8036fi.jpg

Omdat jongens ook prinses kunnen zijn en niet alle kids een blanke huidskleur hebben: haal deze 5 diverse kinderboeken in huis!

24/03/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

De jeugdboekenmaand loopt stilaan op zijn einde, maar (voor)lezen doen we natuurlijk het hele jaar door! Het is niet alleen goed voor de ontwikkeling van kinderen, het geeft hen ook een brede kijk op de wereld. In deze 5 prachtige kinderboeken komt diversiteit en inclusiviteit op een natuurlijke manier aan bod, zonder moraliserend of belerend te zijn. 

“Kinderen hebben behoefte aan zowel spiegels als ramen. Veel gekleurde kinderen zien de wereld alleen via ramen en zij hebben spiegels nodig. Andere kinderen zien alleen spiegels en zij moeten de wereld ook door ramen leren zien” (Nasim Miradi, Woutertje Pieterse Lezing, 2017).

 

cover boek

Mam, mag ik een tijger?

In dit hilarisch leesverhaal is diversiteit niet het thema, maar komt het terloops aan bod. Twee van de drie hoofdfiguren uit het boek hebben een getinte huidskleur. Voor de illustratrice Julie van Hove die in Zimbabwe opgroeide is dit de evidentie zelve. Het verhalenboekje uit de OP STAP-reeks van Uitgeverij Lannoo is geschreven door auteur Fran Vanseveren. Haar passie voor creatie spat van het verhaal af. Haar grappige tekst aangevuld met extra veel expressieve tekeningen van Julie van Hove, maken het boek een feest om te lezen!  

Zelf lezen vanaf leesniveau AVI E5 (eind derde leerjaar), voorlezen aan kids vanaf 4 jaar. Meer weten? Klik hier! 

zussenboek

Het zussenboek

Maak kennis met de geweldigste zussen uit de geschiedenis. Van koningin Elizabeth II en prinses Margaret, tot de wereldberoemde tennisheldinnen Venus en Serena Williams. En van Cleopatra en haar zus Arsinoë tot aan de beroemde
samuraizussen. Dit boekt neemt je mee op een reis over de hele wereld en laat je kennismaken met de meest fascinerende verhalen over vrouwen uit de wereldgeschiedenis. Dit boek draait om geweldige vrouwen die in de geschiedenisboeken vaak ten onrechte over het hoofd worden gezien. Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf 7 jaar of zelf te lezen vanaf 8 jaar.

Meer weten? Klik hier.

prinses kevin

Prinses Kevin

Kevin is een prinses. De anderen kunnen lachen wat ze willen, het kan hem niets schelen. Kevin is een prinses, en dat is dat. Kevin leent een jurk, juwelen en schoenen met hakken van zijn zus, wat make-up van zijn moeder, en nu is Kevin een prinses. Hij ziet niet in waarom anderen moeten lachen als hij zich als prinses verkleedt. Want als je je verkleedt, is het toch juist de bedoeling dat je er anders uitziet? En waarom zouden alleen meisjes zich als prinses kunnen verkleden? 

Prinses Kevin is een geweldig prentenboek over over je eigen keuzes maken en staan voor wie je bent en wilt zijn, geestig vertaald door niemand minder dan Tosca Menten!

Meer weten? Klik hier

boek zo klinkt verandering

Zo klinkt verandering

In haar eerste kinderboek, Zo klinkt verandering, roept de veelgeprezen Amanda Gorman iedereen op om je kracht te gebruiken om een verschil te maken in de wereld, in je omgeving en vooral in jezelf. De woorden van Gorman dagen je uit en zijn kleurrijk, liefdevol en hoopgevend. Ze heeft een boodschap voor de hele wereld en is een rolmodel voor kinderen. Loren Long maakte de prachtige illustraties.

Zo klinkt verandering is een boek dat belangrijke thema’s als diversiteit, inclusiviteit en je dromen waarmaken op een toegankelijke manier beschrijft. De kleurrijke illustraties, liederrijke teksten en inspirerende boodschap maken dit boek tot een feest voor jong en oud!

Meer weten? Klik hier

hoepel op stofballen

Hoepel op, Stofballen!

Tes en haar neef Sep proberen meester Stof en juf Bal weg te pesten. 
Want die hebben zo'n stom plan bedacht! Plan DPS, ofwel De Perfecte School. 
Daar is geen plaats meer voor Seps zusje Mimi, die het syndroom van Down heeft.

Meer weten over dit boek? Klik hier.