouden en de kinderen. Er zijn altijd handen tekort en te weinig uren in één dag. Producenten spelen hier al jarenlang op in en ontwikkelen allerlei dingen om het jonge ouders zo makkelijk mogelijk te maken. Helaas zijn deze handige dingen vaak wegwerp zaken die allesbehalve milieu vriendelijk zijn. Ook al is het ook hier vaak verdrinken in het werk, de kinderen zijn hier mijn grootste motivatie om extra ons best te doen voor de planeet zodat toekomstige generaties ook nog kunnen genieten van natuur.

Mijn man en ik werken allebei voltijds en we hebben drie kinderen tussen 1 en 5 jaar. We kunnen dus best zeggen dat we onze handen vol hebben. Toch proberen we bewust het plastic in ons leven te mijden. De afgelopen jaren testten we verschillende dingen uit die beter zijn voor het milieu (en ook vaak voor de portemonnee). Hierbij onze bevindingen en tips voor jonge ouders.

 1. Tweedehands spullen!
  Tweedehands spullen, speelgoed en kledij zijn sowieso erg voordelig voor het milieu. In plaats van nieuwe dingen te gaan kopen, gaan we bestaande dingen hergebruiken. Tegenwoordig is er een groot en mooi aanbod aan tweedehands gerief. Toch vind ik dit zelf soms moeilijk, zeker bij ons eerste kindje stond ik te popelen om alles nieuw te kopen. Inmiddels koop ik vaker hier en daar iets tweedehands of geef ik zelf spullen weg voor hergebruik.
 2. Wasbare luiers!
  Eén kind levert gemiddeld 1 ton afval aan wegwerpluiers. Deze kunnen niet gerecycleerd worden. Toen ik bijna 5 jaar geleden vastberaden tijdens mijn zwangerschap aankondigde dat ik wasbare luiers wilde gebruiken voor onze kindjes, kreeg ik veel scheve blikken. Vijf jaar (en drie kindjes in de wasbare luiers) later, heb ik hier nog geen spijt van gehad. De wasmachine doet het vuile werk op 60° graden, onze kinderen waren zindelijk voor hun tweede verjaardag, kregen nooit luieruitslag en wij bespaarden flink wat geld. Voor vele ouders is dit nog steeds een drempel, maar twee extra wasjes in de week wegen niet op tegenover de voordelen voor het milieu, je kind en je portemonnee. Zie je dit absoluut niet zitten, overweeg dan ecologische wegwerpluiers.
 3. Glazen flessen!
  Ik ben zelf pas bij mijn tweede kindje begonnen met glazen flessen in plaats van plastic flessen te kopen wanneer ik nieuwe flessen kocht. In tegenstelling tot plastic flesjes, blijven de glazen mooi na tientallen wasbeurten. Er komen geen giftige stoffen vrij bij het opwarmen en ze zijn beter bestand tegen een valbeurt dan je zou denken. Ook hiervan vind je een steeds groter aanbod in babywinkels.
 4. Wasbare billendoekjes en snoetdoekjes
  Dat wasbare luiers voor vele mensen nog een brug te ver zijn, begrijp ik. Met wasbare billendoekjes of washandjes te gebruiken bij het verluieren of om het gezicht schoon te maken bespaar je niet alleen geld, maar het is ook beter voor de billen van je kind. De meeste crèches gebruiken al lang geen vochtige doekjes meer en ook Kind en Gezin raadt dagelijks gebruik van vochtige doekjes af. Ze bevatten parabenen en allergenen die huidirritaties kunnen veroorzaken. Daarnaast zitten er ook vaak bewaarmiddelen in zoals  fenoxyethanol die een negatief effect kunnen hebben op het immuunsysteem en de hormonenspiegel van je kind. Zie je dit niet zitten? In eco-winkels vind je tegenwoordig wegwerpversies zonder bewaarmiddelen, doekjes van bamboe en zelfs composteerbare doekjes. Er zijn dus genoeg alternatieven voor de klassieke vochtige doekjes
 5. Wasbare zwemluier
  Een wegwerpzwemluier heeft geen enkel nut buiten het voorkomen dat er stoelgang in het water komt. Des te meer reden om op z’n minst een zwemluier aan te schaffen die hetzelfde doet en die je meerdere zwembeurten kan gebruiken. Bovendien zijn deze in hele leuke printjes en modellen te koop.
 6. Duurzaam speelgoed
  Houten speelgoed is duurzaam, milieuvriendelijk en vaak ook een stuk mooier in je interieur dan het zoveelste kleurrijke schreeuwerige stuk plastic speelgoed. Alles in hout kopen lukt vaak niet. Daarnaast proberen we wel vooral duurzaam speelgoed te kopen. De nieuwe Duplo en Lego van nu passen perfect op de collectie uit onze kindertijd. Dit speelgoed is weliswaar van plastic gemaakt, maar gaat al decennia mee waardoor het duurzaam is. Al geef ik toe dat hier ook wel eens bezweken wordt voor Paw Patrol-autootjes.
 7. Kledij
  Goedkope kledij uit grote winkelketens is vaak gemaakt van synthetische stoffen die niet duurzaam zijn en die bij het wassen microplastic deeltjes verliezen. Gelukkig is er een steeds groter en betaalbaarder aanbod van kledij uit bamboo, biokatoen of wol die wel duurzaam is. Lokaal, Belgisch of tweedehands kopen is ook altijd een pluspunt bij kledij.
 8. Tandenborstel
  Jaarlijks worden er wereldwijd enkele miljarden tandenborstels weggegooid die er tot 200 jaar over doen om te verteren. Ook hiervoor zijn er leuke alternatieven zowel voor kinderen als volwassenen. Er zijn tandenborstels in bamboe of maïszetmeel die er net zo uitzien als gewone tandenborstels.
 9. Wattenstaafjes
  Wattenstaafjes worden hier vaak gebruikt. Niet enkel voor de oortjes, maar ook voor vuilophoging in de huidplooien (mijn kinderen hadden als baby wat vetrolletjes waar wel eens wat vuil bleef tussen zitten). Inmiddels kopen we al jaren bamboo wattenstaafjes die we gewoon op de compost gooien.
 10. Doosjes, drinkflessen en brooddozen
  Op de meeste scholen mogen kinderen geen koeken meer meebrengen in plastic verpakking, water in een plastic flesje of boterhammen in zilverpapier. Snackdoosjes, herbruikbare drinkflessen en brooddozen zijn ingeburgerd. Dit lukt prima. Maar als het op koeken aan komt worstelen we hier dat de meeste koeken die je koopt wel nog steeds afzonderlijk verpakt zijn en je de plastic verpakking thuis in de vuilbak gooit in plaats van op school (wat evenveel afval is).  Een groter aanbod in koeken in grote verpakkingen is iets waar ik echt zoekend naar ben. Tips welkom!

Dit artikel is absoluut niet vingerwijzend bedoeld naar ouders die nog veel plastic consumeren, het is namelijk vaak erg handig om naar wegwerp producten te grijpen in de dagelijkse rush. Maar met kleine ingrepen zoals de plastic rietjes vervangen door siliconen of papieren rietjes ben je alvast goed op weg. Alle beetjes helpen. Tenslotte willen we allemaal dat onze kinderen later kunnen genieten met hun kinderen van wat groen of de zee zonder plastic.

 

Deze blog verscheen eerder op Gezelligechaos.  

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes