4670fi.jpg

Nieuw: nachtnanny komt 's nachts voor de baby zorgen

26/04/2017
Mamabaas
Door Mamabaas

Nieuw in opvangland: Nachtnanny, een bureau gespecialiseerd in nachtoppas. De nanny komt bij je thuis om gedurende de nacht voor je kindje te zorgen. De ouders genieten van hun nachtrust en geven alle taken, zoals nachtvoedingen, wiegen en troosten over aan de nanny. We spraken met initiatiefneemster Leslynn Mergan.

Hoe ben je erop gekomen?

Iets wat ik zeer lastig vond tijdens de eerste maanden na mijn bevalling, was het gebrek aan slaap. Ik had wel eens gezocht naar een oppas die mij een nachtje kon ontlasten van die zware nachten. Maar een puberende tiener in huis om voor mijn meest kostbare bezit te zorgen, dat zag ik niet zitten, zeker wanneer mijn kind nog zo klein is. Dus stond ik zelf nacht na nacht 2...3... 4 keer op om mijn kindje te voeden en te troosten.

Sommige mama's zitten jaren met een onderbroken nachtrust. Toen Moa (mijn jongste dochter) de eerste nacht na anderhalve maand begon door te slapen voelde ik me 's morgens als herboren. Dit gevoel wil ik ook aan andere mama's geven zodat ze overdag van hun kleintje kunnen genieten.

Hoe gaat het concreet in zijn werk gaan?

Wanneer de ouders contact met ons hebben opgenomen, regelen wij een kennismakingsgesprek. Daarbij bespreken we de gezinssituatie, waar het kindje slaapt, de voedingen, zijn ritme... Kortom: de beginsituatie van ouder en kind.  

De avond zelf komt de nanny (ik of mijn collega) toe en bespreekt nog de laatste zaken met de ouders: wanneer heeft het kind het laatste gegeten, zijn er nog nieuwe gebeurtenissen bij het kind, hoe is zijn dag al geweest? Daarna sturen we de ouders naar bed :). De nanny neemt vanaf nu alle taken van de ouders over. Dat kan soms moeilijk zijn voor de mama, maar we begeleiden haar met veel plezier erdoor.

De ochtend nadien bespreken we nog samen met de ouders hoe de nacht verlopen is en vertrekt de nanny terug.

Een baby is iemands meest kostbare bezit. Hoe pak je dat aan naar de ouders toe?

We vinden communicatie naar de ouders toe heel belangrijk en willen een vertrouwensband creëren.  Zo kunnen we samen alle wensen en gewoonten van het kindje en de ouders bespreken.

Ik streef ernaar dat het kindje zich goed en vertrouwd voelt in de routine dat hij gewoon is. Eens we een band hebben met de ouders kunnen we ze bijstaan en advies geven om het nachtritme van hun kindje te verbeteren, bijvoorbeeld aanraden om in te bakeren.

Nachtnanny

Hoeveel moet je betalen wil je een nachtje gebruikmaken van je diensten?

Een standaardnacht van 22.00 uur tot 07.00 uur betaal je tussen de 149 en 169 euro. In deze prijs zit het kennismakingsgesprek vooraf en de vervoerskosten.

Meer info over de prijzen kan je vinden op www.nachtnanny.be.

Op het eerste gezicht klinkt het misschien prijzig, maar het is niet te vergelijken met een gewone babysit die je 's avonds een paar uren laat komen.

We streven ernaar om de warmte en genegenheid van de moeder zoveel mogelijk na te bootsen.

(Op de foto Leslynn toen ze zwanger was van haar jongste, te zien op bovenstaande foto, nvdr.).