8176fi.jpg

Seksualiteit tijdens de zwangerschap: hoe zit dat?

17/05/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Een zwangerschap is een heel ingrijpende gebeurtenis die tal van veranderingen met zich mee brengt, zowel fysiek als psychisch. Zo blijkt bij zwangere vrouwen bijvoorbeeld niet alleen hun lichaam te veranderen naarmate de zwangerschap vordert, maar ook hun zelf- en lichaamsbeeld. Beide veranderingen kunnen hun seksuele tevredenheid op een negatieve manier beïnvloeden. Maar minstens even groot als het effect van deze veranderingen, is het effect van verkeerde verwachtingen erover.

We zien namelijk dat zwangere koppels doorgaans onvoldoende geïnformeerd zijn over het effect van de zwangerschap op hun seksualiteitsbeleving, waardoor zij seksualiteit in zijn geheel afwijzen en tevredenheid over hun seksuele relatie daalt. Gelukkig kan het ook anders.

Wat valt er dan allemaal te weten over seksualiteit tijdens de zwangerschap?

Seks tijdens de zwangerschap is helemaal veilig. In principe mag een zwanger koppel seks hebben tot de dag van de bevalling. Het ongeboren kindje zit namelijk goed beschermd in de baarmoeder en is omringd door het vruchtwater, de vruchtvliezen en de baarmoederwand. Bovendien is de baarmoedermond ook gesloten tijdens de zwangerschap. Tenzij er specifieke medische tegenindicaties zijn, mag er dus volop gevreeën worden.

Toch is de vraag of zwangere koppels daar wel zin in hebben. Seksueel verlangen kan namelijk enorm variëren tijdens de zwangerschap. Zo kan het zijn dat zin in seks bij de zwangere vrouw heel laag of zelfs totaal afwezig is tijdens (de laatste maanden van) de zwangerschap. Maar het kan ook zijn dat er juist meer zin is. Iedere zwangerschap en lichaam is anders, en elke koppelrelatie ook!

Over het algemeen is wel bekend dat de seksuele functie van vrouwen en de frequentie van seks gedurende het laatste trimester het laagst is. De seksuele functie van mannen tijdens de zwangerschap van hun partner is tot nu toe helaas heel weinig onderzocht.

Hoe kan je seksualiteit optimaal beleven tijdens de zwangerschap?

Door flexibel om te gaan met de veranderingen die zwangerschap met zich mee brengt, kunnen partners ook tijdens de zwangerschap samen van seksualiteit blijven genieten. Met elkaar blijven communiceren over wat je beide nodig hebt en fijn vindt in deze veranderende situatie is cruciaal. Zo kan je samen seksualiteit steeds op een (nieuwe) manier invullen die voor beide partners plezierig en bevredigend is.

Maar ook gynaecologen en vroedvrouwen kunnen waardevolle informatie en advies geven. Ook al is seksualiteit nog steeds een taboeonderwerp waar niet iedereen even open over spreekt, het is toch belangrijk om het gesprek met een zorgverlener daarover aan te gaan. Uit onderzoek komt namelijk naar voren dat wanneer koppels sekseducatie krijgen tijdens de zwangerschap, zij een positief effect ervaren op hun seksualiteitsbeleving, en daarmee ook op hun relatie- en levenskwaliteit.

Meer weten?

Om deze sekseducatie te optimaliseren en koppels nog beter te kunnen helpen om seksualiteit tijdens de zwangerschap optimaal in te vullen, is er extra kennis nodig. Daarom doet het Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen van de KU Leuven hier onderzoek naar.

Wil je helpen om beter te begrijpen hoe seksualiteit tijdens de zwangerschap werkt? Surf voor meer informatie naar de website en vul de onderzoeksenquête in!  

 

Julie Printemps – vroedvrouw, verpleegkundige en student seksuologie
Sofia Prekatsounaki, seksuologe

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes