4623fi.jpg

Ook papa’s moeten gezond eten voor de zwangerschap

31/03/2017
Mamabaas
Door Mamabaas

Niet alleen mama’s-to-be, maar ook papa’s-to-be letten maar beter op hun voeding voor ze aan kinderen beginnen. Dat blijkt uit een doctoraatstudie aan de KU Leuven. De levensstijl van de vader blijkt wijzigingen in de genen van het kind te kunnen aanbrengen. 

Ook aanstaande vaders letten het best op

Je weet dat je als mama het best een beetje op je gezondheid in het algemeen let als je wilt zwanger worden. Maar het is nu ook gebleken dat ook de vader het best al op zijn voeding let, meer specifiek drie maanden voor de zwangerschap.

'We hanteren die periode van drie maanden, omdat de aanmaak van spermacellen zo lang duurt’, vertelt Lode Godderis (KU Leuven), die de doctoraatsstudie van Sara Pauwels mee begeleidt. ‘Alles wat je in die periode eet, kan daar een invloed op hebben. We beseffen dat je geen drie maanden op voorhand weet wanneer je zwanger zult worden. Maar als je afspreekt om aan kinderen te beginnen, kan je het wel proberen in te plannen.’

Invloed op DNA

Het onderzoek is nog volop aan de gang. In totaal worden er 190 koppels gevolgd, waarvan 40 al voor de zwangerschap. De vaders-to-be moesten allemaal een eetdagboek bijhouden.

De onderzoekers kijken vooral of het eten van kaas, eieren, eiwitten, vlees, granen en groene groenten een invloed heeft op de samenstelling van het DNA en de bovenlaag van het DNA van het kind.

‘Wie ongezonder leeft, verhoogt de kans op een verandering in de uitlezing van het DNA van een gen met tien procent. Daardoor kunnen cellen sneller of minder snel gaan delen. En dat kan onder andere leiden tot een verhoogde kans later op obesitas', zegt Godderis in De Standaard. 

Gezonde levensstijl

Hoe groot die impact juist is, moet nog verder onderzocht worden.

De onderzoekers raden ouders in spe vooral aan om te stoppen met roken en drinken. Voor voeding verwijzen ze naar de voedingsdriehoek. Maar het is niet de bedoeling, zo onderstrepen de onderzoekers, dat mensen gaan overdrijven. Het best is een evenwichtig eet- en levenspatroon te hanteren. Met andere woorden: alles met mate :-).

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes