Pijn of onvruchtbaarheid door endometriose

 • door Mamabaas

Endometriose komt voor bij 1 op de 10 vrouwen en kan grote gevolgen hebben. Osteopaat Lieselot Theys geeft meer uitleg over de oorzaken, symptomen en verschillende behandelmethodes.

Wat is endometriose?

Elke maand opnieuw bouwen hormonen slijmvlies in de baarmoeder op. De eierstokken maken deze hormonen aan. Net vóór de menstruatie worden minder hormonen aangemaakt. Het opgebouwde slijmvlies wordt dan afgestoten, dit is de menstruatie.

Bij endometriose komt zo'n slijmvlies ook buiten de baarmoederholte voor. Dat weefsel zit meestal op het buikvlies of op de organen in de onderbuik, maar kan niet via de schede van de vagina naar buiten tijdens de menstruatie. Hierdoor irriteert of ontsteekt het, waardoor een scala van klachten kunnen optreden: kleine bloedingen in de buikholte, pijn, verkleving van weefsel (eileiders, eierstokken,...) of moeilijk zwanger worden zijn enkele voorbeelden.

Klachten en symptomen van endometriose

De meest voorkomende symptomen van endometriose zijn (extreme) menstruatiepijn, buikpijn,  rugpijn en pijnlijke geslachtsgemeenschap. Maar ook blaasproblemen, darmproblemen en vruchtbaarheidsproblemen horen hierbij, allemaal verschillend in ernst en hoeveelheid. Sommige vrouwen hebben bij uitgebreide endometriose nauwelijks of geen klachten, andere vrouwen hebben bij milde vormen van endometriose net veel klachten.

Endometriose en verminderde vruchtbaarheid

Ernstige vormen van endometriose, waarbij chocolade-cysten en/of verklevingen aanwezig zijn, kunnen het zwanger worden bemoeilijken. Lichtere vormen van endometriose hebben vaak minder invloed op de vruchtbaarheid. Belangrijk hierbij is dat de spontane kansen op een zwangerschap verlaagd zijn, maar meestal niet nul!

Heb je een kinderwens? Bespreek die met je behandelende arts en/of gespecialiseerde therapeut. Zowel klassieke geneeskunde als osteopathie kunnen een duwtje in de rug geven.

Verschillende behandelmogelijkheden

In eerste instantie is het zeer belangrijk dat er een correcte diagnose kan worden vastgesteld. Wanneer een gespecialiseerde osteopaat een vermoeden heeft van endometriose, wordt er doorverwezen naar een gynaecoloog. Als ook de gynaecoloog dit vermoeden heeft, worden er eerst onderzoeken uitgevoerd en mogelijke behandelingen besproken.

Afhankelijk van de ernst en de graad van klachten, wordt in de klassieke geneeskunde overwogen om medicatie op te starten, een kijkoperatie uit te voeren of eventueel een grotere operatie aan te raden. Als medicatie onvoldoende helpt, worden medicijnen voorgeschreven waardoor je tijdelijk in de overgang komt. Zo wordt het baarmoederslijmvlies niet maandelijks door de hormonen gestimuleerd of geïrriteerd.

Osteopathie en endometriose

Osteopathie kan ook helpen bij endometriose. Heel belangrijk is dat je osteopaat zich hierin gespecialiseerd heeft en tot een nauwe samenwerking kan komen met je gynaecoloog of behandelende arts. Osteopatisch zijn er drie mogelijke invalshoeken om de persoon met endometriose te helpen:

 1. Aanpakken van de oorzaken van de endometriose
  Endometriose kan veroorzaakt of in de hand gewerkt worden door o.a. een hormonale disbalans, littekenweefsel, een minder goed functionerende lever, chronische ontstekingen, overgewicht, gebrek aan de juiste vitamines of mineralen, etc.
  Tijdens een osteopatisch consult worden alle mogelijke beïnvloedende factoren onderzocht en - indien nodig - behandeld. Zo wordt bijvoorbeeld nagegaan of alle organen die instaan voor de hormonale huishouding wel goed hun werk kunnen doen. Ook wordt persoonlijk en individueel advies meegegeven zodat je thuis niet bij de pakken hoeft te blijven zitten.
 2. Het verminderen van de klachten of gevolgen van endometriose
  Een tweede doel van de osteopatische behandelingen is om de gevolgen van de endometriose  te verminderen. Klachten zoals constipatie, een opgeblazen gevoel in de buik, stekende pijnen tijdens de menstruatie, verminderde vruchtbaarheid, pijn bij geslachtsgemeenschap, vermoeidheid, etc. worden één voor één aangepakt.
  Met verschillende (zachte) manuele behandeltechnieken worden de verklevingen of bewegingsverliezen losgemaakt. Dat is altijd afhankelijk van waar je klacht gelokaliseerd is of waar de endometriose voornamelijk gelegen is.
  Heeft er al een operatie plaatsgevonden, dan moeten de snijranden van de wond weer aan elkaar groeien. Ook de losgemaakte organen moeten weer in de buikholte vastgroeien. Dat kan opnieuw gepaard gaan met vorming van harde, stugge strengen littekenweefsel. Hierdoor kunnen bepaalde klachten terugkomen, maar deze keer veroorzaakt door het littekenweefsel. Een osteopaat kan dit weefsel ook versoepelen.
 3. Grote hulp bij kinderwens
  Endometriose kan een grote boosdoener zijn wanneer je zwanger probeert te geraken. Dit omdat er enerzijds mogelijks verkleving tussen eileiders en/of eierstokken kan zijn. Anderzijds omdat de hormonale balans - die op dat moment zo belangrijk is - volledig verstoord kan zijn. Door de verklevingen, darmproblemen of meerdere ontstekingen, kan ook het bekken of de lage rug in de problemen komen. Aangezien hier belangrijke structuren lopen (zenuwen, bloedvaten,...) speelt ook dat een grote rol! Osteopatisch kan opnieuw alles goed onderzocht en waar nodig behandeld worden.

 

Lieselot Theys
Osteopaat

 

Dit artikel verscheen eerder op Balance Gent.