4942fi.jpg

Nederland geeft het goeie voorbeeld door vaderschapsverlof uit te breiden

12/10/2017
Mamabaas
Door Mamabaas

Op het vlak van vaderschapsverlof bengelde Nederland lang aan het staartje in Europa. Maar daar komt nu blijkbaar verandering in, want volgens het nieuwe regeerakkoord wordt het vaderschapsverlof uitgebreid vanaf 2019. Goed nieuws voor de Nederlandse papa’s dus!

Tot op vandaag moeten onze noorderburen het doen met twee schamele dagen vaderschapsverlof. Onvoorstelbaar eigenlijk, anno 2017. Dat hier dringend iets aan moest gedaan worden, was dus al langer duidelijk. De huidige regering had zelfs al besloten dat er volgend jaar een uitbreiding zou ingevoerd worden, maar in het voorjaar werden die plannen alsnog in de diepvries gelegd. Begrijpe wie het begrijpen kan.

Vijf dagen vaderschapsverlof, vijf weken aanvullend verlof

Gelukkig kwamen de verschillende partijen nu tijdens de regeringsonderhandelingen tot een akkoord. Vanaf 1 januari 2019 hebben papa’s in Nederland recht op vijf dagen vaderschapsverlof. Die dagen worden ze volledig doorbetaald door de werkgever.

Toegegeven, een week vaderschapsverlof is nog altijd niet om over naar huis te schrijven, maar het goeie nieuws is dat het daar niet bij blijft. Vanaf 1 juli 2020 komen er namelijk nog vijf weken aanvullend verlof bij, die vaders facultatief kunnen opnemen tijdens de eerste zes maanden na de geboorte. Tijdens die weken krijgen ze een uitkering van 70% van hun loon.

Ook het adoptieverlof zal verlengd worden van vier naar zes weken.

Onze noorderburen geven het goeie voorbeeld

Over enkele jaren is Nederland dus niet langer het kneusje van de klas, integendeel. Met zes weken vaderschapsverlof stellen onze noorderburen een voorbeeld waarvan wij alleen maar kunnen hopen dat onze regering zal volgen. Want als papa’s zes weken kunnen thuisblijven na de geboorte, biedt dat niets dan voordelen.

Als papa’s langer recht hebben op vaderschapsverlof, dan kunnen zij in alle rust wennen aan hun nieuwe rol als papa. Papa’s die van bij de geboorte mee de zorg op zich nemen en betrokken zijn bij de opvoeding, hebben later een hechtere band met hun kind. Bovendien geeft het de mama ook tijd en ruimte om terug op haar plooi te komen. En laat ons niet vergeten dat het een extra duwtje geeft richting een evenwichtige verdeling van de huishoudelijke taken. Last but not least, als werknemers ervaren dat ze een goeie balans hebben tussen werk en privé, dan gaat hun productiviteit er aanzienlijk op vooruit. Kortom, er zijn alleen maar winnaars bij een uitbreiding van het vaderschapsverlof.

Dus aan de regering in België, waar wachten jullie nog op?

 

Bron: RTL

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes